Pinseleder med tydelig beskjed: – Klimasaken bør oppta alle
Daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn Ulfsten, slutter seg til et økende antall aktører som oppfordrer pinsevenner til å bry seg om klimaendringene.
Denne uken arrangeres FNs 26. årlige klimatoppmøte COP26.
Det er knyttet ekstra spenning til årets møte som kommer få måneder etter at FNs klimapanel offentliggjorde sin nye hovedrapport hvor det kom fram at det er et uomtvistelig faktum at menneskelig påvirkning har ført til oppvarming i atmosfæren, havet og på land.
Flere er bekymret for klimaet i disse dager, deriblant flere kristne.
«Vi må stå sammen»
«Tiden renner ut!». Slik åpner pressemeldingen fra Norges Kristne Råd som ble sendt ut før helgen. Styret i Norges Kristne Råd kommer med en kraftig oppfordring til landets kirker om å engasjere seg i klimasaken før det er for sent.
«Vi må stå sammen, se innover i egne rekker og løfte opp bærekraft i våre kirker, blant alle våre medlemmer. Samtidig må våre ledere strebe etter å være profetiske røster i vår tid og bidra i det offentlige ordskiftet med enda større tydelighet.»
Økende engasjement i pinsemenigheter
Pinsebevegelsen i Norge, hvor Ingunn Ulfsten er daglig leder, er blant aktørene som stiller seg bak uttalelsen fra Norges Kristne Råd.
Ulfsten, som har bakgrunn fra politikken, er tydelig på at klima bør engasjere kristne.
– Jeg mener det er noe som bør oppta alle, også pinsevenner. Både i lys av forvalteransvaret vi har fått for Guds skaperverk, ansvaret for fremtiden til den oppvoksende slekt – og også ansvaret for mennesker i andre deler av verden som rammes hardt av klimaendringene.
– Er klimaendringene en prioritet blant pinsepastorer i dag, slik du ser det?
– Jeg tror det er litt variert hvordan klimaengasjementet er i norske pinsemenigheter, men det er tydelig at flere og flere er opptatt av det.
Sender egen ansatt til Glasgow
Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd. Han skriver i en e-post til Dagen at forvalteransvaret og solidaritetstanken er grunnleggende og gjennomgående i Bibelen.
– For kirken er kampen for klima et kall og tidspunktet for å handle er nå. Vi har ingen tid å miste. Det kreves et taktskifte for natur og klima, sier Hermansen.
Norges Kristne Råd har tidligere kommet med lignende uttalelser i forkant av FNs klimatoppmøter. I år har organisasjonen også sendt en av sine ansatte til Glasgow for å følge toppmøte og sørge for regelmessige oppdateringer.
Ønsker å synliggjøre kirkene
Den utsendte fra NKR er kommunikasjonsrådgiver Gjermund Øystese. Han skriver i en e-post til Dagen at hans deltagelse på COP26 er en del av del Forum for miljø og utvikling sin delegasjon til klimaforhandlingene.
– På COP26 følger jeg opp klimarettferdighet, herunder klimafinansiering og tap og skade, i tillegg til å være tett på de økumeniske og interreligiøse nettverkene.
Øystese skriver at målet hans med deltagelsen er å synliggjøre at kirkene har en viktig rolle å spille og kan være en del av løsningen på klimaproblematikken.
– Samtidig ønsker jeg å være en stemme for det globale sør som vi ikke har vært gode nok på å løfte opp tidligere.
Menighetsledere går i bresjen
Hermansen mener kristne i Norge historiske sett ikke har gjort nok for å reversere forbruket sitt.
Men nå opplever han et stadig økende klimaengasjement fra kirkene i Norge.
– Vi ser at menighetsledere engasjerer seg og går i bresjen for en bærekraftig utvikling. Å tenke bærekraft og klima som en naturlig del av kristen forkynnelse, har de siste årene blitt mer integrert i kirker og menigheter, sier han.
Kartlegging av klimaholdninger
I Dagens egen undersøkelse av holdninger i Kristen-Norge fra 2019 svarte 69,6 prosent av alle de spurte at de er svært bekymret eller bekymret for klimaet.
Blant pinsevenner svarte 43 prosent at de er svært bekymret eller bekymret for klimaet.
Hvis man tar med de som svarte at de var «i noen grad» bekymret for klimaendringene, stiger tallet blant pinsevennene til 78 prosent.
Britiske pinsepastorer er bekymret
Også internasjonalt er det tilsynelatende et økende klimaengasjement blant pinsevenner.
I Storbritannia, hvor COP26 avholdes, har pinsenettverket Elim Pentecostal tatt grep. Elim Pentecostal er en bevegelse av pinsemenigheter som arbeider i Storbritannia og Irland.
Forrige uke arrangerte kirkenettverket et samtaleforum over nett hvor ulike pastorer og pinseteologer diskuterte hvordan og hvorfor pinsevenner bør engasjere seg i miljøsaken.
– Klimaendringene er ikke bare et politisk eller vitenskapelig problem, det er også et problem for kirken. Dette haster. Klimaendringene rammer så urettferdig, og det er vår oppgave som kirke å be, heve stemmen og handle, sa Catherine De Souza, som sammen med ektemannen Dominic er seniorpastorer i pinsemenigheten City Church i Cardiff.
«Guddommelig utnevnte voktere»
Målet med samtaleforumet var å diskutere ulike metoder for hvordan kirken kan være en del av løsningen på klimautfordringene.
– Som pinsevenner tror vi at kirken er kalt til å tale inn i kulturen og ha en dyp innvirkning på samfunnet. Vi er guddommelig utnevnte voktere av skaperverket, og det er vårt ansvar å passe godt på det, understreket hun, og viste til flere bibelvers som taler om menneskets ansvar for skaperverket.
Pinsefellesskap undertegnet felles appell
Pinsevenner var også representert da pave Frans i forrige uke samlet en gruppe religiøse ledere fra hele verden i Vatikanet for å presentere en felles klimaappell.
Det internasjonale pinsefellesskapet «The Pentecostal World Fellowship» var blant de 40 aktørene som undertegnet appellen. Pinsefellesskapet er en paraplyorganisasjons for 62 pinsefellesskap i 33 land.
– Vi ber det internasjonale samfunnet, samlet på COP26, om å ta raske og ansvarlige grep for å beskytte, gjenopprette og helbrede vår sårede menneskehet og hjemmet som er betrodd vårt forvalterskap, står det i appellen.
Dokumentet ble overlevert den britiske parlamentarikeren Alok Kumar Sharma, som er president for COP26-toppmøtet.