KULTURSKOLE: En elev ved Salt Kulturskole på Fridalen skole i 2018. Foto: Bjørn Olav Hammerstad/Dagen-arkivet

Pinsemenighet kritiseres for tilbud på offentlig skole

Pinsemenigheten Salt Bergen møter motstand fordi de driver kulturskole og fritidsarbeid ved Fridalen skole i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag hadde rektor ved den offentlige grunnskolen Fridalen i Bergen, Rune Monsen, et allmøte for de ansatte. Bakgrunnen er medieoppslag i Bergens Tidende denne uken hvor det ble rettet krass kritikk mot skolen.

En gruppe foreldre kritiserer flere forhold ved skolen, blant annet saker om mobbing, et avvik fra 2019, og Salt Bergens arbeid. Pinsemenigheten driver kulturskole og fritidstilbud ved barneskolen, noe de har gjort de siste årene.

Rektor Rune Monsen sier til Dagen at han kalte inn til allmøte så folk kan samles å få luftet litt frustrasjon.

– Folk kommer ikke på jobb. Dette går utover de ansatte, elevene og hele skolemiljøet, sier han.

– Ikke fornøyd

Rektor sier mye av kritikken som kommer frem gjelder avsluttede saker som skolen allerede har tatt tak i. Han mener foreldrenes agenda er å bli kvitt Salt Bergens arbeid ved skolen.

– Det har blitt forsøkt før uten at det fikk gjennomslag, og jeg tror ikke foreldrene er fornøyd med resultatet, derfor fortsetter de å fremme saken i mediene. De mener sakene har blitt feid under teppe, men den har ikke det. Varslene ble behandlet på vanlig måte og avvist. Nå trenger vi ro til å drive skole uten pressedekning hver dag, sier han.

Ifølge rektoren representerer gruppen foreldre seg selv og ikke Foreldreutvalget (FAU).

– Vi hadde saken om Salt oppe i vinteren 2019/2020 og fikk klarhet i det. Det har ikke vært noen sak mellom FAU og skolen siden, sier Monsen.

Varsling til kommunen

Dagen har fått innsyn i en rekke dokumenter knyttet til Fridalen skole og varslene, samt referat mellom foreldre, skolen, Salt og Skoleetaten i Bergen kommune. Saksdokumentene strekker seg noen år tilbake i tid.

19. januar i år var det et møte mellom Utvalg for barnehage, skole og idrett i Bergen, Salt og foreldregruppen og lærerne som reagerer. De ble representert av foreldrene Kjersti Jåstad og Torgeir Enerstvedt i møtet.

De trakk frem fire punkter de hadde lagt vekk på i varslingen til Etat for skole i 2019:

*Samrøre mellom skolen og Salt Bergen.

*At Salt kulturskole driver ulovlig forkynning på skole

*Ulovlig markedsføring.

*Bekymring for at Salts tilstedeværelse skulle utløse lærerflukt og forverre et allerede kritisk, dårlig skolemiljø.

Enerstvedt sier videre at de ønsker seg et livssynsnøytralt tilbud ved skolen. Påstandene i varsleren ble avvist av Bergen kommune.

– Skoleetetaten er gjort oppmerksom på alle eksemplene, men konkluderte med at det ikke er noe som tyder på at Salt driver forkynning ved skolen. Her henviser de til at Salt selv sier de ikke driver med forkynning, sa Enerstvedt i møtet.

– Ikke Salt i seg selv

Torgeir Enersvedt viser til det han sier i møtet med kommunen, og sa det var viktig for dem å være en stemme for lærerne som han opplever ikke har blitt hørt av skoleetaten. Ifølge Enersvedt er det ikke Salt i seg selv som er problemet.

– Problemet er at det gjøres på en offentlig skole. I utgangspunktet kunne det gått fint, men på Fridalen skole har det skapt debatt og splittelse blant lærerne. Det er ikke bra på en arbeidsplass, sier han.

– Dere sier på høringen at «Salt sin tilstedeværelse på skolen har vært utslagsgivende for lærerflukt og for traumatiserte elever». Hvordan har Salt traumatisert elever?

– Salt har selvsagt ikke traumatisert noen direkte, men diskusjonene rundt Salts tilstedeværelse har skapt splittelse og vært en katalysator for et dårlig arbeidsmiljø og lærerflukt ved skolen.

Enersvedt sier det å diskutere tro og livssyn er vanskelig.

– I utgangspunktet synes vi det bør være livssynsnøytrale aktører som reklamerer og tilbyr fritidsaktivitet. Men vi er selvfølgelig villig til å diskutere, det er ikke absolutt.

– Driver ikke med forkynnelse

Pastor i Salt Bergen, Sigurd Bekkevold, var også tilstede på møtet 19. januar og gjorde rede for Salts arbeid. Han sier kirken allerede har svart kommunen og skoleledelsen, men at det var fint å ha mulighet til å svare foreldrene og politikerne direkte.

– Misforståelser eller feiloppfatninger om hva vi står for og driver med førte til at dette ble en sak. Derfor er vi glad for å ha fått muligheten til å delta i høringen og svare foreldregruppen, sier han.

Bekkevold avviser kritikken fra foreldrene både i møtet og overfor Dagen.

– Eksemplene som ble trukket frem har vi avklart. Vi driver ikke med forkynnelse som en del av vårt tilbud på Fridalen skole. Vi er en kirke som står bak, men anerkjenner at vår virksomhet ikke skal være forkynnende på skolen. Dette er blitt bekreftet av kommunen og i tråd med det de har funnet i sine undersøkelser, sier pastoren.

SALT: Pastor i Salt Bergen, Sigurd Bekkevold.

Ifølge Bekkevold har ikke Salt opplevd mye motstand, men stort sett støtte både på skolen, i nærområdet, og blant familiene som benytter tilbudet.

– Vi opplever stor støtte. Det er viktig for oss å gå i dialog med gruppen som er kritiske og ikke drive å forsvare oss eller angripe dem på noe vis.

– Viktig debatt

Han tror noe av motstanden mot Salts tilbud vokste frem etter medieoppmerksomheten rundt deres nye lokaler Forum i 2019.

– Det var mye feilinformasjon og feilfremstillinger, så jeg kan forstå at det som oppstod gav grunnlag for å være skeptisk. Derfor er det viktig for oss å være imøtekommende.

Bekkevold mener det som er underliggende i Fridalen-saken er om det er ok at en kirke har et fritidstilbud på en offentlig skole etter skoletid.

– Er det greit? det er en viktig debatt. Den nye tros- og livssynsloven er tydelig på at livssynssamfunn skal være en samfunnsskapende kraft og aktive bidragsytere i samfunnet. Derfor mener vi er et viktig prinsipielt aspekt av denne saken.

Pastoren mener Salts arbeid har vært viktig, spesielt i et område som Fridalen hvor det er mange religioner og sosiale og religiøse ulikheter.

– Da kan vi være synlig og ha god dialog med hverandre, uten at tro må gjemmes vekk. Det er viktig for oss å si at det ikke er for vår egen del vi er der. Vi har hatt dette tilbudet fordi skolen og nærområdet har et behov, og med tilskudd fra Bergen kommune. Blir det sånn at vårt tilbud ikke er nødvendig lenger og barna får et fritidstilbud fra noen andre kommer ikke vi til å tviholde på det. Det er barna som er det viktige her.

– Mye bra

Anette Edvardsen, Leder av FAU ved Fridalen skole, skriver i en e-post at FAU har mottatt ulike reaksjoner etter møtet på tirsdag.

«FAU arbeider i dette skoleåret løpende med oppfølging og forbedringsarbeid i dialog med skole, knyttet til psykososialt skolemiljø (ifbm tilsynssak) og et bedre skolemiljø samlet sett gjennom å være aktive i saker som angår det fysiske skolemiljøet som ikke er tilfredsstillende», skriver hun.

Hun legger til at mye bra arbeid skjer i klasserommene ved Fridalen skole, og lærerne har stor omsorg for elevene.

«Når det gjelder Salt-saken er ikke dette noe FAU har behandlet siden forrige skoleår. Det er helt klart at alle som påvirkes av sakene som var tema i møtet tirsdag (barn, foreldre, lærere) er tjent med at for at kommunen ved etat for skole viser en tydeligere ledelse i sakene og behandler disse ferdig slik at vi kan jobbe fremover», skriver Edvardsen.

Powered by Labrador CMS