Pinseprofilene ba om samlivsråd: – Veldig lærerikt
Thomas og Karoline Neteland mener tilbud for å styrke familiene hører hjemme i statsbudsjettet. KrF er bekymret for regjeringens prioriteringer.
7. oktober legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2025.
Kristelig Folkeparti (KrF) er redd for for at familievernkontorene og andre lavterskeltilbud for par og familier ikke vil få nok prioritet.
Pinseprofilene Thomas og Karoline Neteland har i 2024 laget TV-serie om hvordan de kan ta vare på parfoholdet sitt.
Blant annet har de vært på «par-sjekk» hos behandlingsinstitusjonen Modum Bad – som er et av tilbudene for par og familier som har opplevd press som følge av mindre statsstøtte.
Ekteparet, som for seks måneder siden ble foreldre til lille Mynte, er ikke i tvil om at slike tilbud må få mer statsstøtte:
– Det er en nobrainer. Jeg klarer ikke forstå at et så enkelt tilbud ikke kan få bein å gå på, sier Thomas Neteland, kjent som pinsepastor, forfatter og lovsangsskribent.
Se det store bildet
Dagen treffer ekteparet Neteland i Oslo sentrum på trilletur med sin snart halvt år gamle datter.
Karoline og Thomas ble sammen som 14-åringer og giftet seg da de var 19. I til sammen 16 år har de vært et par.
– Når du har vært sammen så lenge er det lett å tenke at du forstår den andre personen fullt og helt. Men så skjer det noe når du får et profesjonelt utenfrablikk. Du får flere bilder og språk for å snakke om forholdet vårt, innleder Thomas.
– Hun vi hadde var veldig flink til å få oss bort fra å henge oss opp i de små tingene, men heller se et større bilde. Det har hatt en god effekt på samtalene våre, fortsetter Karoline.
Noe annet enn venner
Selv om ekteparet ikke opplevde problemer i samlivet da de søkte profesjonelle råd, mener de at de fikk mye ut av par-sjekken.
– Det føles veldig konkret og stabilt med tanke på at det du får er basert på mange års forskning. Vi opplevde alt som veldig lærerikt, sier Thomas.
De tror samtaler om samliv med venner, familie og menighet er vel og bra, men ser behovet for å inkludere ekspertise for å identifisere blindsoner eller forbedringspotensial i forholdet.
– Det handler ikke om at våre nærmeste ikke har omsorg, men at det er godt å kunne bli speilet av en som er ekspert på forhold – og som kan si ting rett ut uten emosjonell tilknytning, sier Karoline.
Vil styrke familiene
Stortingspolitiker for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, har lyttet til refleksjonene til Neteland-familien.
Selv har tobarnsfaren personlig erfaring med samlivskurs og mener det har hatt positiv innvirkning på hans familie.
– Jeg har lært mye om både min kone og meg selv i disse samtalene. Vi var altfor dårlige til å snakke om ting i sin tid, oppsummerer Ropstad.
Han mener familien, som institusjon i det norske samfunn, må prioriteres høyere av regjeringen.
– Alle er en del av en familie. Å styrke familiene er det samme som å styrke et samfunn. Før eller siden møter alle par og familier problemer, så det å forebygge og gi dem gode verktøy for å håndtere utfordringene vil kunne spare staten for mange problemer og kostnader, sier KrF-politikeren.
– Billig investering
Ropstad mener familievern har blitt en underfinansiert post i statsbudsjettet over tid.
Gratis samlivskurs til førstegangsforeldre og mer tilskudd til familievernkontor og institusjoner med lignende hjelp, er bare noen av det han trekker frem som selvsagte prioriteringer for regjeringen.
– Tilskudd til samlivskurs og hjelp koster veldig lite og har stor rekkevidde. Potensielt kan det spare samfunnet for mange millioner. Det er en utrolig billig investering for staten å satse på familiene.
– Hva vil være tilstrekkelig økning i neste statsbudsjett, mener du?
– Vi forhandlet frem 30 millioner i tilskuddsordningen til samlivskurs da vi satt i regjering. Vi mener det er mye penger å hente ved å effektivisere i staten, men en enkel justering bør også være mulig i dette tilfellet.
Den tidligere Barne- og familieministeren og kommer til slutt med en oppfordring til nåværende minister Kjersti Toppe (Sp):
– Vi trenger at regjeringen og Toppe gir familiene en seier i deres siste statsbudsjett før valget, sier Ropstad.
Vil satse mer
Åslaug Sem-Jacobsen er andre nestleder i Senterpartiet (Sp) og har sittet i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget i sju år.
Hun forteller at det jobbes med å styrke spesielt familievernkontorene, men at mandatet deres har vært for uklart for lenge.
– Det er viktig at befolkningen forstår hvor bra familievernet egentlig kan være. De har grenset for mye til både helse og justis, men vi må sørge for å tydeliggjøre at de er ment for å forebygge alt fra vold i nære relasjoner til andre konflikter tilknyttet familie og samliv, sier Sem-Jacobsen til Dagen.
Hun opplever at barne- og familieministeren deler Ropstad sitt ønske om å styrke familievernet i fremtiden.
– Jeg er enig i at dette kunne vært støttet mer, men min opplevelse er at norske politikere er blitt mer opptatt av forebygging mot vold og kriminalitet nå – og ser større verdi av både familievernskontorene og lavterskeltitlbud som Modum Bad, sier Sp-politikeren.
Om det vil bli bevilget mer penger til for eksempel samlivskurs i kommende statsbudsjett kan hun ikke si på dette tidspunktet.
Betrygget
Tilbake i Oslo blir Thomas og Karoline Neteland betrygget av å lytte til politikernes svar.
– Ingen par- eller familieforhold er perfekte. Det er sannheten. Så alle har behov for å bli styrket i sine relasjoner. Hvis ikke risikerer samfunnet å betale dyrt lenger ned veien, sier Thomas.
For de ferske foreldrene er det viktigste å bygge en trygg og god familie.
– Store og små problemer vil komme uansett. Men da handler det om å samarbeide godt og forstå hverandre. Hjelp til å klare det trenger vi alle, sier Karoline Neteland.