GÅR SAMMEN: Marianne Synnes Braseth, forkynner og eldste i Ungdom i Oppdrag, Øystein Gjerme i Pinsebevegelsen, Øivind Benestad, i Stiftelsen MorFarBarn og sr. Anne Bente Hadland, pressekontakt for Norsk katolsk bisperåd representerer noen av de som står bak erklæringen.Dagen
Pinsevenner, katolikker og lutheranere går sammen ut mot statens «kjønnsaktivisme»
Nå lanserer 31 kristne organisasjoner og kirkesamfunn en felles erklæring om «kjønns- og seksualitetsmangfold».
Erklæringen er utformet under ledelse av Stiftelsen MorFarBarn og er en respons på det de ser som statens forsøk på å påvirke trossamfunnenes syn på kjønn og seksualitet.
Organisasjonene mener at «offentlige myndigheter og organer misbruker sitt mandat og sin makt hvis de prøver å presse norske borgere, organisasjoner og trossamfunn til å akseptere og tilpasse seg «skeiv teori» angående kjønn, seksualitet og ekteskap.»
Annonse
Og videre: «En slik kjønnsaktivisme fra myndighetene strider mot religionsfriheten og samvittighetsfriheten, og mot foreldreretten, barns rettigheter og barns beste.»
Ser behov for å stå sammen
Anne Bente Hadland er pressekontakt for Norsk katolsk bisperåd. Hun erfarer at flere i dag påpeker utfordringene kristne står overfor i dag i møte med undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold i skolen, samt regjeringens handlingsplan.
– Vi ser et behov for å samle kreftene, både for å styrke hverandre og for å hjelpe hverandre til å håndtere spørsmålene som kommer opp, sier hun til Dagen.
Hadland påpeker at bare det å i det hele tatt snakke om et kjønnsmangfold, innebærer noen premisser som er problematiske fra et kristent perspektiv. Ut ifra en kristen tro, finnes det kun to kjønn, mener hun.
– Jeg tror det er viktig å vise at kristne kan stå sammen, og å markere et kristent syn på disse spørsmålene ofte.
Bredt samarbeid
Et bredt spekter av kirkesamfunn og kristne organisasjoner stiller seg bak erklæringen (se faktaboks). Pinsebevegelsen, Norsk katolsk bisperåd, Baptistkirken og en rekke lutherske kirkesamfunn har signert den, og det samme har misjonsorganisasjoner som NLM, Normisjon, ImF og Ungdom i Oppdrag.
Erklæringen bygger på Bibelen, biologien og barnet og fremmer klassisk kristen tro og etikk som avgjørende for spørsmål om kjønn, seksualitet og ekteskap.
Utgiverne av erklæringen peker spesielt på Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023–2026) som et forsøk på å påvirke kristen tro og etikk.
Handlingsplanen inkluderer flere tiltak rettet mot tros- og livssynssamfunn med mål om å fremme aksept for «kjønns- og seksualitetsmangfold». Underskriverne mener at slike tiltak bryter med religionsfriheten, samvittighetsfriheten og foreldreretten.
Erklæringen
false
Erklæringen baserer seg på Bibelen som den høyeste autoritet for tro, lære og liv. Den framhever viktigheten av saklighet og vennlighet samtidig kombinert med en uvilje mot å inngå kompromisser på bibelske sannheter, uansett politiske føringer.
De tre hovedpilarene den bygger på er Bibelen, biologien og barnet:
Bibelen
Gud har skapt mennesket som mann og kvinne, og alle mennesker har samme iboende verdi.
Ekteskapet er en skaperordning mellom én mann og én kvinne, og er rammen for seksuelle relasjoner ifølge Bibelen.
Erklæringen tar avstand fra seksuell praksis som bryter med Bibelens skapelsesteologi og Jesu etiske undervisning.
Biologien
Det finnes kun to biologiske kjønn: hunkjønn og hankjønn. Kjønnet bestemmes ved unnfangelsen, og er knyttet til kjønnscellenes størrelse og funksjon.
Ideer om subjektivt kjønn og «kjønnsidentitet» basert på følelser avvises som ideologiske, uten biologisk eller vitenskapelig grunnlag.
Undervisning om flytende kjønn eller det å være «født i feil kropp» anses som problematisk, da det kan skape forvirring og føre til destruktive livsvalg.
Barnet
Barn er en gave fra Gud, ikke en rettighet for voksne, og har rett til å kjenne sine biologiske foreldre og motta omsorg fra dem, i henhold til FNs Barnekonvensjon.
Bevisst fratakelse av barns rett til å kjenne sin biologiske mor eller far, for eksempel gjennom assistert befruktning eller surrogati, anses som brudd på både Guds vilje og barns rettigheter.