Pinsevenner takker Gud for at sykehus ble reddet
Da flammene omringet Eitanim-sykehuset ved Jerusalem, satte norske pinsevenner i gang en bønneaksjon.
En ettermiddag i midten av august mottok Jarle Sortland på Bømlo i Sunnhordland en urovekkende tekstmelding. En av tidenes største skogbranner i Israel var kommet ut av kontroll og flammene nærmet seg hurtig det psykiatriske sykehuset Eitanim, som ligger på en høyde vest for Jerusalem.
– Jeg fikk også se et fotografi som viste hvordan flammene sto som en vegg like bak sykehuset, sier Sortland, som er styreleder i Hjerte for Israel.
Organisasjonen, som tidligere het Norske Pinsevenners Arbeid i Israel, har sendt norske volontører til sykehuset i 25 år. Noen arbeider med pasienter, mens andre utfører reparasjoner eller bygger nye hus.
– De eldste bygningene midt inne på høyden er laget i mur, mens «de norske husene» er laget i tre og befinner seg langs åskanten. Det er lett å tenke seg hva som ville skjedd om flammene hadde tatt tak i disse husene, sier Sortland til Dagen.
Fryktet alt ville gå tapt
Ledelsen i organisasjonen snudde seg rundt og fikk publisert nyheten om storbrannen på Facebook med det samme. Det ble også sendt rundt en kraftig oppfordring om å be for situasjonen:
«Be om at menneskeliv ikke skal gå tapt i området og at bygninger skal bli bevart. Vi i Hjerte for Israel står i fare for å miste alle bygg som norske volontører har bygget, og som er gitt i gave fra trofaste givere her i Norge for å lette hverdagen for de som er psykisk syke og innlagt på sykehuset.»
Noen mil lenger nord, i Austevoll, ble også John Levi Weløy bekymret da han så bildet av flammene bak åsryggen. Han jobber nå frivillig for Hjerte for Israel, men inntil han ble pensjonist for noen år siden, var han brannsjef i den lille øykommunen.
– Med min erfaring fra mange år i brann- og redningstjenesten vet jeg at det er svært vanskelig å bekjempe en brann som klatrer oppover en åsside på denne måten,sier Weløy til Dagen.
Det fikk de israelske redningsmannskapene erfare. Ifølge den israelske avisen The Times of Israel var de på et tidspunkt nær ved å gi opp oppdraget med å redde ut pasientene.
En ledende politioffiser fra Jerusalem måtte delvis gå imot ordrer han hadde fått, for å bringe over 150 pasienter og ansatte i sikkerhet.
Halv meter sikt
Til TV-kanalen Channel 13 sier Kobi Yaakobi at han så på flammehavet og lurte på hvordan i all verden han skulle klare å komme seg opp til sykehuset. Det var bare en halv meter sikt og brannvesenet hadde anbefalt at veien opp til Eitanim skulle sperres av.
– Jeg møtte en brannmann og sa til han: Du og jeg skal opp til sykehuset nå. Jeg vet ikke hvordan, men du må fikse det. Dersom vi ikke kommer dit raskt, vil vi ikke kunne redde dem ut, sier politimannen til Channel 13.
Han fikk også med seg tre andre politioffiserer opp den svingete veien, som er eneste vei inn og ut av sykehusområdet.
I en av svingene ble han minnet på storbrannen på Karmelfjellet i 2010, da en buss ble en dødsfelle for 37 passajerer, siden sjåføren ikke klarte å ta en u-sving da flammene omringet bussen. Også bussjåføren omkom den gang, sammen med tre brannmenn og tre politioffiserer som forsøkte å redde passasjerene.
Med dette i bakhodet, ga han følgende beskjed over politiets kommunikasjonssystem:
«Brannen vil nå disse menneskene om kort tid. Vi må gjøre alt raskt. Jeg får dem ut i personbiler. Jeg venter ikke på en buss.»
Ropte til Gud
På sykehusområdet møtte politioffiserene fortvilte pasienter og ansatte. Alle var samlet utendørs og beveget seg frem og tilbake etter som ilden og røyken tiltok fra ulike kanter, skriver The Times of Israel.
Mange hadde gitt opp håpet og tenkte at de kom til å miste livet på grunn av røyken eller flammene, enten de ble værende på toppen av åsen eller forsøkte å evakuere.
– Ingen ord kan beskrive situasjonen vi var i. Alt vi kunne gjøre var å løfte hendene mot himmelen og si: Gud hjelp oss. Det var ingen andre ting vi kunne gjøre, sier Amira Ibrahim, som jobber på sykehuset.
– Folk sa: «Vi må ta farvel med hverandre». Vi sto sammen og erkjente at alt var over. Vi sa til hverandre at enten tar flammene oss her eller langs veien, men akkurat da hørte vi at noen ropte: «Nå evakuerer vi», forteller Anat Revach, som også er ansatt på Eitanim.
De fire politioffiserene som hadde risikert livet for å nå toppen, sørget for at evakueringen av samtlige pasienter og ansatte ble utført med personbiler i løpet av minutter.
Offiserene vil ifølge israelske medier få tildelt en æresmedalje fra politikommissær Kobi Shabtai. Navnene på politimennene er Kobi Yaakobi, Dvir Tamim, Ronen Ovadia ag Munir Bader.
Ingen hus skadet
Da røyken lettet dagen etter ble mange svært overrasket over å se at heller ingen av bygningene var gått tapt. Et dronebilde viste at det ellers så grønne og frodige åslandskapet i Judea nå var helt avsvidd, men på toppen der Eitanimsykehuset står, er det fremdeles grønne trær og gressplener.
Ifølge israelske medier skyldtes dette god innsats fra brannfolk, brannfly som slapp vann og flammehemmende midler over skogen, og det faktum at det var hugget en branngate på noen meters bredde rundt toppen.
Samtidig er mange forundret over at ikke noen av trehusene tok fyr, all den tid flammene bare var noen meter unna dem.
Gir Gud æren
Norske pinsevenner gir på sin side æren til Gud.
Jarle Sortland viser til at hundrevis av israelvenner ba inderlig til Gud om å bevare sykehuset fra flammene.
– Dronebildet taler for seg selv. Tydeligere bønnesvar skal du lete lenge etter, sier den tidligere brannsjefen John Levi Weløy.
Siden i fjor høst har ekteparet Ailen og Frode Myrli Wisnæs fra Bergen vært ansvarlig for de norske pinsevennenes arbeid lokalt i Israel. De var i Norge på sommerferie da nyheten om brannen kom.
– Da vi kom tilbake til Israel måtte vi i karantene i ti dager, men nå har vi endelig fått besøke Eitanim og sett på forholdene, sier Ailen Myrli Wisnæs til Dagen.
Hun forteller at det å besøke området gir et enda sterkere inntrykk enn å se på dronebildene.
– Når du kjører bil til Eitanim, blir du klar over hvor stor skade brannen gjorde. Vi er vant til å kjøre gjennom grønne og frodige områder med mye skog, men nå er landskapet helt forandret. Skiltene langs veien er smeltet og det meste annet er forkullet, sier hun.
Etter å ha besøkt Eitanim er også hun sikker på at redningen av sykehuset var et svar på bønn.
– Flammene sto bare en meter fra to av de norskbygde husene – en gymsal og et tømmerhus som blir brukt til kontor. Jorden er avsvidd helt inn til veggene, sier hun.
Nye volontører
Ekteparet har tittelen «bestyrerpar», men under koronatiden har de vært de eneste norske volontørene.
– Nå ser vi frem til å kunne bestyre også andre volontører. Tre nordmenn er på vei til Israel. Èn skal jobbe med pasienter, mens to skal jobbe i et vaktmesterteam med meg og min mann, sier Ailen Myrli Wisnæs.