Justisminister Anders Anundsen (Frp).

POD og justisministeren beklager i asylbarn-saken

Justisminister Anders Anundsen (Frp) beklaget fra Stortingets talerstol tirsdag ettermiddag at politiet ikke har etterlevd asylbarn-avtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre

Publisert Sist oppdatert

Nå blir det en grundig gjennomgang av en rekke asylsaker.

– Dette er svært alvorlig, og jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage. Slike feil skal ikke forekomme, sa Anundsen da han redegjorde i Stortinget tirsdag ettermiddag. Han konstaterte at «det er jeg som har det politiske ansvaret for departementets underliggende etater».

Istedenfor at formuleringen om å prioritere lengeværende asylbarn uten opphold ble fjernet i instruksen Politidirektoratet kommuniserte nedover, slik asylavtalen mellom regjeringen, Kristelig Folkeparti og Venstre tilsier, har politiet fra nyttår fulgt den utdaterte politiske linjen.

Endringene i de politiske føringene ble gjort i påvente av et nytt regelverk for såkalt lengeværende barn.

Anundsen konstaterte at det er for tidlig å si om barn som ville blitt omfattet av det nye regelverket, feilaktig er blitt sendt ut av landet.

– Jeg har nå bedt Politidirektoratet om en forklaring og gjort det klart at de nye reglene skal gjelde med umiddelbar virkning, sa Anundsen.

Politidirektoratet (POD) beklager også

I tildelingsbrevet for 2014 fra Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet (POD) kom det endrede styringssignaler om prioriteringer i uttransportering av asylbarn som har vært lenge i landet.

– Politidirektoratet skulle formidlet dette videre i disponeringsskriv til Politiets utlendingsenhet og politidistriktene. Dette ble ikke gjort, og det er vår feil, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Direktoratet skal nå gå grundig gjennom alle saker der endret praksis kunne fått betydning.

– Hastesak

Bakgrunnen for saken er oppslaget i Bergens Tidende som avslører at politiet – stikk i strid med politiske signaler – har prioritert uttransportering av asylbarn som har bodd lenge i Norge.

– Lengeværende asylbarn kan ha blitt og kan stå i umiddelbar fare for å bli utsendt på feilaktig grunnlag. Vi mener derfor at tidsaspektet er eller kan være kritisk, og at dette må sees på som en hastesak, poengterer Grande og Hareide i brevet.

Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse», ble erstattet med at «saker som omfatter barn, skal prioriteres».

Men ifølge avisen nådde aldri beskjeden ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Misforhold

Justisministeren erkjenner at det er et «misforhold» mellom styringssignalene fra Justisdepartementet og budskapet som Politidirektoratet i sin tur har sendt underliggende etater, ikke minst Politiets utlendingsenhet.

– Politidirektoratet har ikke fulgt opp den viktige policy-endringen som vi har kommet med. Det er en svært uheldig situasjon og noe som ikke skal forekomme, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Tirsdag ettermiddag skal politidirektør Odd Reidar Humlegård møte opp hos statsråden for å forklare hvorfor politiske styringssignaler øyensynlig ikke er fulgt.

Reagerer

Saken blir kjent idet regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre er i innspurten av forhandlingene om en ny forskrift som nettopp skal sikre at lengeværende asylbarn tas særlig hensyn til.

Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad sier til NTB at han forventer en umiddelbar stans i all utsending av lengeværende asylbarn.

– Anundsen må forsikre Stortinget om at ingen barn er sendt ut på feilaktig grunnlag, sier Skjelstad.

– Jeg skjønner godt den frustrasjonen og forbannelsen. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje og hva slags konsekvenser saken har fått, svarer justisministeren.

Uvisse følger

Det er neppe aktuelt å hente noen av de utsendte asylbarna hjem til Norge, etter det NTB forstår.

– Alle som er sendt ut, er sendt ut fordi de ikke har lovlig opphold i Norge, sier Anundsen.

Han mener distinksjonen mellom å prioritere barn generelt og lengeværende barn spesielt, er viktig av to grunner.

– For det første fordi det er i alles interesse at barn som kommer til Norge og får avslag på asylsøknaden sin, raskt sendes ut av landet, før de får en tilknytning til riket. For det andre er det viktig fordi vi jo nettopp jobber med et nytt regelverk der hensynet til lengeværende asylbarn skal veie tyngre, sier Anundsen.

Powered by Labrador CMS