Podkast: Hvorfor skal ramadan prege Oslo-gate i påsken?
Markeringen av islams fastemåned i hovedstaden er et av temaene i den nyeste utgaven av Dagen-podkasten.
Den første dagen av årets ramadan er mandag 11. mars. Samme dag tennes lysene når fasten brytes ved solnedgang. Det er Roald Amundsens gate som er pyntet. Den strekker seg fra Karl Johans gate til Fridtjof Nansens plass, altså rett foran Oslo rådhus.
Byrådsleder i Oslo kommune, Eirik Lae Solberg (H), gleder seg over lysene.
– Jeg mener det er viktig å markere at Oslo er en mangfoldig by. Det er viktig å vise at alle kan føle seg hjemme i Oslo, og at også deres kultur og religion blir verdsatt av kommunen, sier Solberg til NRK.
Ramadan strekker seg i år over påskehøytiden. Dermed vil lysene også være tent langfredag og første påskedag.
Lyspyntingen vil koste opp mot halvannen million kroner. Regningen er det Oslo kommune som tar.
Kritisk professor
Markeringen er inspirert fra London, der det samme skjedde i Piccadilly Circus under ramadan i fjor. Men der var pyntingen betalt av private.
Kirkehistorieprofessor Eivor Andersen Oftestad er blant dem som har vært kritiske til markeringen.
«Eirik Lae Solbergs initiativ, som viss det vert innført, antakeleg vert ei årleg markering, er ein dårleg idé av fleire grunnar», skrev Oftestad i Dag og Tid tidligere i år.
Den økonomiske siden er ett problem hun ser, men den overlater hun til andre. Meir vekt legg ho på forståinga av religion som ligg til grunn for markeringa.
I Dagen-podkasten Tore og Tarjei blir det diskutert hvorfor en slik markering finner sted og hvilke signaler den gir.
Bærekraftig trosstøtte?
Et annet tema er utspillet fra stortingsrepresentant Tage Pettersen om slanking av trosstøtte hvis Høyre får regjeringsmakt.
– Støtten er ikke lenger bærekraftig, sier Høyres fremste livssynspolitiker på Stortinget til Vårt Land om måten dagens støtte til Den norske kirke og de andre livssynssamfunnene beregnes på.
Hva vil dette bety for Den norske kirke og for andre trossamfunn?
Jøde, israeler, sionist
En siste tematikk i ukens episode er den nye diskusjonen om forholdet mellom antisionisme og antisemittisme, basert på et innlegg i Aftenposten av artist Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i gruppen Karpe.
Antirasistisk senter har stilt seg bak skilljet han trekker mellom jøde, israeler og sionist. Det har ført til at Det Mosaiske Trossamfund har avsluttet alt samarbeid med senteret fram til de ber om unnskyldning.
Hva forteller dette om diskusjonen om Israel, sionisme og jødehat i Norge?
Episoden finnes på alle plattformer som leverer podkast, blant annet iTunes og Spotify.