Politiet brøt loven for å stoppe Paludans koranbrenning – politikere står bak
Domstolene opphevet politiets avgjørelser ti ganger, skriver svensk avis.
Likevel fortsatte politiet å si nei til Rasmus Paludans koranbrenning.
Årsaken er press fra politikere og muslimske grupper, viser dokumentasjon og kilder som Dagens Nyheter har gravet fram.
Ble storpolitikk
Et større antall koraner gikk opp i flammer i fjor vår. Den dansk-svenske aktivisten og politikeren Rasmus Paludan sto bak.
Islamister truet med hevnaksjoner og Tyrkia truet med å blokkere den svenske søknaden til NATO-medlemskap.
Mange påskudd
Siden den gang har politiet forsøkt å stoppe Paludans aksjoner. Det er brukt argumenter som risiko for uorden, sene søknader, ressursmangel og annet.
Alt har blitt slått ned av domstolene.
I til sammen ti avgjørelser har fem ulike forvaltningsdomstoler dømt Paludan rett og politiet feil – likevel fortsatte politiet å forsøke å stoppe samlingene.
– Det er nettopp i situasjoner som dette når presset er hardt og det blåser politiske vinder at vi må tviholde på lovboken. Men det gjorde vi ikke, sier en kilde til Dagens Nyheter.
Ville vanligvis fått sparken
Hardt press er utøvd fra både den tidligere sosialistiske regjeringen og den nåværende borgerlige regjeringen i tillegg til ulike muslimske grupper.
– Normalt ville en politiledere fått sparken for lengst etter så mange feilvurderinger, men politiet prøver gang på gang å overprøve rettens avgjørelser fordi de ikke passer inn i kartet som er tegnet av politiet. Politiet har ikke testet loven, men bevisst brutt den, mener en kilde.
Samtlige talsmenn fra de ulike politiske partiene benekter forholdene.