Politiet fant ikke nok bevis i IMI-kirken
Politiet kom på døren i IMI-kirken for å sjekke om de hadde ulovlig arbeidskraft, men fikk det ikke tilstrekkelig bevist.
– I dag skal jeg hovedsakelig lytte, så får jeg lov å kommentere underveis, sier Arne Viste til Dagen da han ankom Oslo tingrett tirsdag morgen.
Rundt ti vitner forklarte seg på telefon og i vitneboksen, flere av dem fra politiet i Stavanger og Oslo.
Arne Viste er tiltalt for å ha brutt Utlendingsloven paragraf 108 ved å ha ansatt asylsøkere som ikke har arbeidstillatelse eller opphold i Norge gjennom sitt bemanningsselskap Plog AS. Viste mener Grunnlovens rett til arbeid er en menneskerett som veier tyngre enn Utlendingsloven. Der står det at «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring».
Viste har gjennom mange året kjempet for ureturnerbare asylsøkere og har anmeldt sitt eget selskap for at retten skal ta stilling hvilken lov som skal vektlegges.
Kontroll i IMI-kirken
Også tirsdag var salen nesten full med representanter fra organisasjonen Mennesker i Limbo, samt familie og støttespillere fra IMI-kirken i Stavanger.
I 2017 ble en anmeldelse mot Arne Viste henlagt av Sør-Vest politidistrikt. Dette var tema i utspørringen av flere av vitnene.
Bakgrunnen for anmeldelsen var blant annet at IMI-kirken i Stavanger ansatte Tita Abraham Mekonnen gjennom Vistes selskap Plog AS for å vise sin støtte til hans arbeid. Senere samme år skrev Dagen om at politiet kom på døren til IMI-kirken og ba dem si opp Mekonnen, som jobbet i kantinen.
En politibetjent fra Stavanger vitnet på telefon for retten. Han etterforsket straffesaken mot Viste i Stavanger og var på kontroll i IMI-kirken.
– Grunnlaget for saken var ikke at Arne Viste ville anmelde seg selv for brudd på Utlendingsloven. Etter å ha informert Viste om anmeldelsen, ble vi enig om at han skulle komme inn til avhør. I avhør gikk vi gjennom personer som han konkret sa han hadde gitt arbeid gjennom Plog AS, sa politibetjenten.
Politibetjenten henviste til mediedekning av IMI-kirken og Mekonnen sitt arbeidsforhold der og sa at politiet besluttet å dra til IMI-kirken for kontroll for å undersøke om hun jobbet uten tillatelse, slik Viste informerte om.
– Arbeidet til Mekonnen fremsto for oss mer som et tilbud til aktivitet enn arbeid som har noe innhold. Det var fire timer i uken og kunne blitt gjort av andre som har sitt ordinære virke i kirken. Hovedårsaken til at kirken hadde leid henne inn som kantinemedarbeider var at de ønsket å støtte arbeidet til Viste og få avklart lovligheten om en person uten arbeidstillatelse kan jobbe, sa betjenten i retten.
Dokumentasjon
Han la også vekt på at IMI-kirken selv ikke utbetalte lønn, men at dette ble gjort av Plog AS. Dette klarte ifølge politibetjenten ikke politiet i Stavanger å dokumentere.
– Vi fikk ingen dokumentasjon. Mekonnen skal ha fått lønnen fra Viste i kontanter, og det får vi ikke sporet. Vi har bare påstanden om at han har betalt disse pengene.
Politibetjenten trakk frem at de også gjennomførte kontroll på Pbok, en nettbutikk drevet av Viste der brukte bøker blir solgt. Der fant de ingen ansatte utenom Viste. Sør-Vest besluttet senere å henlegge saken på bevisets stilling siden de ikke hadde nok dokumentasjon.
– Vår tanke med kontroll var jo å avdekke om personer uten arbeidstillatelse jobber der, sa betjenten.
Pastor i IMI-kirken, Egil Elling Ellingsen, sier til Dagen onsdag kveld at han mener politiets forklaring i retten ikke medfører riktighet.
– Da politiet møtte opp hos oss, bar samtalen mer preg av at de ville gi oss informasjon enn innhente informasjon. De var opptatt av å formidle at vi måtte avbryte dette arbeidsforholdet, og at det ikke finnes ureturnerbare flyktninger i Norge. Hvis de var der for å finne bevis, lette de ikke veldig aktivt, sier han til Dagen.
Han understreker at arbeidet som Mekonnen gjennomførte var relle arbeidsoppgaver, ikke liksomarbeid, og at dette ikke er uvanlig i en virksomhet som IMI-kirken å bli lønnet for oppgaver som tidligere har vært løst av frivillige.
– Pågående
Inspektør i Oslo politidistrikt, Vegard Rødås, inntok også vitneboksen. Han har tidligere hatt en lengre diskusjon med Arne Viste om Grunnloven og beskrev Sola-mannen som pågående.
– Han hadde et stort informasjonsbehov og påsto at vi gjorde feil i skjønnsutøvelse ved å stanse arbeid vi mente var ulovlig. Jeg svarte på e-post at vi hadde riktig forståelse av loven. Så i september 2017 sa han at han var på flyplassen og ikke ville gi seg før vi snakket med ham, sa Rødås.
Han gjorde det tydelig for retten at han gjentatte ganger hadde fortalt Viste at hans virksomhet var ulovlig.
– Uansett hvor ofte jeg gjentok dette, så virket det ikke som han endret kurs av den grunn. Det virket som han ønsket en rettslig vurdering av dette, og dette var hans måte å presse frem dette i domstolen. Jeg kunne ikke være noe tydeligere enn å si at dette var ulovlig og straffbar aktivitet uavhengig av hans tolkning av Grunnloven, sier Rødås.
– Fornøyd
Viste avga sin egen forklaring mandag, og sa til Dagen at han var fornøyd med rettsprosessen så langt.
– Jeg var litt bekymret på forhånd for å avgi forklaring. Dette er så stort og komplekst, men jeg opplevde at jeg fikk med det viktigste og at dommeren gav meg den tiden jeg trengte. Jeg setter pris på rettsystemet i Norge, sa Viste.
Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal sier til Dagen at det er en viktig del av straffeprosessen at begge sider blir hørt.
– Jeg registrer at Arne Viste er fornøyd med prosessen og føler han får fremme sitt syn, og det er jeg fornøyd med. Det er viktig del av straffeprosessen at man hører alle sidene, og at man har satt av tid så han får mulighet til å fremføre sin argumentasjon, sier Skurdal til Dagen.
Han mener kristent grunnsyn eller politisk agenda ikke er relevant for avgjørelsen.
– Jeg har klar tiltro til avgjørelsen som dommerne måtte komme med. Selv om jeg mener denne grunnslovshenvisningen er helt åpenbart feil, så er det et av temaene dommerne må ta stilling til. Jeg tror påtalemyndighetens syn vil bli hørt, ellers hadde vi ikke gått videre med saken, sier han.
Rettssaken varer frem til og med torsdag.