Politiet forebygger kriminalitet med religionsdialog
I Groruddalen i Oslo spiller politiet en viktig rolle i religionsdialogen. – Politiets kontakt med de religiøse lederne har vært en suksesshistorie.
I 2012 startet politiet i Stovner politikrets et samarbeidsforum for trossamfunn, bydelene og politiet i Groruddalen, som dekker bydelene Stovner, Grorud, Alna og Bjerke i Oslo. Her bor det folk med bakgrunn fra 150 ulike nasjonaliteter.
– Vi ser at politiets kontakt med de religiøse lederne har vært en suksesshistorie, sier politispesialist og mangfoldskontakt ved Stovner politikrets, Roy Cato Einarsen.
På et seminar om religionsdialog i storbyen, i regi av KIFO, institutt for kirke- religions- og livssynsforskning, fortalte han torsdag om sine erfaringer i samarbeidet mellom de mange ulike religiøse menighetene i Groruddalen.
– Vi ser at vi når ut til flere. De fleste vi har kontakt med i de religiøse miljøene er ressurspersoner som ønsker det beste for sine medlemmer og samfunnet. Dette er gode krefter som vi kan spille på lag med, sier han.
– Handler om respekt
Dialogprest i Grorud menighet, Anne Berit Evang, mener det er viktig at politiet er med på religionsdialogen.
– Vi erfarer at når politiet kaller inn så kommer folk. Det handler om den respekten en har for politiet og rollen de har i samfunnet for å forebygge og skape trygge lokalsamfunn, sier hun.
Evang tror det er mer motiverende når politiet inviterer.
– Vi prøvde å gjøre det samme for noen år siden uten dem, men fikk det faktisk ikke til. Folk møtte ikke opp, sier hun.
Pulendran Kanagarathnam er SV-representant i Grorud bydelsutvalg og har tidligere representert Norges Hindu Kultursenter i samarbeidsforumet. Han er enig med Evang.
– Respekten står sentralt. Politiet gjør en oppgave med å trekke fellesskapet sammen slik at utviklingen blir bedre. Det kan være uenigheter, men når vi er sammen med politiet, og diskuterer og blir enige om hva vi skal gjøre, så får vi en bred beslutning som vi står på, sier han.
Få negative reaksjoner
Til tross for at mange har en annen oppfatning av politiet med seg fra hjemlandet, forteller Einarsen at det har vært få negative reaksjoner på politiets samarbeidsforum.
– De aller fleste har vært positive fra starten. Noen var først litt skeptiske om vi var der for å kontrollere dem, forteller han, men legger til at de ikke er naive overfor at det kan finnes slike holdninger mer skjult.
– Det er nok noen som fortsatt er litt skeptiske og lurer på motivet for at vi er der, men jeg tror vi via handling viser at vi er der for å hjelpe, for å redusere kriminalitet og trygge hverdagen for alle.
Dialogprest Evang forteller at politiets dialogarbeid også er viktig for innbyggerne uten innvandrerbakgrunn i området.
– Jeg tror det er viktig å vite at politiet er opptatt av å skape trygge lokalsamfunn, bygge ned frykt, bygge opp tillit og skape kontakt. Det betyr mye for de som har bodd i Groruddalen i flere generasjoner, sier hun.
Bygger broer i fredstid
Flere av deltakerne på KIFOs seminar var opptatt av viktigheten av å bygge broer i fredstid.
– Det er viktig å skape kontakt på tvers og bygge broer i fredstid slik at når det skjer ting så er vi der, kjenner til hverandre, har snakket sammen, har tatt opp vanskelige temaer og diskutert det rolig og fredelig. Når det begynner å brenne trenger man at relasjonene og tillitten er der, sier Evang.
– Samarbeidsforumet skaper muligheten å ta opp vanskelige saker. Da diskuterer vi og blir mer tolerante overfor hverandre, sier Kanagarathnam og legger til:
– Å kjenne hverandre personlig fører til mer trygghet. Derfor er vi med på slikt dialogarbeid.
Oppdragervold og fremmedkrigere
Mangfoldsenheten i stovnerpolitiet har fire ansatte og jobber spesielt opp mot vold i nære relasjoner, vold i familien, oppdragervold og vold mot kvinner.
– Vi vet at familien har så mye å si for det videre livet både for barn og andre i samfunnet. Når det gjelder for eksempel oppdragervold er det ofte kunnskap som er problemet. Man speiler det man har lært, sier Einarsen.
I samarbeidsforumet oppfordres trossamfunnene selv til å ha temakvelder om dette.
– Her er politiet kun en liten brikke. Vi hjelper først de religiøse lederne å sette fokus på det og så jobber vi sammen videre, sier politimannen.
I den siste tiden har enheten i tillegg vært opptatt av forebygging av religiøs ekstremisme og prøver å hindre at norske ungdommer drar til Syria og blir fremmedkrigere.
– Vi prøver å få en dialog om hvorfor man drar og hva vi kan gjøre sammen for at personer ikke drar. Groruddalen er underrepresentert når det gjelder fremmedkrigere utfra rekrutteringsgrunnlaget, så noe riktig har blitt gjort, sier Einarsen.
Reduksjon i kriminalitet
Einarsen er opptatt av at det ikke er noe likhetstegn mellom høy innvandrerandel og kriminalitet.
– I Groruddalen hadde vi en topp på kriminaliteten i 2000, etter det har det stort sett gått nedover. I Furuseth-området var det fra 2000 til 2010 en reduksjon i kriminalitet på 67 prosent. I samme periode har innvandrerandelen økt, sier han.
Stovnerpolitiets mangfoldsenhet er opptatt av integrering og av å skape gode relasjoner til innbyggerne.
– Vi deltar på alle de ulike religiøse feiringene, og prater med folk og særlig barna. Vi vil at deres første møte med politiet skal være positivt, sier Einarsen.
Evang tror politiets innsats betyr mye for innbyggerne.
– Vi har sett at kriminaliteten har gått ned og politiet jobber godt forebyggende. Det har betydd mye.