Politiet: «Ikke grunnlag for kritikk»
Israelske Dor Tibi (21) og Anan Hamoud (23) sendte et klagebrev etter at norgesferien endte på Trandum. Nå har de fått konklusjonen fra Øst politidistrikt.
I august skrev Dagen om israelske Dor Tibi (21) og Anan Hamoud (23) som skulle til Norge for å være frivillig på norske gårder, gjennom såkalt WWOOFing.
De to oppdaget organisasjonen WWOOF Norway på internett. Organisasjonen lar reisende bo på ulike økologiske gårder for å bli kjent med nordmenn, norsk kultur, og å lære mer om økologisk jordbruk. WWOOF er spredt verden over, og Norge er bare ett av landene man kan velge mellom.
Nakenvisitert
De hadde gledet seg til fjorder og fjell, i stedet endte de med å bli nakenvisitert og satt bak låste dører på Politiets Utlendingsinternat på Trandum fordi de ikke hadde arbeidsvisum.
– Vi ble veldig overrasket, fordi vi ikke skulle jobbe for penger eller kost og losji. Vi skulle være frivillig å oppleve Norge på nært hold, sa Tibi til Dagen i august.
Klagebrev
Etter noen dager på Trandum ble kameratene tvangsreturnert til Israel. Tilbake i hjemlandet skrev de to et klagebrev Dagen har fått tilgang til.
Der forteller de om behandlingen de fikk på Oslo Lufthavn Gardemoen og på Trandum, og forklarer at de hadde penger, avtaler og en detaljert plan for reisen før de satt seg på flyet til Norge.
«Var det som skjedde med oss, og måten vi ble behandlet på riktig? Det ble ikke begått noen feil? Var det meningen at vi skulle ble behandlet på denne måten?» skriver Tibi i slutten av brevet.
– Forventet feil
Tibi og Hamoud sendte brevet til Den Norske ambassaden i Tel-Aviv. Derfra ble det videresendte til Justisdepartementet.
– Jeg vet nesten ikke hva jeg tenker om svaret, sier Tibi da Dagen tar kontakt for å høre om de har fått svar på klagen.
– Jeg forventet egentlig at de skulle si at behandlingen vi fikk var en feil, men det skjedde ikke, sier han.
I brevet skriver Øst politidistrikt at de har fått en uttalelser fra grenseavsnittet, og konkluderer med at det ikke er grunnlag for kritikk i denne saken.
«Vi forstår at denne opplevelsen var stressende, og vi beklager for ulempene dere opplevde både ved ankomst og utvisning fra Olso Lufthavn. Behandlingen er uansett i henhold til gjeldende lover og forskrifter og gir ikke grunnlag for kritikk».
«Ingen unntak»
Politiet henviser til Utlendingsloven §55, og sier de har søkt veiledning hos Utlendingsdirektoratet for å høre om frivillig arbeid for kost og losji er inkludert som en av unntakene fra loven.
«UDI er helt klar på dette. For denne typen arbeid kreves det arbeidsvisum før innreise. Det er ingen unntak fra Utlendingsforskriften §1-1 A, eller §1.1».
I tillegg til arbeidsvisum trekker politiet frem en annen årsak til at Tibi og Hamoud ble sendt på Trandum, og deportert. Nemlig at de ikke hadde tilstrekkelig med penger med seg for å oppholde seg i Norge.
«Det er ikke et krav å ha nok penger i kontanter, men du må dokumentere at du kan få tak i en tilstrekkelig mengde penger med et kredittkort. Utlendingen må bevise at dette er et faktum. Krav til midler er 500 kroner per dag / natt per person».
Reagerer
Tibi og Hamoud reagerer på svaret, og står fast på at de ikke jobbet for kost og losji samt at de hadde med tilstrekkelig med penger.
– Det er som å komme i fengsel for å bo og besøke en venn fra et annet land. Jeg betalte flere tusen kroner for å havne i fengsel, hvilken kriminell hadde gjort det? sier Hamoud til Dagen.
– Når det kommer til det økonomiske hadde vi nok med oss til å leie et hus. Rundt 40.000 kroner på kort, og 1500 i kontanter. Penger vi har tjent gjennom tre års aktiv tjeneste i det israelske forsvaret, legger han til.
– Urettferdig
De to mener politiet ikke har undersøkt saken eller de økonomiske forholdene nøye nok.
– Jeg kan ikke huske at vi på noe punkt ble bedt av politifolk om å bevise vår økonomiske situasjon. De hevder også at det å være frivillig regnes som en jobb i Norge. Jeg forstår ikke lovverket i Norge, og vil heller ikke late som jeg gjør det. Det er deres rett å sende oss ut av landet. Jeg synes det er urettferdig, selv om de bare gjorde jobben sin, sier 21-åringen.
Han mener norske myndigheter bør vurdere å se nærmere på regelverket, og sier han sannsynligvis aldri vil forsøke å besøke Norge igjen.
Står fast
Dagen har vært i kontakt med Øst politidistrikt for å få deres versjon av saken. I en e-post skriver de:
«Vi har ikke ytterligere kommentarer til denne saken og står fast ved de vurderinger som er gjort. Vi gjør oppmerksom på at de kan klage saken videre til Politidirektoratet».
Tibi og Hamoud sier de planlegger å klage saken videre.