Politiet sendte seks biler – tauet vekk misjonær
Torsdag 11. juni aksjonerte politifolk mot misjonær Hans Petter Thue på Haramsøya i Ålesund Kommune. Politiet sendte seks biler.
Thue har blitt et symbol for motstanden mot vindkraft på øya da han for fjorten dager siden valgte å blokkere en vei som vindkraftutbyggerne ønsket å benytte seg av.
I et intervju med Thue i Dagen publisert torsdag forklarte misjonæren at det er hans kristne overbevisning som ligger bak motstanden.
Tauet vekk
Bilen til Thue ble tauet opp på en bergingsbil, med misjonæren fremdeles sittende i bilen. Deretter ble bilen kjørt vekk. Aksjonister på øya gikk sakte foran bergingsbilen for å hindre at den kom seg fra stedet, melder NRK.
Politistasjonssjef i Ålesund, Oddbjørn Solheim, sier til NRK at de tar utgangspunkt i vedtaket om utbygging av vindturbiner på Haramsøya når de nå fjerner bilen.
Frustrasjon
Aksjonen satte kok i Facebook-gruppen "Nei til vindkraft på Haramsøya". Det var mange i kommentarfeltene som var frustrerte over at Thue ble fjernet. Det var også flere aksjonister som stilte opp på øya for å vise sin støtte til Thue.
En vindkraftsmotstander på Haramsøya omtaler politiets aksjon som en stor tragedie og et overtramp mot folk og natur.
– De ødelegger øya, sier Pauline Aksnes til NRK.
Politiet med todelt rolle
Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim i Ålesund politistasjonsdistrikt informerte i en video på Facebook at politiets rolle er todelt. De skal gi rom for at uenighet skal komme til uttrykk, og samtidig sikre at tilkomstveier og arbeidsplasser skal holdes åpne slik at lovlig arbeid kan utføres.
Solheim understreker at politiet ikke tar side i saken. Solheim oppfordrer folk til å være anstendige med hverandre og skille sak fra person.
– Nå har det vært fysiske sperringer over tid for å hindre arbeidet. Vi reiser dit i dag for å hindre disse og sikre at et lovlig fattet vedtak blir gjennomført, sa Solheim før aksjonen.
Vil gå rettens vei
Hans Petter Thue sier til Dagen at politiet aksjonerte på en veldig fin måte og at bilen hans ble fraktet rundt tre kilometer fra stedet. Nå vil han gå rettens vei for å stanse byggingen av vindmøller på Haramsøya.
– Jeg skal oppmuntre folk over hele landet til å stå opp mot vindkraft på land og anbefale folk å melde seg inn i Motvind. Folk må bruke stemmen sin, det er snart valg, sier Thue til Dagen.
Selv om han kaller vindkraftutbyggingen «et angrep på demokratiet», er han opptatt av at demonstrantene opptrer på en skikkelig måte.
– Det er viktig å forholde seg til lov og rett, sier Thue.