Politiet tvangsutsendte familie mens moren var bevisstløs
Politiet forsvarer at de valgte å sende moren i Abbasi-familien ut av landet mens hun var i bevisstløs tilstand. Samtidig øker det politiske presset i saken.
Den mye omtalte utsendelsen av moren og hennes tre barn på 22, 20 og 16 år ble midlertidig stanset på grunn av hennes helsetilstand. Barna befinner seg nå i Istanbul, mens moren er sendt tilbake til Norge.
– Hun gikk inn i en bevisstløs tilstand kort tid etter pågripelsen i Trondheim lørdag morgen klokka 5. Hun var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul, opplyser politiet.
Planen var at familien skulle sendes videre med rutefly til Kabul, men dette lot seg ikke gjennomføre siden moren ble syk.
Belastende
I pressemeldingen uttrykker politiet forståelse for at dette har vært belastende for kvinnen og hennes barn, men mener det var riktig å forsøke å gjennomføre uttransporteringen, og at den har vært foretatt på en forsvarlig måte.
Politiets utlendingsenhet understreker at de på forhånd var kjent med at kvinnens helsehistorikk kunne medføre at hun går inn i en bevisstløs tilstand over en viss periode. De hadde derfor med en lege og en sykepleier ved pågripelsen og fram til familien ankom Oslo lufthavn for å mellomlande. På selve flyet var det også med en lege.
Politiet understreker at uttransporteringen av de tre barna ikke er avbrutt. To av dem er myndige, noe som gjør det mulig å gjennomføre en tvangsretur til Afghanistan.
Politisk press
Saken har engasjert mange, spesielt i Trondheim, hvor familien har bodd. Den er også løftet opp på politisk nivå, og både Frp, Venstre, KrF og Ap har varslet at de er villige til å reforhandle asylforliket i Stortinget.
Det er Venstre-leder Trine Skei Grande som har bedt om dette.
– Vi har en flertallsregjering i Norge. Hvis Høyre-regjeringen ønsker å reforhandle asylforliket, skal vi selvfølgelig snakke med dem hvis de tar kontakt, sier innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani til Dagsavisen.
Samtidig gir han ingen signaler om at Ap ønsker en oppmyking av innvandringspolitikken.
Frp kan forhandle
Det gjør heller ikke Frps Jon Helgheim, som likevel er villig til å forhandle.
– Denne saken viser at det er rom for forbedringer i form av enda raskere saksbehandling og utsending ved avslag. Det er også rom for å gjøre terskelen for å få innvilget asyl, spesielt med permanent opphold, mye høyere, sier han til Dagbladet.
Mandag ba både SVs Lars Haltbrekken og Venstres Guri Melby om å få stille spørsmål om saken i Stortinget til justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Lars Haltbrekken opplyser at han har fått dette innvilget, og at Kallmyr kommer mandag ettermiddag.
– Ikke trygt
Abbasi-familien fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge i 2012 i all hovedsak fordi de ikke visste hvor far befant seg og ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan. Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med faren og kunne reise til Afghanistan.
Afghanistankomiteen mener det ikke er trygt for Abbasi-familien å returnere til Afghanistan.
– De yngste søsknene har aldri vært i Afghanistan, mens den eldste forlot landet som treåring. Derfor «returneres» de ikke. De deporteres til et samfunn som de ikke har forutsetninger for å fungere eller overleve i. Dette er på ingen måte forsvarlig og er et grotesk eksempel på at innvandringspolitiske hensyn trumfer barns rettigheter og menneskelige hensyn, sier komiteens leder Liv Kjølseth.