Politiker blir etterforsket for å ha sitert Bibelen: – Kristne må ikke tie om det kontroversielle
– Jo mer kristne tier om kontroversielle temaer, jo trangere blir ytringsrommet, sier finsk politiker som kom under politietterforskning for å sitere bibelord om homofili.
Det vakte oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt da det ble kjent at tidligere innenriksminister Päivi Räsenen (59) ble etterforsket av finsk politi. Årsaken var en post i sosiale medier der hun kritiserte Den evangelisk-lutherske kirke i Finland - som hun selv er medlem av. Det skjedde i forbindelse med årets Pride-festival i Helsinki. På Facebook og Twitter la hun ut et sitat fra første kapittel av Paulus´ brev til romerne. Der beskrives seksuell omgang mellom mennesker av samme kjønn som «skammelige lyster» som er «imot naturen», og som «utukt».
Hun tror at saken kommer til å bli henlagt.
– Jeg har full fred for dette. Jeg kommer til å bruke friheten min til å tro og gi uttrykk for det jeg tror, samme hva utfallet av denne prosessen blir, sier Räsänen.
Fembarnsmoren er utdannet lege og var innenriksminister fra 2011 til 2015. I snart 15 år har hun hatt sete i det finske parlamentet for Kristendemokratene. Hun har vært leder for partiet og er i dag parlamentarisk leder.
– Fristende selvsensur
– For noen uker siden sa du at du var bekymret for at kristne som tror på Bibelen, vil bli fristet til å «sensurere» troen sin. Hvorfor?
– Religionsfriheten har i prinsippet sterke garantier og beskyttelse både i grunnloven vår og i internasjonale menneskerettsavtaler. I praksis er det en stor trussel mot religionsfriheten at vi ikke bruker denne retten. Mange, særlig unge mennesker, er redde for at hvis du blir stemplet som en bibeltro kristen, vil det være til hinder for karriere og sosial aksept.
Selv om over 60 prosent av finnene fortsatt er medlemmer i den finske folkekirken, mener hun den kristne påvirkningen på samfunnet avtar og at de fleste ikke lenger slutter seg til grunnleggende kristne trossannheter.
– Bruddet med den kristne virkelighetsoppfatningen kommer til syne både i samfunnsdebatten og avgjørelser, enten det er snakk om ja til livet, både i begynnelsen og mot slutten av livet, eller syn på ekteskapet. Å ha et tradisjonelt syn på ekteskapet er blitt politisk ukorrekt i offentlig debatt. Likevel er det mange finner som fortsatt forstår og slutter seg til den kristne virkelighetsoppfatningen, sier Räsänen.
Regnbuemesser
Räsänen mener interessegrupper for seksuelle minoriteter har påvirket utviklingen i kirken på en «sterk og aggressiv» måte.
– Det er en bevegelse innenfor Den evangelisk-lutherske kirke i Finland som har mål om å innføre kirkelige vielser for likekjønnede par. Såkalte regnbuemesser er blitt organisert i mange menigheter, inkludert min egen hjemmemenighet. Homofile par er blitt velsignet i kirkene, og noen prester har også viet homofile par, sier hun.
Vurderte utmelding
Det sjokkerte henne at Den evangelisk-lutherske kirken i Finland annonserte at den var blitt en støttespiller for årets Pride-festival i Helsinki. Hun viser til kirkeloven som sier at all lære må være «undersøkt og evaluert i samsvar med Guds hellige ord».
– Pride-arrangementer feirer handlinger og relasjoner som Bibelen kaller syndige og skammelige, sier Räsänen.
I tweeten som førte til politietterforskning, spurte hun: «Hvordan kan kirkens læremessige grunnlag, Bibelen, samsvare med å løfte opp skam og synd som noe man skal være stolt av?».
Hun vurderte også å melde seg ut av kirken.
– Mens jeg ba, ble jeg overbevist om at dette er tiden for å prøve å vekke opp dem som sover, ikke for å hoppe ut av en båt som symker. Hensikten min var ikke å fornærme seksuelle minoriteter. Kritikken min var rettet mot lederskapet i kirken, sier hun.
– Jeg tror også at alle mennesker har rett til å høre hele sannheten i Guds ord, både evangeliet og loven. Bare mennesker som ser syndene sine, ser at de trenger Jesus, som er en soning for syndene våre. Derfor må vi ha mot til å kalle homoseksuelle relasjoner for syndige.
Takker for forbønn
Reaksjonene på utspillet har styrket Räsänen i troen på at Gud kan bruke motgang til å utrette gode ting.
– Jeg har fått utrolig mye støtte fra kristne både i Finland og utlandet. Jeg ser det som et vidunderlig privilegium at så mange ber for meg og familien, sier hun.
Politikeren er takknemlig for at mennesker over hele verden ber for henne og Finland. Hun opplever at det som er skjedd, hører med til kallet hun kjenner til å drive kristen påvirkning.
Samtidig som hun har fått mye støtte, har hun også fått kritikk. Hun opplever at den som kommer fra mennesker som står nær henne, smerter mest.
– Ufravikelige sannheter
– Synes du som kristen at LHBT-identitet og seksualitet er spørsmålene det er vanskeligst å snakke om i offentligheten nå?
– Det kristne menneskesynet er for tiden under angrep på mange måter. Motsetninger mellom virkelighetsoppfatninger og verdier kommer til syne i diskusjonene om ekteskap, kjønn og livets verdi, for eksempel. I disse spørsmålene er vi ved kjernen av ufravikelige sannheter, sier Räsänen.
Hun viser til Bibelens ord om at Gud skapte mennesket i sitt bilde, som forklarer hvorfor menneskelivet er hellig fra begynnelse til slutt. Og hun påpeker at Gud også skapte mennesket til mann og kvinne og innstiftet ekteskapet mellom mann og kvinne.
– Naturens lover forandrer seg ikke, ei heller Guds ord, sier hun.
Hun har skrevet bøker om abort og eutanasi som har utløst debatt. Disse skal også oversettes til engelsk. Sammen med ektemannen har hun dessuten skrevet en bok om ekteskapet som allerede finnes på engelsk: «What about marriage».
– Trangere rom
Politikeren oppmuntrer unge mennesker til å stole på at Bibelen er Guds ord, og at dette gir et solid grunnlag for at evangeliet kan bringe fram nytt liv og vinne mennesker for Jesus.
– Til syvende og sist har diskusjonstemaer som homoseksuelle relasjoner med skyld å gjøre. Skyld kan ikke bli fjernet ved å benekte den, men bare ved å bekjenne den og ta imot nåde og budskapet om tilgivelse gjennom Jesu offer for våre synder på korset.
– Hvorfor bør europeiske samfunn beskytte ytringsfriheten i en tid med polariserte ideologiske debatter?
– Jo mer vi tier om vanskelige og kontroversielle tema, jo smalere blir rommet for ytringer og religion, sier hun.