- Politikerne må forstå at religion er viktig for folk

En aktiv og helhetlig religionspolitikk og en klar definisjon av Den norsk kirkes forhold til landet. Det er noen av prestens krav til politikerne.

Publisert Sist oppdatert

- Lan­det må ha en re­li­gions­po­li­tikk som tar tro og re­li­gion på alvor. En po­li­tikk som for­står at dett er en del av folks liv og sam­fun­nets of­fent­lig­het. Tro er en per­son­lig sak, ikke en pri­vat sak, sier sokne­prest i Stov­ner kirke Kåre Rune Hauge.

- Det må ten­kes hel­het­lig rundt dette.

Hauge har flere over­ord­ne­de saker som han mener er vik­tig for Den nors­ke kirke og pres­ters virke.

- Dnks spe­si­el­le for­hold til sam­fun­net, kir­kens his­to­rie og sta­tus som folke­kir­ke må av­kla­res. Vi har kom­pe­tan­se i re­li­gions­dia­log, møte med men­nes­ker i kri­tis­ke faser og bar­ne- og ung­doms­ar­beid og dette må gis plass. Stål­sett­ut­val­get tok ikke på alvor den plass re­li­gion har i men­nes­kers liv.

Hauge nev­ner de­bat­ten om skole­guds­tje­nes­ter som ek­sem­pel. Han er prest i et om­rå­de av Oslo som huser mer enn 120 na­sjo­na­li­te­ter. Men skole­guds­tje­nes­te­ne er stapp­ful­le, av barn og unge med all slags re­li­giøs bak­grunn.

- Det er ikke noe pro­blem. Det er ikke mus­li­me­ne som kla­ger på denne tra­di­sjo­nen, men se­ku­læ­re po­li­ti­ke­re som sky­ver mus­li­me­ne foran seg.

Jeg vil ut­ford­re po­li­ti­ker­ne på å gi Dnk en ty­de­lig plass i sam­fun­net, selv om vi ikke len­ger har en stats­kir­ke.

Om­velt­nin­ger

Stov­ner me­nig­het er én av tre me­nig­he­ter i Gro­rud­da­len som ble slått sam­men til ett sokn i fjor. Sam­men med Fos­sum og Høy­brå­ten dri­ves de nå av én stab. Ned­gang i an­tall kirke­gjen­ge­re og tett­he­ten mel­lom kir­ke­ne, gjor­de at Den nors­ke kirke sen­tralt tok grep.

- Men det var ingen her som var for sam­men­slå­in­gen, sier Hauge.

- Sam­ti­dig opp­le­ver jeg at sta­ben og me­nig­he­ten ge­ne­relt har gått po­si­tivt inn for det.

Og det er ikke bare ne­ga­tivt. Sta­ben er blitt stør­re, med økt krea­ti­vi­tet og fel­les­tenk­ning om opp­ga­ve­ne.

- Det vil gi oss mu­lig­he­ter. Kuns­ten er å be­va­re den en­kel­te me­nig­hets egen­art. Jeg er po­si­tiv til at det vil gå bra.

Bo­plikt

Neste stor­ting vil få den nye kirke­lo­ven til be­hand­ling. Hauge peker på kir­kens som eget retts­sub­jekt og lang­sik­ti­ge øko­no­mis­ke ram­mer som to vik­ti­ge krav.

- Jeg har også for­vent­ning til at po­li­ti­ker­ne ikke pres­ser kir­ken i for ek­sem­pel ho­mo­fi­lis­ka­ne. Det må være opp til kir­ken selv. Øko­no­mis­ke be­vilg­nin­ger må ikke bru­kes som press­mid­del, stat­støt­ten må gis enten man er enig eller ikke.

- Hva med deg som prest? Høyre vil for ek­sem­pel fjer­ne bo­plik­ten for pres­ter?

- Det er lite gjen­nom­tenkt. Pres­ter bør bo i om­rå­det de vir­ker. Preste­job­ben er ikke en 9 til 4-jobb.

Hauge har fulgt med i valg­kam­pen. Han synes det blir mye snakk om øko­no­mi og skatt.

- Det spil­les alt­for mye på folks mis­nøye, på en­kelt­sa­ker. Det hand­ler i liten grad om de store lin­je­ne i sam­fun­net, om hvil­ket sam­funn vi vil ha.

Dagen

Powered by Labrador CMS