- Politikerne må forstå at religion er viktig for folk
En aktiv og helhetlig religionspolitikk og en klar definisjon av Den norsk kirkes forhold til landet. Det er noen av prestens krav til politikerne.
- Landet må ha en religionspolitikk som tar tro og religion på alvor. En politikk som forstår at dett er en del av folks liv og samfunnets offentlighet. Tro er en personlig sak, ikke en privat sak, sier sokneprest i Stovner kirke Kåre Rune Hauge.
- Det må tenkes helhetlig rundt dette.
Hauge har flere overordnede saker som han mener er viktig for Den norske kirke og presters virke.
- Dnks spesielle forhold til samfunnet, kirkens historie og status som folkekirke må avklares. Vi har kompetanse i religionsdialog, møte med mennesker i kritiske faser og barne- og ungdomsarbeid og dette må gis plass. Stålsettutvalget tok ikke på alvor den plass religion har i menneskers liv.
Hauge nevner debatten om skolegudstjenester som eksempel. Han er prest i et område av Oslo som huser mer enn 120 nasjonaliteter. Men skolegudstjenestene er stappfulle, av barn og unge med all slags religiøs bakgrunn.
- Det er ikke noe problem. Det er ikke muslimene som klager på denne tradisjonen, men sekulære politikere som skyver muslimene foran seg.
Jeg vil utfordre politikerne på å gi Dnk en tydelig plass i samfunnet, selv om vi ikke lenger har en statskirke.
Omveltninger
Stovner menighet er én av tre menigheter i Groruddalen som ble slått sammen til ett sokn i fjor. Sammen med Fossum og Høybråten drives de nå av én stab. Nedgang i antall kirkegjengere og tettheten mellom kirkene, gjorde at Den norske kirke sentralt tok grep.
- Men det var ingen her som var for sammenslåingen, sier Hauge.
- Samtidig opplever jeg at staben og menigheten generelt har gått positivt inn for det.
Og det er ikke bare negativt. Staben er blitt større, med økt kreativitet og fellestenkning om oppgavene.
- Det vil gi oss muligheter. Kunsten er å bevare den enkelte menighets egenart. Jeg er positiv til at det vil gå bra.
Boplikt
Neste storting vil få den nye kirkeloven til behandling. Hauge peker på kirkens som eget rettssubjekt og langsiktige økonomiske rammer som to viktige krav.
- Jeg har også forventning til at politikerne ikke presser kirken i for eksempel homofiliskane. Det må være opp til kirken selv. Økonomiske bevilgninger må ikke brukes som pressmiddel, statstøtten må gis enten man er enig eller ikke.
- Hva med deg som prest? Høyre vil for eksempel fjerne boplikten for prester?
- Det er lite gjennomtenkt. Prester bør bo i området de virker. Prestejobben er ikke en 9 til 4-jobb.
Hauge har fulgt med i valgkampen. Han synes det blir mye snakk om økonomi og skatt.
- Det spilles altfor mye på folks misnøye, på enkeltsaker. Det handler i liten grad om de store linjene i samfunnet, om hvilket samfunn vi vil ha.
Dagen