MULIG LEDER: Ida Lindtveit Røse er nestleder i Kristelig Folkeparti.

Politisk ekspert tror Ida Lindtveit Røse kan bli KrF-leder – til tross for siktelsen mot ektemannen

– Det han har gjort er alvorlig og for meg uforståelig, uttaler KrF-nestlederen til Dagen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at en næringslivstopp er siktet av politiet for å ha snikfilmet fire personer i en leilighet de leiet under Arendalsuka i midten av august.

NRK omtalte saken først.

I helgen har flere medier, blant annet TV 2, Dagens Næringsliv og Nettavisen, omtalt at den siktede er John Anders Lindtveit Røse (37), som inntil nylig var daglig leder i Maritimt Forum.

Røse er gift med KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse, som av mange blir pekt på som en mulig kandidat til det ledige ledervervet i partiet etter at Olaug Bollestad nylig trakk seg under dramatiske omstendigheter.

Spionkamera i høyttaler

Snikfilmingen ble oppdaget av en Dagens Næringsliv-journalist som bodde i leiligheten sammen med John Anders Lindtveit Røse. I tillegg bodde to kollegaer av Røse og en politiker i leiligheten.

Journalisten skal ha oppdaget et spionkamera som skal ha vært montert i en bærbar høyttaler på badet i leiligheten.

John Anders Lindtveit Røse har, i likhet med sin kone, bakgrunn fra KrF, og var inntil i år lokallagsleder i Nordre Follo.

Han har også vært rådgiver for KrFs stortingsgruppe.

Røse: – Uforståelig

Ida Lindtveit Røse har sendt en skriftlig uttalelse til Dagen, som hun også har sendt til flere medier i løpet av helgen.

Røse skriver at hun og familien står i det hun kaller «en dyp krise».

«Som alle forstår er dette en svært krevende sak for oss som familie. Det han har gjort er alvorlig og for meg uforståelig», skriver Røse i e-posten til Dagen.

NESTLEDER: Ida Lindtveit Røse på KrFs landsmøte i 2023.

Hun skriver videre at siktelsen kom som et sjokk for henne – og at hun selv er rammet av ektemannens handlinger.

«Dette er en svært krevende sak for meg personlig. Min manns handlinger har ikke noe med mine verv og virke som politiker å gjøre», slår Røse fast.

Les hele Ida Lindtveit Røses uttalelse:

Den siste tiden har jeg og min familie stått i en dyp krise som følge av min manns handlinger.

Som alle forstår er dette en svært krevende sak for oss som familie.

Det han har gjort er alvorlig og for meg uforståelig.

Dette kom som et sjokk for meg. Jeg har vært helt uvitende og er selv rammet av dette. Jeg føler dypt med andre som er rammet av det han har gjort og forventer at han samarbeider med politiet slik han har sagt.

Dette er en svært krevende sak for meg personlig. Min manns handlinger har ikke noe med mine verv og virke som politiker å gjøre.

Jeg ber om forståelse for behovet for ro i en svært vanskelig situasjon, der vi også skal ivareta våre barn.

Generalsekretær Ingunn E. Ulfsten uttrykker støtte til nestlederen.

– Dette er en alvorlig sak som er fryktelig vond for alle involverte. For oss er det viktigste nå å ivareta en god kollega. Vi vil ikke gi ytterligere kommentarer om saken da den er en politisak, sier Ulfsten.

IVARETAR KOLLEGA: Ingunn E. Ulfsten ønsker ikke kommentere saken mot nestlederens ektemann.

Ekspert tror Røse kan bli KrF-leder

Valgforsker Johannes Bergh kaller saken vanskelig og ubehagelig.

Han mener likevel at saken ikke nødvendigvis er et hinder for Ida Lindtveit Røses politiske ambisjoner.

– Umiddelbart tenker jeg at politikere ikke nødvendigvis holdes ansvarlige for det ektefellen gjør. Det at man har blitt satt i en vanskelig situasjon, kan også føre til sympati hos folk, sier Bergh til Dagen.

EKSPERT: Johannes Bergh er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det er derfor ikke åpenbart at det kommer til å ha en negativ effekt for henne politisk, men det kommer an på hvordan saken utvikler seg, sier han.

John Anders Lindtveit Røse er nå siktet av Agder politidistrikt etter straffelovens paragraf 298, som omhandler «seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd». Johannes Bergh mener det hadde vært helt ødeleggende for de politiske fremtidsutsiktene til vedkommende dersom det var en sentral KrF-politiker som hadde vært siktet for et slikt lovbrudd.

Men når dette er en person i nær familie, så er det ikke sikkert at det har samme betydning, mener Bergh.

– Uansett ikke positivt

Professor emeritus og valgforsker-veteran Bernt Aardal er derimot mer usikker på hvordan saken vil slå ut for KrF-nestlederen.

– Det er veldig, veldig vanskelig å si, men det er klart at dette typen oppmerksomhet er uansett ikke positiv. Hun har vel ikke hatt noe med denne saken å gjøre, slik det ser ut nå, så sånn sett kan man mene at det er urettferdig, men dette er en alvorlig siktelse, sier Aardal til Dagen.

VALGFORSKER: Bernt Aardal er professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Han poengterer også at dersom hun melder seg på den kommende lederkampen, vil det skape ytterligere oppmerksomhet rundt familien.

– Hun har ikke stortingsplass. Er det noe som uansett ville gjort det vanskelig for henne å bli KrF-leder?

– Det var en hodepine for daværende partileder Dagfinn Høybråten da han i sin tid ble flyttet over til Rogaland. Vi vet at hvis partiet blander seg for mye inn i hvem de skal sette på listene sine, så får man bråk. Og nå er det spekulasjoner om Bollestad ønsker gjenvalg, og hvis hun ønsker det, blir det enda vanskeligere, mener Aardal.

Han mener også Røse må belage seg på å bli møtt med spørsmål fra KrF-grasrota om hennes rolle i Olaug Bollestads avgang.

– Lei seg og skamfunn

I en uttalelse som har blitt gitt til flere medier de siste dagene, opplyser John Anders Lindtveit Røses advokat Alexander Nyheim Jenssen at Røse vil samarbeide med politiet.

– Han er innstilt på å samarbeide med politiet, for å kunne avklare alle aspekter i saken, herunder legge alle kortene på bordet og erkjenne de faktiske forhold. Min klient er først og fremst svært lei seg og skamfull over saken, og ønsker å bidra til en rask, ryddig og rettferdig avklaring i rettssystemet av hensyn til de som er berørt, uttalte advokaten til blant annet TV 2 i helgen.

Powered by Labrador CMS