Predikant: – Jeg ble forsøkt vervet av norsk e-tjeneste
Men den norske evangelisten og predikanten takket pent nei til forespørselen om å utføre oppdrag for Norge i Russland.
NRK skrev i forrige uke at flere sivile nordmenn er blitt forsøkt vervet til oppdrag av den hemmelige tjenesten i Norge. Ifølge kilder som statskanalen har snakket med skal Etterretningstjenesten (E-tjenesten) være spesielt interessert i å komme i kontakt med personer som reiser mye mellom Russland og Norge eller som er bosatt i grenseområdene.
E-tjenesten er underlagt Forsvaret og driver blant annet sivil og militær etterretning med den hensikt å innhente informasjon og opplysninger om andre land.
Avsløringen kommer i kjølvannet av nyheten om at den spionsiktede nordmannen Frode Berg, som sitter fengslet i Russland, skal ha vært på oppdrag for norsk e-tjeneste da han ble arrestert av russisk politi i desember i fjor med 3.000 euro i kontanter på seg.
Berg er klar på at han føler seg lurt av norske myndigheter.
– Jeg ble rett og slett manipulert og snakket rundt, for å gjøre noe jeg ikke ville gjøre, har han sagt til VG.
Forsøkt vervet
Dagen har kontaktet flere kristne aktører som har arbeidet i eller reist mye til Russland de siste tiårene. De fleste, det vil si alle utenom én, svarer at de ikke har opplevd å bli kontaktet av E-tjenesten.
Den ene personen som har blitt kontaktet er den kjente evangelisten og predikanten Håkon Fagervik. Han reiste mye til Russland, nærmere bestemt Kolahalvøya, for å forkynne på 90-tallet. Det var også på slutten av 90-tallet at E-tjenesten skal ha kontaktet ham. Ifølge Fagervik ble han forsøkt vervet «et par ganger».
– Jeg ble spurt om jeg var villig til å utføre tjenester for E-tjenesten i Russland, sier han til Dagen.
Ifølge Fagervik skal ikke den hemmelige tjenesten ha sagt noe om bakgrunnen for hvorfor de kontaktet nettopp han.
– De ringte meg et par ganger. De sa at de så at jeg reiste mye til Russland, og spurte hva jeg gjorde der. Da sa jeg at jeg var en predikant som forkynte Guds ord, at jeg drev med barmhjertighetsarbeid, hjelpesendinger og utdeling av bibler, og at det var helt uaktuelt for meg å utføre noen oppdrag for E-tjenesten.
Ble ikke presset
Evangelisten, som nå driver Nordic Harvest Mission – stiftelsen som eier Nordisk Bønnesenter i Levanger, forteller at E-tjenesten godtok avslaget.
– De sa at det var greit. De la aldri noe press på meg, men spurte i en vennlig tone om jeg kunne gjøre noe for dem.
Han forteller at han har fulgt nøye med på saken rundt Frode Berg, og at han synes det hele er spesielt trist fordi Berg var en person som jobbet for å skape forståelse for Russland i nordområdene.
– Vi tror ikke at vi har en sikkerhetstjeneste som holder på slik her i Norge. Man blir litt sjokkert. Samtidig vet man jo at dette er noe som foregår i alle land.
– Trist
Forretningsmann og tidligere misjonær Enok Hansen reiste mye til Russland på 90-tallet. Noen ganger sammen med Håkon Fagervik.
– Jeg kjenner Håkon godt. Jeg tror faktisk at han var sammen med meg første gang han var i Russland, sier Hansen til Dagen.
Han synes det er trist at Fagervik skal ha blitt forsøkt vervet av E-tjenesten. Selv har han ikke fått en slik forespørsel.
Hansen, som nå er fritidsforstander i Filadelfia Moss, forteller at han heller ikke kjenner til at noen av personene som har reist til Russland i sammenhenger han har vært ansvarlig for skal ha blitt spurt om å utføre oppdrag for Norge.
– Jeg har hatt mange nordmenn og svensker med meg på tur til Russland, uten at jeg kan minnes at noen av oss ble kontaktet av E-tjenesten. Det er mulig Håkon har nevnt dette for meg tidligere, men det kan jeg i så fall ikke huske, sier han.
– Har ikke blitt spurt
Steinar Harila, leder i Hjelp til Russland, har reist mye til Russland i forbindelse med stiftelsens arbeid i landet. Han blir svært overrasket når han får høre Håkon Fagerviks historie.
– Nei, har du hørt. E-tjenesten er noen ordentlig gode tullinger. Det må jeg si. Dette er virkelig utrolig, sier Harila til Dagen.
– Er du overrasket?
– Ja, dette hadde jeg ikke forventet.
Selv sier Harila at han aldri har opplevd å bli kontaktet av E-tjenesten. Han er ikke i tvil om at hva han hadde svart dersom han skulle ha fått en slik forespørsel.
– Da skulle de jammen ha fått høre det. Jeg synes det er helt sykt at man kan bruke vanlige mennesker til noe slikt. Det er rett og slett forferdelig, sier han.
Ikke sjokkert
Torbjørn Brox Webber, prest i Sør-Varanger, har uttalt seg om Frode Berg i media en rekke ganger de siste månedene. Heller ikke han har blitt kontaktet av den hemmelige tjenesten i Norge. Han er imidlertid ikke sjokkert over det Fagervik forteller.
– Jeg kjenner verken til Fagervik eller historien hans, men på generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er tid eller sted for å være sjokkert, sier Brox Webber til Dagen.
Han mener at norske myndigheter ødelegger for dialogen med Russland i området.
– Jeg synes det er ganske utidig av norske myndigheter av å drive informantrekruttering blant lokalbefolkningen i vårt område. Folk-til-folk-samarbeidet som er utviklet med Russland er livsviktig for Sør-Varanger. Norske myndigheters rekrutteringsforsøk legger press på dette samarbeidet, og det er svært kritikkverdig, sier han.
– Interessant person
NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år. Han er klar på at sivile kan bli brukt i etterretningsarbeid på ulike måter uten å nødvendigvis være klar over det selv.
– Det finnes mange måter å innhente informasjon på. Det som har skjedd med Frode Berg er bare en måte å drive etterretning på. Det er rett og slett en del av denne virksomheten, sier han til Dagen.
Godzimirski er heller ikke overrasket over at en person som Fagervik skal ha blitt forsøkt vervet av den hemmelige tjenesten.
– På 90-tallet var det mye usikkerhet rundt den samfunnsmessige utviklingen i Russland, og slike fellesprosjekter, samt de kontaktene en slik person kan ha hatt, kan ha vekket interesse hos norske myndigheter. Vedkommende var også i en situasjon hvor han hadde en gyldig kobling til det russiske samfunnet, sier han.
– Er historien til Fagervik unik, eller tror du at flere kristne aktører med arbeid i Russland kan ha fått denne typen forespørsel?
– Jeg har personlig ingen kjennskap til hvordan norsk e-tjeneste opererer, men ut ifra en historisk og kulturell forståelse må man regne med at flere personer kan ha vært involvert i denne typen virksomhet, sier Godzimirski.
Dagen har vært i kontakt med Etterretningstjenesten, som sier at de «ikke har noen kommentarer til spekulasjoner rundt denne saken».
-----------
Fakta: Håkon Fagervik
- Håkon Fagervik er en norsk evangelist og predikant.
- Han er grunnlegger av stiftelsen Nordic Harvest Mission, som eier Nordisk Bønnesenter i Levanger.
- Fagervik reiste mye til Russland på 90-tallet som forkynner.
- I Russland bidro Fagervik også med menighetsarbeid, bistand og utdeling av bibler.
- De siste årene har han reist en del til Ukraina, hvor Bønnesenteret driver misjon.
- De siste 13 årene har han også arrangert bønneskole i Israel.
------------
Fakta: Frode Berg
- Frode Berg (62) er en tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes.
- Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har i flere år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid.
- Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter. Han er anklaget for å ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russiske flåten og er siktet for spionasje.
- Berg har forklart til sin russiske advokat at han opplevde å ha blitt narret i en felle. Han skal ha blitt bedt av nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva.
- Bergs advokater sier at nordmannen var klar over at han handlet på oppdrag fra den norske E-tjenesten, men fastholder at han ble lurt eller sviktet.
Kreditering: NTB