KRITIKK: Elin Floberghagen (t.h.) i Norsk Presseforbund mener Norge Idag-redaktør Anita Apelthun Sæle bør vise mer åpenhet.

Presseforbundet om Norge Idags hemmelighold: – Ikke tillitvekkende

Nå oppfordres Norge Idag til å offentliggjøre regnskapene for gaveforeningen Kristenfolkets Pressestøttefond.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det klart at foreningen Kristenfolkets Pressestøttefond havner på Innsamlingskontrollens OBS-liste, som er en oversikt over aktører de advarer mot å gi penger til.

Foreningen har siden 2012 drevet innsamlingsaksjoner til inntekt for avisen Norge Idag – men som Dagen avslørte i november, har penger også gått til et ukjent privat lån.

Innsamlingskontrollen har den siste måneden bedt om innsyn i foreningens årsregnskaper og vedtekter for å kunne starte en granskning – men uten å få svar.

Nå blir de den første innsamlingsaksjonen for en avis som havner på «verstinglisten».

Presseforbundet: – Åpenhet er viktig

Det skaper reaksjoner også i Presse-Norge.

– Jeg mener åpenhet er viktig, ikke minst fordi pressen krever åpenhet fra andre. Da må man også vise åpenhet selv, sier generalsekretær i Norsk presseforbund, Elin Floberghagen, til Dagen.

KRITISK: Elin Floberghagen er generalsekretær Norsk presseforbund.

Innsamlingskontrollen er en ideell stiftelse som samarbeider tett med norske myndigheter for å avsløre useriøse innsamlingsaktører.

Sjefredaktør i Norge Idag, Finn Jarle Sæle, har uttalt til Dagen at de ikke vil levere årsregnskaper til Innsamlingskontrollen fordi det ikke er et statlig organ.

Den forklaringen kjøper ikke Floberghagen.

– Hadde jeg vært dette «pressestøttefondet» hadde jeg revurdert min holdning til dette. Har de ingenting å skjule, så bør de kunne legge det åpent frem.

NEKTER: Finn Jarle Sæle er sjefredaktør i Norge Idag. Tirsdag uttalte han at Innsamlingskontrollen ikke vil få innsyn i Kristenfolkets Pressestøttefonds regnskap.

– Ikke tillitvekkende

Floberghagen vil ikke mene noe om at aviser har slike innsamlingsaksjoner for seg selv. Hun mener dette er et lite utbredt fenomen.

– Jeg mener det bør være et minstekrav at giverne får vite hvordan pengene brukes, når det er slik at man finansierer deler av virksomheten gjennom gaver fra enkeltpersoner og organisasjoner.

– Frykter du at det som har skjedd i denne saken kan skade tilliten til norsk presse?

– Det er vanskelig for meg å si, men det er ikke tillitvekkende at man ikke kan være åpen om egne regnskaper og vedtekter og hvordan man bruker innsamlede midler, mener Floberghagen.

Giver: – Har skapt en mistillit

Dagen har de siste ukene snakket med en rekke givere over hele landet. Mange er skuffet over det som har kommet frem om lånene til entreprenøren i Brumunddal og Filadelfia Kristiansand.

En av dem er Jostein Opskar fra Skodje på Sunnmøre. Han begynte å abonnere på avisen i fjor og ga 800 kroner til det han trodde var driften av Norge Idag.

73-åringen er skremt over det som har kommet frem.

– Dette som har kommet frem har gjort meg mistenksom. Jeg har begynt å lure på om det er andre som driver på samme måte. Det skaper en mistillit, sier Opskar.

GIVER: Jostein Opskar sendte to gaver til Kristenfolkets Pressestøttefond i 2021.

Han er glad for at foreningen nå havnet på OBS-listen.

– Jeg tenker at når de har ført oss bak lyset på denne måten, så er det en passende straff. Det er trist at det skal være sånn, for Norge Idag var en bra avis. Men når de driver på på denne måten, så synes jeg ikke synd på dem, forteller Opskar.

Omdømme-ekspert tror ikke på konsekvenser

Bakgrunnen for Innsamlingskontrollens granskning var Dagens avsløring om at ekteparet Finn Jarle og Anita Apelthun Sæle lånte ut 2,5 millioner kroner fra «gavefondet» til en bulgarsk entreprenør i Brumunddal.

Lånet ble gjort i strid med informasjonen gitt til giverne om at gavene skulle gå til å drive avisen.

Magne Supphellen er professor ved Norges Handelshøyskole og ekspert på merkevarer.

Han har liten tro på at avsløringene og OBS-listingen vil få stor konsekvenser for Norge Idag.

– Men på sikt vil det nok ha en effekt i form av at det blir vanskeligere å rekruttere nye givere, særlig dersom de ikke kommer seg ut av listen og den negative publisiteten fortsetter, sier Supphellen.

EKSPERT: Magne Supphellen er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Kritisk til håndtering

– Det mest negative for Norge Idag er hvordan kritikken håndteres, mener Supphellen.

– Hva tenker du på da?

– Det er åpenbart at man bør ta selvkritikk og love å forbedre seg, slik at man kommer seg bort fra OBS-listen, men så velger de i stedet å bortforklare og neglisjere.

Svein Magne Pedersens står også på listen – og han har aldri samlet inn mer penger enn han har gjort i årene etter han kom på listen.

– Viser ikke det at det å havne på listen også kan føre til en mobilisering?

– Det er klart at det ikke bra for omdømme å havne på den lista, men samtidig er det andre faktorer som er viktigere enn om man står der, for eksempel positive personlige opplevelser med virksomheten. Det kan trumfe mye negativitet, mener Supphellen.

Styreleder i Kristenfolkets Pressestøttefond, Anita Apelthun Sæle, har ikke besvart Dagens henvendelser tirsdag.

Powered by Labrador CMS