Prest droppet KrF, vil på tinget for De grønne
Da misjonær Tom Sverre Tomren så hvordan klimaendringene skapte flyktninger i Kamerun, bestemte han seg for å bli politiker igjen.
Nå kan han komme på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne.
Partiet har reist seg fra usynlige 0,3 prosent oppslutning ved forrige stortingsvalg til å snuse på sperregrensen (sa faktaboks) i den siste målingen som InFact har gjort for VG.
Med en oppslutning på 3,8 prosent ligger Miljøpartiet De Grønne ( MDG) an til å få to mandater på Stortinget. Bryter de den magiske sperregrensen på fire prosent utløses fem-seks distriktsmandater, og partiet kan bli en maktfaktor i norsk politikk.
Hjemme ved kjøkkenbordet i presteboligen på Haus på Osterøy kan sokneprest og misjonær Tom Sverre Tomren knapt tro den siste meningsmålingen. Selv topper han stortingslista til Miljøpartiet De Grønne i Hordaland. I gårsdagens meningsmåling er han inne på Stortinget.
- Jeg har vanskelig for å ta det inn. Veksten er så enorm. Siden jeg kom inn i partiet for to år siden, har pilene bare pekt oppover, sier Tomren.
- Hvorfor?
- Partiet trengs i vår tid. Verken Venstre eller SV har lykkes som miljøparti. Begge har prøvd seg med makta og folk husker at de ikke fikk til noe.
- Landsbyer flyttet
Den ærverdige presteboligen er preget av kunst fra Kamerun. For to år siden kom familien tilbake fra misjonærtjeneste for Det Norske Misjonsselskap. Før han reiste ut som misjonær, var han kommunestyrerepresentant for Kristelig Folkeparti i Meland.
- Det ble et regimeskifte i KrF. Jeg var sliten av å bli brukt som gallionsfigur for miljø i valgkampen, når jeg visste at miljøsaker ville bli stemt ned på fylkesårsmøtet.
Han sa fra til ledelsen og meldte seg ut. I Kamerun opplevde på nært hold hvordan klimakrisen preget det afrikanske kontinentet.
- Landsbyer ble flyttet på grunn av tørke. Populasjoner av dyr ble utryddet.
Like store som Ap
MDG ville ha ham med på laget. Han takket ja på telefon fra Kamerun.
- Jeg tror vi på sikt kan bli like store som Arbeiderpartiet.
- Hvorfor?
- Vi treffer vår tids utfordring. I Tyskland sier nå 25 prosent av velgerne at de kan tenke seg å stemme De Grønne. Vi utfordrer sterkere og sterkere på et område hvor andre parti har forspilt sin rolle.
- Hvilken tidshorisont har du når du tror MDG kan bli større enn Arbeiderpartiet?
- I min levetid. Det vil ta en generasjon.
Vil ikke velge
Partiet har ikke valgt mellom den borgerlige eller den rødgrønne siden i norsk politikk.
- Hvorfor ikke?
- Det viktigste er å endre norsk miljøpolitikk. For meg er det helt likegyldig om det er Erna eller Jens som blir statsminister. De vil gi inntrykk av at det er store forskjeller mellom dem, men i miljøpolitikken er de minimale.
En vippeposisjon ville vært «fantastisk», sier miljøpresten.
- Da kunne vi vært kompromissløs i de store miljøspørsmålene og kaste regjeringer som ikke holder løfter, sier Tomren. Partiet ville krevd at oljefritt Lofoten, stopp i videre oljeutvinning i Barentshavet og videre utbygging av oljeindustrien. I stedet skulle oljekompetansen siktes mot å utvikle nye energikilder som havvindmøller og det skal produseres mer mat i Norge.
Tviler på bølge
Valgforsker Frank Aarebrot utelukker ikke at MDG høyst uventet kan få et par representanter på Stortinget, men noen bølge av utjevningsmandater tror han neppe vil materialisere seg.
Han viser til at både SV og Venstre er sterkt profilerte miljøpartier.
- Men de er bundet til hver sin mast, for å si det slik, og de føler nok med all mulig grunn at MDG er en reell trussel. Det er tydelig at både Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell har litt panikk, sier Aarebrot til NTB.
Han tror ikke det er realistisk, men skjønner at Miljøpartier har en drøm om jevne blokker på Stortinget og MDG på vippen.
- Miljøkampen i et større perspektiv kan imidlertid tape på dette. Hvis prisen for at MDG kommer inn på Stortinget blir at SV og Venstre kanskje faller under sperregrensen, vil det samlede antall miljøforkjempere falle dramatisk, sier Aarebrot.