Kobling: Prest Maren Tischendorf i Fana menighet, vil benytte kirken som arena for å koble Halloween og Allehelgensdag lørdag.

Prest inviterer til Halloween på kirkegården

Hun mener det er på tide at norske menigheter tar Halloween tilbake. Og frykter at kirken kan komme til å miste barn og unge hvis man ikke spiller på lag med kulturen.

Publisert Sist oppdatert

Halloween blir stadig mer populært i Norge, men menigheter har foreløpig vært restriktiv med å koble Halloween med Allehelgenssøndag.

Hva mener du? Bør vi markere Halloween i Norge? Og hvordan? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden!

– Mitt håp er at kirken skal ta Halloween-feiringen tilbake, sier prest Maren Tischendorf i Fana menighet. Hun inviterer alle 7. klassingene i Fana og Ytrebygda til en Halloween-feiring - på kirkegården og i kirken.

Bli med på kirkegårdsvandring, hør historien bak allehelgensdag, spis skummel mat og hør spøkelsesfortellinger sammen med oss, skriver kirken i invitasjonen.

Vil ikke skremme

Det er første gang menigheten inviterer til Halloween-feiring. Selv om Tischendorf og hennes medarbeidere gjerne spiller litt på de klassiske skrekk-elementene i Halloween, er det ikke meningen at 12-åringene skal bli skremt.

– Nei, det håper jeg ikke. Målet er nemlig det motsatte. Vi vil avdramatisere Halloween, og vise de unge hva som egentlig ligger bak feiringen, forklarer Tischendorf.

– Kirkegården er jo et sted for håp. Og den halve alterringen i kirken viser at de fins en himmel. Vi skal møtes igjen på den andre siden, sier presten.

Pop i Danmark

I Danmark har Halloween-gudstjenester blitt et populært konsept hvor besøk på kirkegården er et naturlig element i feiringen. I Norge er dette mindre vanlig.

Men i ressursbanken for Den norske kirke fins det tips om hvordan en Halloweenfeiringen kan gjøres.

Her står det blant annet:

Halloweensamlingen inneholder vandring på kirkegården og i kirkekrypt/kjeller. Vi har bålkos-poster med aktiviteter og også noen skremmestasjoner. Kirken er kun opplyst av stearinlys. Vi forteller om halloweentradisjonens bakgrunn, om allehelgens dag, om alle dødes dag, og om kirkens håp om et liv etter døden. Den halve alterringen er et veldig flott bilde på dette. Tenåringene får lære om allehelgensdag som kristen tradisjon, og om halloweens forhold til dette.

Misjon

I Fana blir feiringen lørdag kveld koblet med gudstjenesten søndag formiddag. Barna skal blant annet være forsangere under familiegudstjenesten søndag. Barna får kle seg ut i hva de vil.

– Dette er et trosopplæringsinitiativ. Vi ønsker jo at barna skal bli nådd med evangeliet, sier Tischendorf.

Hun frykter at kirken kan komme til å miste barn og unge hvis man ikke spiller på lag med kulturen.

Skygge for budskapet

Å feire Halloween i kirken er ikke uproblematisk, mener sogneprest i Romedal i Stange kommune, Vemund Koren.

– Vi må huske på at Alle helgens dag er en følsom tid for de som har mistet sine kjære. Hvis det blir for mye utkledninger og ablegøyer kan det skygge for selve budskapet, sier Koren til Dagen.

Han har tidligere uttalt til avisen Østlendingen at Halloween harselerer med døden og oppmuntrer barn og unge til skrekkvirksomhet.

– Når du ser hvordan handelsstanden gjør Halloween til en profitt-greie, bør man som kirke være oppmerksom, sier Koren.

Hallo Venn

Siden 2008 har det frikirkelige alternativet til Halloween, HalloVenn, bredt om seg i Norge.

HalloVenn er et arrangement hvor barna kler seg ut som noe hyggelig, for eksempel skogens dyr. Man inviterer til en stor fest med aktiviteter, underholdning og godteri.

I fjor samlet HalloVenn nesten 30.000 deltakere på 80 forskjellige steder. På Sotra i Fjell kommune samlet HalloVenn over 800 barn og voksne.

HALLO-VENN: Susie (51) og Svein Robert Solberg (51) fra Brummunddal.

Som medpastor i pinsemenigheten Filadelfia Hamar er han opptatt av at man skal formidle et budskap om liv, ikke død.

– Jeg skjønner at man vil legge vekt på Allehelgens dag, men spørsmålet er: Kan vi stå for bakgrunnen for Halloween, som jo handlet om at man skulle skremme folk? De som vil koble seg opp mot Halloween må tenke veldig nøye om hvorfor de gjør det, sier Solberg.

Selv om HalloVenn ikke har noen kristen forkynnelse synes Solberg personlig at HalloVenn passer bedre inn i Bibelens budskap enn en kirkelig kobling til Halloween.

– Men jeg ønsker ikke at det skal bli noen kamp mellom Halloween og HalloVenn, sier Solberg.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Halloween

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, natten før allehelgensdag, som er den katolske minnefesten for helgener og martyrer.

Halloweenferingen bygger på eldre, delvis hedenske skikker, gjerne knyttet til den keltiske høgtiden samhain.

I moderne tid har Halloween først og fremst blitt en karnevalslignende feiring for barn og unge.

Wikipedia / Dagen

Powered by Labrador CMS