Preste-protest mot nye EU-regler: – Man kan ikke bare slå av telefonen
– En kjempetrussel mot det tradisjonelle presteembetet, sier dansk prest.
Krav fra EU om tidsregistrering på arbeidsplassen kan snart ramme prester, skriver Kristeligt Dagblad. Noen av dem reagerer sterkt på kravet.
Danmark skal implementere et nytt krav fra EU, hvor landet er medlem. De nye reglene vil fastslå hvordan arbeidsgivere skal kunne dokumentere arbeidet til sine ansatte. Avisen skriver at dette også kan komme til å gjelde prester i folkekirken.
En slik praksis er noe helt nytt for denne yrkesgruppen, som jobber til ukurante tider og gjerne vil være tilgjengelig døgnet rundt for sine sognebarn.
Den danske presteforeningen arbeider med å «begrense skadevirkningene» av EU-kravet, men flere prester frykter at loven vil forverre deres arbeidsbetingelser.
– Frykter det virkelig
– For noen vil det kanskje være en gave å kunne styre et ubegrenset arbeid. Men hverdagen som prest er preget av stor selvtilretteleggelse, fordi det forventes at man står til rådighet hele tiden. Tidsregistrering er en kjempetrussel mot det tradisjonelle presteembetet. Jeg frykter det virkelig, sier Kristoffer Garne.
Han er sogneprest i Lemvig vest på Jylland og får følge av kollega Caspar Wenzel Tornøe i nabokommunen Holstebro.
– Det er simpelthen umulig å gjøre sitt arbeid som prest opp i tid. Det oppstår hele tiden oppgaver ut av det blå. Man kan ikke bare kikke på sin tidsregistrering og slå fast at nå har man nådd sin arbeidskvote og ellers rulle ned gardinene og slå av telefonen.
Han minner om at akutte ting skjer, mennesker dør eller har bruk for presten på annet vis.
– Vi blir nødt til å ha frihet til selv å tilrettelegge vår tid. Alt annet vil stride mot det grunnleggende syn på prestekallet, sier han.
Avisen har snakket med flere prester som uttaler seg i samme ordelag.
«Fornuft og fleksibilitet»
EU-parlamentariker Morten Løkkegaard fra Venstre forklarer at lovarbeidet nå er til behandling i Beskjæftigelsesministeriet (Arbeidsdepartementet) i København.
Han mener den danske regjering har et stort ansvar for ikke å «overimplementere» denne type lovgivning.
Løkkegaard oppfordrer departementet til å «sikre fornuft og fleksibilitet» så man unngår unødvendig byråkrati.