Bak huset ligger bønnetoppen. Her går Thor Haavik hver dag for å be.

Presten som har tatt Norge med storm

Thor Haavik (26) fra Bergen har blitt kjent som «Farmen-presten» de siste ukene. Han sier støtten fra foreldrene var avgjørende for at han tok sjansen på Farmen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig rart å være tilbake i 2020, sier Thor Haavik (26).

Den nyutdannede presten er hjemme i Mathopen i Bergen, langt fra ukesoppdrag, gårdsdyr og sine meddeltakere på årets sesong av Farmen.

– Man blir ganske sliten av å komme tilbake til den virkelig verden. Det er mye mer lyder og det tar litt tid å komme seg inn i den vanlige hverdagen igjen. Men selvfølgelig er det deilig med dusj og hygiene, annen mat enn poteter og havregrøt og å treffe familien, sier Haavik.

I Mathopen er det mange som kjenner ham, men de siste ukene har Haavik, også kalt Farmen-presten eller Farmen-Thor, vært å se på TV-skjermer over hele Norge. Der har han velsignet, døpt og bedt i beste sendetid.

Haavik synes det er rart å se seg selv på TV.

– Det er rart, men jeg er veldig glad for at jeg fikk være med på gården. Jeg er stolt over hvor sterkt den kristne troen kommer frem og den støtten jeg opplevde der. Det var veldig positiv atmosfære rundt andakter, bønnestunder og jeg følte mange dro et godt lass for den kristne troen, sier han.

Forsøkte i flere år

Farmen er en realityserie som har gått på TV 2 siden 2001. Allerede da han så på som barn tenkte Haavik at han en dag hadde lyst å være med i programmet.

– Jeg syntes det så veldig spennende ut. Jeg forsøkte i 2014, 2015 og 2016, men da kom jeg ikke med videre. I 2019 meldte enn venn meg på og da var jeg skikkelig nære, men nå i 2020 nådde jeg helt frem.

– Hvorfor ville du være med på akkurat Farmen?

– Som prest, synes jeg det er en unik mulighet for å komme nær ulike folk over lang tid. Du får innblikk i liv som er helt annerledes fra ditt eget, og man må klare å mestre mellommenneskelige relasjoner. Det var noe jeg tenkte ville være en kjempenyttig og spennende erfaring å ha som prest, sier han.

Haavik er på vei til sin lokale matbutikk som ligger fem minutter fra der han bor. Han jobbet selv på butikken for noen år siden og kjenner mange av de lokale som er der. Da han kommer inn dørene er det nesten umulig å gå mange meterne før han blir stoppet.

– Er det kjendisen vår, sier Wenche Heimstad som står ved postdisken til Coop.

– Jeg har aldri sett på Farmen før, men nå er hele familien benket foran tv-en, sier Joachim Westrheim som sitter i kassen.

Joachim Vestrheim (til høyre) og Wenche Heimstad følger bygdas største kjendis.

– Du gjør en god jobb på Farmen. Det er bra det kommer noen unge som formidler det kristne budskapet på en litt annen måte enn det som er vanlig i Den norske kirke, sier en Ingeborg Nilsen, moren til en klassekamerat av Haavik.

Hun inviterer Haavik hjem på middag en dag.

– Du skal få jordskokk.

– Er det noe man spiser, spør Haavik.

– Ja. Det er det vi hadde i Norge før poteten kom, svarer hun.

Haavik sier til Dagen at han har hatt noen av sine gøyeste opplevelser på jobb da han satt i kassen i butikken.

– Jeg elsket å sitte i kassen her og treffe kjentfolk. Å komme tilbake nå og treffe folk som har sett meg på TV og som heier på meg, det synes jeg er veldig rørende og selvfølgelig veldig stas, sier han.

Camilla Rødølen har jobbet med Haavik på Coop. – Han er alltid glad, sier hun.

Gode relasjoner

For 26-åringen er ikke motivasjonen med Farmen-deltakelsen å vinne, men å bygge gode relasjoner og oppleve mest mulig.

– Jeg spilte ikke noe spill, men hadde lyst å peke på Jesus i en annerledes hverdag. For meg var målet å få venner på livet, og det tror jeg absolutt jeg har fått gjennom oppholdet, sier han.

Han håper at deltakelsen på Farmen, og det at han er en så tydelig kristen, er med å dra folk nærmere troen.

– Jeg føler mange i Norge er kirke-positive og heier frem konfirmasjon, bryllup, begravelse og dåp selv om de ikke er kirkeaktive selv. På årets Farmen ble det et møte mellom kirkeaktive og kirkepositive, og da kan det faktisk bli skikkelig hallelujastemning, sier Haavik og ler.

Å bli møtt med slik åpenhet for sin tro var det som overrasket han mest da han kom inn på gården.

– Mange ønsket godnatt-velsignelse, eller sa «nå må vi holde en andakt, i dag er det søndag, Thor». Det er mye som ikke ble vist på TV. Jeg synes det er utrolig stilig hvor ønsket troen var. Jeg følte jeg kunne være meg selv og ble satt pris på for den jeg var, sier Haavik.

Han fikk raskt en rolle som «limet» i gruppen og sier det gjorde oppholdet i 1920 litt lettere.

– Jeg ble satt pris på for den jeg var og følte meg respektert og verdsatt av de andre. Det å få bety noe gjør det mye lettere å trives i hverdagen. Jeg fikk en fin rolle som gjorde at jeg trivdes veldig godt, sier han.

Thor Haavik leser i Bibelen på kontoret hjemme hos foreldrene sine. Snart flytter han nærmere sitt nye arbeidssted i Salhus nord for Bergen.

Nervøs

Før han skulle inn på Farmen var Haavik nervøs for hvordan det ville bli, og hvordan han ville bli fremstilt.

– Det er jo en risiko. Mange kristne har ikke gjort en god figur på TV eller blitt fremstilt annerledes enn de hadde tenkt, så jeg visste at det var en sjanse for at jeg ville drite meg ut, sier han.

Støtten fra foreldrene ble avgjørende for 26-åringen.

– Begge mine foreldre var så støttende og sa «Dette passer du perfekt til». Pappa ble helt rørt til tårer da jeg kom inn. Det at mine foreldre hadde sånn tro på at det kom til å gå bra, og at jeg ville bli fremstilt på en god måte gav meg selvtilliten til å ta sjansen, sier han.

Haavik forteller at deltakerne tok godt vare på hverandre inne på gården, de gav blant annet Haavik rom til sine daglige bønnestunder hver morgen.

– Jeg har hatt bønnestund hver morgen de siste årene, og det var noe av det jeg hadde bestemt meg for å opprettholde inne på Farmen. Jeg var heldig som fikk lov til å be i 30-40 minuttene hver dag. Jeg hadde en fast bønneplass i skogen der, sier Haavik.

Bak huset ligger bønnetoppen. Her går Thor Haavik hver dag for å be.

Han har også en fast bønnehaug hjemme i Mathopen. I skogen bak huset med utsikt over Loddefjord har han bedt jevnlig siden 2011. Når Haavik besøker stedet mandag morgen er steinene våte av regn og det er frisk høstluft ute.

– Det startet ganske kort tid etter at jeg ble en kristen. Jeg har hatt et bønnested alle stedene jeg har bodd, og et sted på Farmen. Jeg tror jeg må ha tilbrakt over 1000 timer på denne haugen, sier Haavik.

Bønnestundene hver dag har vært utrolig viktig for ham.

– Da kobler jeg av verden og kobler meg på Gud, hvem jeg ønsker å være og hva jeg ønsker å gjøre. Jeg ber for familie, venner og bekjente og meg selv. Jeg tror det er kraft i bønn. Bønn og søvn er nøkler i livet. Hvis man ber en halvtime og får over åtte timers søvn, tror jeg det er mye vanskeligere å bli utbrent og deprimert, sier han.

Kristen i 1920

På Farmen er det regler for hva deltakerne kan ta med inn av private eiendeler. Haavik kunne ikke ha med sin egen Bibel. Det var en gammel Bibel på gården, men den var det nesten umulig å lese i.

– Den hadde et gammelt språk og veldig annerledes bokstaver så jeg klarte ikke helt å lese selv om jeg kunne verset utenat. Jeg savnet veldig å lese i min egen bibel.

– Gjorde det å være kristen i 1920 noe med troen din?

– Jeg opplevde at jeg levde veldig i det kristne kallet. Livet på gården betydde noe, og jeg var skapt til å være der og treffe de menneskene jeg møtte. Jeg følte jeg var på stedet som Gud hadde plassert meg, sier han.

Thor Haavik sitter bøyd over sin bibel på det midlertidige kontoret hjemme hos foreldrene i Mathopen.

Skal han velge et bibelvers som har betydd mye for ham svarer Haavik med en gang Salme 50, vers 15: «Kall på meg på nødens dag, så vil jeg fri deg ut, og du skal prise meg».

– Det er litt likt det som skjedde da jeg ble en kristen, det var en nødens dag som var fryktelig tung, så ba jeg en bønn og opplevde Guds kjærlighet. Det verset har vært med meg siden jeg leste det, omtrent et halvt år etter den opplevelsen.

– Jeg er litt utålmodig

Den unge presten har fått mange kommentarer, støtteerklæringer og gode tilbakemeldinger for innsatsen på Farmen.

– Det er meldinger fra kristne og folk som er nysgjerrige på troen. Det er veldig rørende at folk skriver så mange flotte ting. Kristne sier de har blitt inspirert til å være frimodige eller de har venner som skjønner mer av hva det vil si å være en kristen. Det er veldig stort å sette spor i liv man ikke kjenner og det har ikke helt gått opp for meg enda, sier 26-åringen.

– Har du noen negative sider som ikke har kommet frem på TV?

– Haha, ja. Jeg er litt utålmodig. Det fikk jeg trent litt på inne på Farmen. Jeg er også sånn at det jeg bryr meg om går jeg 100 prosent inn i, mens ting jeg ikke er like interessert i skrur jeg helt av. Men det kunne jeg ikke gjøre der inne. Der måtte jeg lære å mestre mye forskjellig, sier han.

Thor Haavik tar voks i håret. – Det var en av tingene jeg savnet på Farmen, sier han.

– Hva var det vanskeligste med å være med på Farmen?

– Det var veldig utfordrende å gå ut av komfortsonen min, å stå på bar bakke med mange folk man ikke kjente og gjøre ting man ikke mestrer. I tillegg var det utfordrende med maten. Jeg gikk veldig ned i vekt de første tre ukene og var allerede ganske tynn da jeg kom inn. Det var litt ekkelt, men heldigvis stagnerte det.

Haavik sier vennskapene med de andre deltakerne er vennskap han vil ha resten av livet.

– Det er vanvittig hvor fort man blir nært knyttet sammen. Vi ble hverandres familie, venner og kolleger på samme tid og var oppå hverandre 24 timer i døgnet. Flere av disse vil jeg være venner med resten av livet, garantert. Jeg er også overbevist om at mange har kommet nærmere Gud og åpnet seg mer for troen de alltid har hatt, men som kanskje ikke har kommet frem like mye tidligere, sier han.

Dåp på TV

26-åringen, som var ferdig prest i sommer, sier han aldri hadde sett for seg at han skulle døpe noen på Farmen. Dåpen ble vist på TV tidligere i oktober.

– At jeg skulle ha en fullverdig gudstjeneste med dåp hadde jeg overhode ikke sett for meg i mine villeste drømmer, sier han.

Dåpen av deltaker Kjetil Kirk ble planlagt i omkring en uke. Haavik ledet gudstjenesten hvor deltakerne sang «Måne og sol» og «Deg være ære», sa trosbekjennelsen, ba Fadervår, leste bibeltekst og fremførte dåpsliturgien.

Thor Haavik (26) og Kjetil Kirk (27) ble brødre i troen under Farmen.

– Det var kjempespesielt, og jeg måtte klype meg litt i armen. For meg var det veldig viktig at Kjetil ønsket å være en kristen, bekjenne den kristne troen og leve i den. Derfor var det viktig med dåpssamtalen som varte i rundt én time, sier han.

Haavik sier han har utfordret Kirk på noen ting nå i etterkant.

– Vi hadde litt trosopplæring mens vi jobbet, men ikke like mye som man hadde hatt på utsiden i 2020. Det måtte vi ta i etterkant.

Episodene av Farmen fortsetter utover høsten. I fremtiden har Haavik en drøm om å tale til ungdommen.

– Jeg starter som kapellan i Salhus menighet. I tillegg har jeg veldig lyst å reise rundt å tale til ungdom og inspirere dem til å leve det kristne livet og bety noe for sine omgivelser og sine medmennesker. Leve for noe større enn seg selv. Det kunne vært gøy i religiøse settinger, men også ikke-religiøse som skoler og sånt. Det er en stor drøm, sier Farmen-presten.

Powered by Labrador CMS