Prestene lå syke. Da ble elektrikeren Lars kontaktet
– Alternativet var at vi skulle avvise folk i kirkedøren, sier formannen i dansk menighetsråd.
De lokale prestene hadde vært på studietur til Finland og ble syke. Så hvem skulle ta ansvar for gudstjenesten i Thise kirke på Jylland denne søndagen?
– Det var en nødssituasjon. Jeg kjenner mange i menigheten, så det var ikke noe problem for meg, sier elektrikeren Lars Prier Andreasen.
Slike søndagskriser blir det stadig flere av i dansk kirkeliv.
Ifølge Danmarks Radio arbeider Andreasen til daglig med å utdanne elektrikere. Han sitter i menighetsrådet og har praktiske vaktmesteroppgaver i kirken.
Saken har fått oppmerksomhet i flere danske medier, blant andre Kristeligt Dagblad.
Ville ikke avvise folk i døren
De 15 frammøtte fikk oppleve en gudstjeneste som ble kortet ned til 40 minutter, for i den danske folkekirken har ikke lekfolk anledning til å forrette nattverd eller lyse velsignelsen.
– Alternativet var at vi skulle avvise folk i døren, og kirkekaffen etter gudstjenesten er heller ikke uten betydning.
Det sier formannen i menighetsrådet, Knud Gert Andersen, til avisen.
Kortere vikarlister
Også i Danmark merker folkekirken at det kan være mangel på prester. På mindre steder er det ikke alltid lett å skaffe en vikar over natten. Rett som det er må lekfolk steppe inn og holde en forenklet gudstjeneste.
Det utdannes stadig færre teologer i Danmark, og i prostier på Sønderjylland har de gått sammen om å arrangere kurs for leke gudstjenesteledere. Biskoper medgir at vikarlistene blir kortere og kortere.
Snart underskudd på prester
Om fem-seks år kan det være færre utdannede prester i landet enn det kirken har bruk for dersom man skal opprettholde dagens tilbud.
Folkekirken forsøker å bøte på situasjonen med å hurtigutdanne prester som fra før har en akademisk utdannelse. 70 kandidater begynte i fjor på det to og et halvt år lange studiet.
Tre ganger bare siden sommeren
Det er ifølge Danmarks Radio tredje gang etter sommerferien at prosten i Salling prosti har tilkalt lekfolk for å unngå messefall.
Lederen i Thise menighetsråd mener det går fint en gang iblant, men at det ikke kan gjøres hver søndag.
– Da skremmer man kirkegjengere vekk, mener han.