DØMT: Dommen mot presten falt her i retten i Hillerød.

Prestens grufulle drap på kona blir tv-dokumentar: – Vårt verste mareritt blir underholdning

– Som å gni salt i et åpent sår, sier eks-kone.

Publisert Sist oppdatert

«Presten fra helvete» er tittelen på tre dokumentarprogrammer som skal sendes på Viaplay. Presten er danske Thomas Gotthard, som i 2021 ble dømt til 15 års fengsel for drapet på sin andre kone, Maria From Jacobsen.

Saken rystet Danmark og landets folkekirke, og under rettssaken kom det fram grufulle skildringer av hvordan han om nettene var ute for å kvitte seg med liket hennes.

– Avdekke motivet

«Dokumentaren fokuserer på å avdekke motivet bak forbrytelsen», heter det i Viaplays egen omtale av serien. Første episode blir sendt 21.mars.

I retten forklarte presten hvordan han i planleggingen av drapet var inspirert av Netflix-serien «Breaking Bad», der en kjemilærer viser hvordan man ved hjelp av kjemikalier kan få et lik til å gå i oppløsning. Selve drapet ble utført med steinslag og kvelning.

Presten fra Fredrerikssund på Sjælland hevdet i retten at ekteskapet var på hell og at kona slet med psykiske lidelser. Han forklarte at han ville at hun skulle få fred. De hadde to barn sammen.

JOURNALISTER: I dokumentaren møter vi tre journalister som undersøker saken om Thomas Gotthard og hans drap på kona.

Gotthard var tidligere gift med Anne Jensen. Han har to barn også med henne. Den første kona forteller til Kristeligt Dagblad at hun nylig måtte fortelle sin 14 år gamle datter at hun de neste ukene kan risikere å se reklamer for dokumentaren om hennes far på sosiale medier og på busstoppet.

– Som å gni salt i et åpent sår, sier Jensen.

– Jeg har gjentatte ganger fortalt journalistene som lager dokumentaren hva det er for en pris min barn betaler. Min datter er så preget av det at hun ikke får sove om natten, forteller hun.

Eks-kona frykter at barna vil bli eksponert for saken på skjermer og aviskiosker.

– Ondskap til underholdning

Sjangeren «true crime» har hatt en sterk utbredelse de siste årene. Her i Norge ble det debatt da TV2 laget en dokumentar om forsvinningssaken i Lørenskog hvor Anne Elisabeth Hagen ennå ikke er funnet.

Eks-kona til den drapsdømte presten i Danmark mener sjangeren er dypt problematisk.

Jensen forteller at hun har lest på Facebook at folk gleder seg til å se dokumentaren.

– Deres kaffebordsunderholdning er vårt verste mareritt. Jeg kan ikke se verdien i det, sier hun.

Idyllisering eller verdifulle svar?

Professor i etikk ved Roskilde universitet, Thomas Søbirk Petersen, mener den aktuelle dokumentaren er et eksempel på at sjangeren «true crime» befinner seg mellom to motstridende ytterpunkter:

• På den ene siden fascinasjonen over at helt alminnelige mennesker kan begå mord og i verste fall kommer til å idyllisere drapsmannen.

• På den andre siden kan slike dokumentarer være verdifulle og gi svar i en glemt sak og kanskje få løslatt uskyldige.

– Husket for den hun var

Produsent Trine Kongegaard i Viaplay skriver på epost til Kristeligt Dagblad at dokumentaren er blitt til i samarbeid med foreldre, familie og venner av avdøde «ut fra et felles ønske om at hun blir husket for den hun var, ikke for den ugjerningen hun ble utsatt for.»

Powered by Labrador CMS