BEGRAVELSER: – Vi må sørge for at begravelsesvirksomheten kan gå som normalt, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Prester ber om å bli nøkkelpersonell

Prester, pastorer og gravplassansatte søker om å komme på listen over personer med nøkkelfunksjoner i krisetid.

Publisert Sist oppdatert

Mandag la regjeringen frem en liste med 14 ulike funksjoner eller områder som har såkalt samfunnskritiske posisjoner i en krisesituasjon. Det betyr at de kan få rett til barnepass, forbud mot å reise og adgang til smittetesting.

På listen står regjeringsmedlemmer, ledere innen beredskap og kriseledelse og ansatte i helsevesenet, men også en rekke områder som er nødvendig for å holde driften i gang. For eksempel sjåfører, lagerarbeidere og journalister i massemedier.

Prester, pastorer og andre kirkeansatte var ikke på listen.

Vil sikre begravelser

Nå har Kirkerådet, KA - Kirkelig arbeidsgiverorganisasjon og Norges Kristne Råd henvendt seg til Barne- og familiedepartementet for å få utvidet listen.

– Vi må sørge for at begravelsesvirksomheten kan gå som normalt, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen til Dagen. Kirkerådet er arbeidsgiver for prestene.

Prester i karantene

Tirsdag er 124 prester og proster i karantene på grunn av koronaviruset. I tillegg er rundt 40 tatt ut av tjeneste som innebærer fysiske møter med folk på grunn av alder eller diagnoser.

Norges Kristne Råd har på vegne av landets frikirkelige trossamfunn har søkt om at også pastorer skal defineres som nøkkelpersonell.

– Pastorer er en nødvendig profesjon i forhold til død og begravelse. I utvidet forstand handler det også om en viktig rolle i å forebygge alvorlige psykiske kriser for sårbare mennesker i kirkene våre. Mange vil være svært utsatt for dette når isolasjon og frykteskalering preger samfunnet, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Ansatte på gravplasser

Også gravplassansatte og ansatte ved krematorier bør inn på listen over nøkkelpersonell, ifølge de kirkelige organisasjonene. I de aller fleste kommunene i landet er det Den norske kirke som har ansvar for gravferdsforvaltningen.

– Det er mellom 40.000 og 50.000 begravelser og bisettelser i løpet av året. I snitt dør det i underkant av 1000 hver uke. Denne virksomheten må holdes i gang. Det er en bekymring for bemanningen. Vi ser også at antall dødsfall kan stige, sier Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA til Dagen.

Ved kirkelige begravelser er også organister og kirketjenere på jobb. Det er foreløpig ikke søkt om at de skal bli definert som nøkkelpersoner.

– Vi har ikke vurdert dem som så samfunnskritiske, men det må vi eventuelt komme tilbake til, sier Moskvil Letmolie.

– Følger situasjonen nøye

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skriver i en e-post til Dagen at de følger situasjonen nøye, men ikke har konkludert ennå.

– Denne krisen kan ramme alle sektorer, og vi må følge situasjonen nøye. Vi er derfor i dialog med Justisdepartementet om dette, men det er foreløpig ikke konkludert, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Det er Justisdepartementet som tar endelig beslutning om hvilke yrkesgrupper som skal stå på listen.

Powered by Labrador CMS