- Prester har ikke lov til å snakke om taushetsbelagt informasjon
Ekspert på kirkelig taushetsplikt sier at prestene ikke har lov til å snakke om det som har foregått under taushetsbelagte samtaler. Selv om den det gjelder sier ja.
En prest skal ikke under noen forutsetninger snakke om det som sies under taushetsplikt, som i et skriftemål eller i en sjelesorgssituasjon. Det viser et utredningsarbeid i Svenska kyrkan fra 2010.
- Ikke en gang om den det gjelder gir sin tillatelse, sier Oloph Bexell, professor i kirkehistorie ved Uppsala universitet i Sverige. Han ledet arbeidet med en utredning om «absolutt taushetsplikt» i Svenska kyrkan, som ble lagt frem i 2010. Han ser flere problemer med at SVTs Uppdrag granskning har lurt prester til å drive sjelesorg på falske premisser, og så konfrontert dem med det som er sagt.
Stor verdi
I tillegg til at presten ikke får snakke om det som er sagt kan en heller ikke avsløre at en slik samtale har funnet sted. Bexell sier en så omfattende taushetsplikt er verdifull.
- Konfidenten kunne bli presset til å løse presten fra taushetsplikten for å få informasjon. Det ligger en stor pastoral verdi i at konfidenten ikke kan befri presten fra taushetsplikten, sier professoren.
Skaper usikkerhet
En prest har heller ikke vitneplikt foran en domstol og det som kommer frem i sjelesorg omfattes ikke av ytringsfriheten.
- Kirken forutsetter at den som oppsøker en prest for sjelesorg gjør det i oppriktighet. Paralleller til det som nå har skjedd må man gå til totalitære regimer for å finne, sier den erfarne professoren som tror SVTs dokumentar kan skape usikkerhet i sjelesorgens rom.
- En prest kan begynne å lure på om den som kommer til sjelesorg bare er ute etter en anledning til å anklage presten offentlig, sier Doxell.
DAGEN/VÄRLDEN IDAG