- Prester har ikke lov til å snakke om taushetsbelagt informasjon

Ekspert på kirkelig taushetsplikt sier at prestene ikke har lov til å snakke om det som har foregått under taushetsbelagte samtaler. Selv om den det gjelder sier ja.

Publisert Sist oppdatert

En prest skal ikke under noen for­ut­set­nin­ger snak­ke om det som sies under taus­hets­plikt, som i et skrifte­mål eller i en sjele­sorgs­si­tua­sjon. Det viser et ut­red­nings­ar­beid i Svens­ka kyr­kan fra 2010.

- Ikke en gang om den det gjel­der gir sin til­la­tel­se, sier Oloph Bexell, pro­fes­sor i kirke­his­to­rie ved Upp­sa­la uni­ver­si­tet i Sve­ri­ge. Han ledet ar­bei­det med en ut­red­ning om «ab­so­lutt taus­hets­plikt» i Svens­ka kyr­kan, som ble lagt frem i 2010. Han ser flere pro­ble­mer med at SVTs Uppdrag gransk­ning har lurt pres­ter til å drive sjele­sorg på fals­ke pre­mis­ser, og så kon­fron­tert dem med det som er sagt.

Stor verdi

I til­legg til at pres­ten ikke får snak­ke om det som er sagt kan en hel­ler ikke av­slø­re at en slik sam­ta­le har fun­net sted. Bexell sier en så om­fat­ten­de taus­hets­plikt er ver­di­full.

- Kon­fi­den­ten kunne bli pres­set til å løse pres­ten fra taus­hets­plik­ten for å få in­for­ma­sjon. Det lig­ger en stor pas­to­ral verdi i at kon­fi­den­ten ikke kan befri pres­ten fra taus­hets­plik­ten, sier pro­fes­so­ren.

Ska­per usik­ker­het

En prest har hel­ler ikke vitne­plikt foran en dom­stol og det som kom­mer frem i sjele­sorg om­fat­tes ikke av yt­rings­fri­he­ten.

- Kir­ken for­ut­set­ter at den som opp­sø­ker en prest for sjele­sorg gjør det i opp­rik­tig­het. Pa­ral­lel­ler til det som nå har skjedd må man gå til to­ta­li­tæ­re re­gi­mer for å finne, sier den er­far­ne pro­fes­so­ren som tror SVTs do­ku­men­tar kan skape usik­ker­het i sjele­sor­gens rom.

- En prest kan be­gyn­ne å lure på om den som kom­mer til sjele­sorg bare er ute etter en an­led­ning til å an­kla­ge pres­ten of­fent­lig, sier Dox­ell.

DAGEN/VÄRLDEN IDAG

Powered by Labrador CMS