Prester reagerer etter prestesnakk om sex på NRK
– Prester har sex både i og utenfor ekteskapet, sa Stina Frøvoll Torgauten i NRK-programmet «Ikke spør om det». Andre prester reagerer.
Prest Petter Dille, kledd shorts og med prestesnipp under treningsjakken, tar opp en et kort og spør sin sidemann, Barbro Schmedling, også hun i prestesnipp:
– Har du lov til å ha sex uten å være gift?
De er to av sju prester som denne uken deltok i programmet «Ikke spør om det» på NRK, hvor seere har sendt inn spørsmål til forskjellige grupper mennesker. I denne episoden var det sju prester som svarte.
Dille og Schmedling ler godt.
Schmedling svarer: – Hvis du får samtykke.
– Samtykke er det viktigste her, samstemmer Dille.
Prest Stina Frøvoll Torgauten er også med i programmet. Hun kommenterer at prester er som befolkningen ellers.
– Prester har sex både i og utenfor ekteskapet. De blir skilt og er utro, sier hun.
– Flau smak i munnen
Det 20 minutter lange programmet, der sju prester svarer på alt fra om de blir fulle til om de har sett spøkelser, har skapt reaksjoner. I kristne nettfora har spørsmålene om alkohol, sex og helvete i særlig grad engasjert.
«Poenget ser ut til å være at prester helt og fullt vil være som folk flest, spesielt når det gjelder fyll og hor.»
Kommentaren tilhører en prest og er hentet fra Frimodig kirkes nettforum.
Lars Ivar Bratsberg har også engasjert seg i debatten. Han er prest i Justvik kirke i Kristiansand og sier til Dagen at han ble trist og satt med en flau smak i munnen da han så programmet.
– Spør du meg om det er greit for en prest å være utro, så er det ikke det. Dette blir kanskje gjort i et forsøk på å si at prester er som vanlige folk, men vi som jobber som prester skal hjelpe folk ut av møkka.
Han viser til at prester møter mennesker som kan være utsatt for overgrep og har familier som ruser seg.
– Hvis prester legitimerer fyll og utroskap i beste sendetid, så blir det feil, sier han.
– Hyklersk
Bratsberg er klar over at det finnes prester som har gått på en smell og vært utro.
– Men ser du hvordan Jesus forholder seg til kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd, så var han tydelig på to ting: Han bekreftet at ekteskapsbrudd er synd, men kom også med nåde og kjærlighet. Han sa: Gå bort og synd ikke mer.
Etter NRK-programmet satt Bratsberg igjen med det han kaller «en blass anerkjennelse av synd».
Han presiserer at selv om Den norske kirke har to syn på samkjønnet vigsel, så åpner den ikke for samboerskap.
– Ekteskap er den beste rammen, uavhengig av hvor en står i homofilispørsmålet, sier han.
Kristiansandpresten viser til kollega Bjarne Gustad i Kautokeino som ikke får undervise konfirmanter på grunn av sitt standpunkt til homofilt samliv.
– Jeg forventer en reaksjon fra biskopene siden uttalelsene fra prestene er så langt unna teologien i Den norske kirke. Ellers er dette hyklersk lederskap, sier Bratsberg.
– Enkle motsetninger
Martin Enstad, leder i Presteforeningen, fikk også med seg programmet på tv. Dagen spør han om det er greit at en prest er utro og «er som befolkningen ellers», slik en av prestene formulerte det.
– Jeg opplevde ikke at programmet handlet om at utroskap er greit, men hvorvidt utroskap skjer blant prester, svarer han.
– Kan prester i Den norske kirke la være å tro på himmel og helvete, slik de ga uttrykk for i programmet?
– Det er i alle fall en realitet at det finnes ulike syn på himmel og helvete i presteskapet. Her blir store spørsmål redusert til enkle motsetninger, men at det finnes ulike syn, er en realitet.
– Kan prester mene eller gjøre noe som helst som diskvalifiserer dem fra å ha en jobb i Den norske kirke?
– Ja, men da må det være så graverende at biskopen mener at du ikke kan gjøre tjeneste som prest. En prest som er tilhenger av apartheid har for eksempel et menneskesyn som vanskelig lar seg forene med den kristne kirkes syn på menneskets verdi.
– Uavhengig av klesplagg
– Betyr det noe om en prest har prestesnipp på seg, med tanke på om han/hun snakker på egne vegne eller som en representant for Den norske kirke?
– Jeg tenker at ordinasjonens forpliktelse ikke er avhengig av klesplagg.
– Det var en som sa i en kommentar at prestene her hadde en anledning til å stå ut fra mengden med en annen moral, men bruker anledningen til å være konforme, «en av gjengen»?
– Jeg så programmet som positivt. Prestene er humoristiske og ærlige og snakker om viktige ting på en måte som mange vil kjenne igjen og forstå. Programmet gjenspeilet at det er et mangfold i presteskapet og det er ikke overraskende i en bred folkekirke, sier Enstad.
– Har selvstendige meninger
Dagen spør prest Stina Frøvoll Torgauten, som deltok i programmet om hun mener det er greit at prester lever «som alle andre».
– Jeg vil ikke uttale meg om hvordan prester lever sine liv, sier hun.
– Mange vil mene at det er naturlig at prester følger de ti bud?
– I ordinasjonsløftet står det ingenting spesifikt om å leve etter de ti bud.
– Taler du på vegne av deg selv når du går med prestesnipp, eller representerer du Den norske kirke?
– Det er begge deler. Jeg er prest i Den norske kirke, men har også selvstendige meninger og teologiske refleksjoner. Det er ingen prester som mener de samme tingene.
– Gode og dårlige valg
– Noen har kommentert at du hadde muligheten til å være tydelig på den kristne seksualmoral i programmet, men var ikke det?
– Hva er den kristne seksualmoral? Finnes det en seksualmoral som alle kristne er enige om, spør Torgauten.
– I de ti bud står det at du ikke skal bryte ekteskapet. Er ikke det en seksualmoral som kristne er enige om?
– Prester gjør både gode og dårlige valg i sine liv, som alle andre, også når det gjelder samliv. Å bryte ekteskapet i betydningen å være utro, er ikke et godt valg. Å bryte ekteskapet i betydningen gå ut av et destruktivt ekteskap kan være et helt nødvendig valg. Jeg tror ikke man en gang for alle kan utmeisle én kristen seksualmoral, men helt sentralt må idealer som trofasthet, trygghet, tillit og kjærlighet stå, sier hun.
Horten-presten mener poenget med programmet var å bygge ned fordommer mot prester.
– Prestene forsøkte å svare ut fra sitt ståsted og sine meninger, sier Frøvoll Torgauten.