Prester vil nekte å vie brudepar i kirken
- Bispemøtet ga håp, men vi står på stedet hvil, sier sokneprest Ingunn Dalan Vik. Prester foreslår nå vigselsnekt «for å hindre diskriminering av homofile» som ønsker kirkebryllup.
Sist uke ble det klart at 8 av 12 biskoper primært ønsker å vie homofile i Den norske kirke. For å få med seg alle biskopene, sa de seg villige til å godta en forbønnsliturgi. Mindretallet godtok ikke det. Verken i konservativ eller liberal fløy i kirken har det vært glede etter utspillet.
- Fremdeles må jeg være med på å diskriminere mennesker ved å ikke kunne vie alle i kirken. Jeg er, etter så lang tid, fremdeles naiv og full av håp, men et sted går grensen, skrev Dalan Vik på Facebook-siden sin på søndag.
Soknepresten i Søre Ål menighet på Lillehammer henviser til teksten hun leste i kirken samme dag fra Jakobs brev om at «en ikke kan tro på Jesus Kristus og samtidig behandle mennesker ulikt».
- Jeg synes det er vanskeligere og vanskeligere å være en lojal del av denne kirken. Dette gjør rett og slett vondt, skrev hun.
Prest Svein Josefsen fulgte opp med å foreslå at prestene ikke viet noen:
- Vi behandler alle likt og forretter kun velsignelse av borgerlig inngått ekteskap. Andre prester tente også på tanken og skrev støtteinnlegg.
Et sukk
l intervju med Dagen forteller Dalan Vik at innlegget var ment som et sukk fra hennes side. Hun hadde ikke forutsett «at det skulle utløse et ras av følelser, sorg og skuffelse». Den kvinnelige presten har fått støtte fra mange, også prestekolleger. På Facebooksiden sin betegner soknepresten forslaget om vigselsnekt som «klokt».
- Er dette noe du vurderer seriøst?
- Hvis det kommer på tale må vi stå samlet rundt det. Jeg må tenke meg godt om fordi jeg vil vite hvilke konsekvenser det får. Det er så mange mennesker jeg har møtt som føler at de ikke er hele Guds barn. Det er så vondt. En vigselsnekt vil være en praktisk demonstrasjon som sikkert vil gjøre noen godt. Samtidig tenker jeg: Er vi villige til å ødelegge dagen for andre?, sier hun.
Velsigner homofile par
Ingunn Dalan Vik har tidligere ment at kirken ikke trenger noen vigselsrett fordi hun har tenkt at det er velsignelsen som hører til i kirken.
- Men gir vi slipp på vigselsretten for å unngå å snakke med de som har kjent at de blir satt utenfor, virker det feigt, sier hun.
Soknepresten har selv blitt spurt om å velsigne homofile par i kirken og ha seremonier som ligner på en vigsel.
- For meg har det vært uproblematisk å si ja til det.
Hun forteller at hun har vært med på det maks ti ganger, men regner med at prester i de store byene opplever å få flere forespørsler.
Løser floken
Lars E. Kielland, sokneprest i Brumunddal/Veldre, er en av de som deltok i debatten på Dalan Viks facebookside. Til Dagen sier han at vigselsnekt er en interessant tanke.
- Hvis det tas initiativ til en sånn type aksjon vil jeg absolutt vurdere å ta del i den. Hvis så skal skje må det forberedes godt og organiseres på en god måte. Foreløpig har ikke det skjedd, sier han.
Kielland tror det mest samlende for kirken vil være at den ikke hadde vigselsrett.
- Det ville løst litt av floken.
Blir stemplet
Carissimi-leder Dag Øivind Østereng mener det løser ingen ting å si fra seg vigselsretten så lenge man vil innføre velsignelseshandlinger for samkjønnet ekteskap. Samtidig erkjenner han at det letter på et moralsk trykk:
- Den nye ekteskapsloven er så problematisk at det vil hjelpe på samvittigheten vår å la være å vie.
Østereng poengterer at han forstår reaksjonene på facebook.
- Diskrimineringsargumentet blir bare sterkere og sterkere, og vi som vil stå fast på klassisk praksis og lære får diskrimineringsstempelet på oss fordi kirken har åpnet opp og vi gjør forskjell på de som søker kirkens velsignelse og forbønn.
- Det kan virke som det brygger opp til en slags proteststorm fra liberal fløy. Skjer det noe lignende i konservativ retning?
- Det foregår samtaler. Det skal også være en bekjennelseskonferanse i Oslo i regi av Evangelisk Luthersk Nettverk om en drøy uke. Om reaksjonene kommer med en gang vet jeg ikke.
DAGEN