KIRKELEDERE: Erkebiskopene Steven Cottrell (til venstre) og Justin Welby er de fremste lederne i Church of England. De har også fast plass i Overhuset, som et utvalg i Labour nå går inn for å avskaffe.

Prestisjetungt utvalg vil frata biskopene klippekortet i det britiske parlamentet

Utvalg i Labour foreslår gjennomgripende reformer. Kirkeledere protesterer.

Publisert Sist oppdatert

Et utvalg under ledelse av tidligere statsminister Gordon Brown (71) foreslår omfattende endringer for å fornye det britiske samfunnet.

Forslaget innebærer at biskopene i Church of England mister en av sine kjærkomne møteplasser og maktposisjoner.

Rapporten «A new Britain: Renewing democracy and rebuilding our economy» tar blant annet til orde at et av kamrene i Parlamentet – «House of Lords» eller Overhuset – rett og slett blir avviklet i sin nåværende form.

Adel og biskoper

Overhuset er den delen av det britiske parlamentet som ikke velges av folket, men hvor medlemmene innehar stillingen i kraft av adelige titler, geistlige embeter eller fordi de er oppnevnt på livstid. Kammeret har rundt 800 medlemmer.

LEDER: Overhuset ledes i dag av Lord McFall of Alcluith. Her overrekker han kong Charles og dronning Camilla en kondolanse ved dronningens bortgang i september.

At biskopene har sin plass i dette forumet, er en naturlig konsekvens av den engelske statskirkeordningen. Monarken er kirkens overhode, og biskoper blir utnevnt av regjeringen.

Overhus-ordningen har lenge vært gjenstand for debatt og blir av mange sett på som en innretning som ikke hører hjemme i et moderne demokrati.

Det britiske parlamentet

Den høyeste lovgivende myndigheten i Storbritannia, samt britiske oversjøiske territorier.

Parlamentet består av tre deler: den britiske monarken, Overhuset og Underhuset.

Det er bare Underhuset som er demokratisk valgt, men er også den langt viktigste hva angår politisk makt i moderne tid.

Overhuset og Underhuset holder møter i hvert sitt kammer i Westminster Palace i London.

Kilde: Store norske leksiko

For stort, mener utvalget

Brown-utvalget foreslår å avvikle Overhuset i sin nåværende form og størrelse og erstatte det med et «mindre, mer representativt og demokratisk andre kammer».

Dette skal, ifølge utvalget «sikre at de konstitusjonelle grensene for regjeringsmakt blir overholdt, at makten virkelig deles med de delegerte lovgiverne og over hele England, og gi uttrykkelig stemme til de forskjellige nasjonene og regionene i Storbritannia.»

Ja til reform, nei til avvikling

Blant dagens medlemmer i Overhuset er et 50-talls biskoper i Church of England – i denne sammenhengen omtalt som Lords Spiritual. Gruppens leder eller «innkaller» er Alan Smith, biskop i St. Albans i det vestlige England.

Han går sterkt i rette med forslaget.

– Rapporten har mange gode forslag, men bommer når det gjelder House of Lords. Kammeret trenger å bli reformert, ikke utslettet, sier han ifølge Church Times.

UTVALGSLEDER: Tidligere statsminister Gordon Brown foreslår omfattende reformer i det britiske samfunnet. Bildet er tatt i forbindelse med innsettelsen av Charles som britisk monark i september.

– Underordnet posisjon

Biskopen mener Brown-rapporten legger til grunn at de to kamrene i Parlamentet er atskilte enheter «i stedet for distinkte, men komplementære komponenter i et helt parlamentarisk system.»

– Det systemet henter sin legitimitet gjennom sin valgte del. House of Lords inntar den underordnede posisjonen fordi det er bevisst sin ikke-valgte status, framholder biskopen.

Han frykter konkurranse mellom kamrene dersom begge velges av folket.

– En oppskrift på fastlåste situasjoner, mener han.

Smith får støtte av kollegaen i Oxford, Steven Croft. Også han støtter reformer, men advarer mot et folkevalgt andre kammer – til dels med samme begrunnelse som biskop Smith.

Etterlyser frivillighetens plass

Biskop Croft mener verdifull kompetanse går tapt ved en slik omlegging.

– Det ville uunngåelig bli et juniorkammer, så du ville ende opp med mindre erfarne mennesker enn i Underhuset, noe som ville undergrave poenget og formålet, mener han.

Begge biskopene mener også at Brown-rapporten lider av mangel på forståelse for religionens og frivillighetens plass i samfunnet.

Utvalgslederen var britisk statsminister fra 2007 til 2010. Hans far John Ebenezer Brown var prest i Church of Scotland.

Powered by Labrador CMS