MØTTE PAVEN: Bildet viser den britiske dronningen, Elizabeth II og prins Philip i møte med pave Johannes Paul II i 1980.

Prins Philip: – Hadde en ekte og varig tro

I tirsdagens minnesamvær ble dronninggemalens gudstro løftet fram.

Publisert Sist oppdatert

Prins Philip døde i april i fjor. På grunn av de gjeldende koronarestriksjonene i England på den tiden var kun den aller nærmeste familien til stede i bisettelsen hans.

I tirsdagens minnegudstjeneste var kongelige fra en rekke land til stede, og samlet var det rundt 1.800 personer til stede.

Under markeringen satt dronningen ved siden av sønnen og tronarvingen, prins Charles. Flere medlemmer av den britiske kongefamilien og politikere deltok også i minnegudstjenesten, som fant sted i Westminster Abbey i London. Den 95 år gamle dronningen brukte stokk da hun ankom kirken.

Den britiske kongefamilien sitter på første rad under tirsdagens minnegudstjeneste for Prins Philip, som døde i april i fjor. Dronning Elizabeth sitter helt til venstre sammen med prins Charles. Nærmest midtgang sitter prins Andrew ved siden av sin bror, prins Edward. Foto: Dominic Lipinski/ AP / NTB

Prest: – En ekte og varig tro

Biskop og kapellan ved slottskapellet, David Conner, omtalte prins Philips gudstro under minnesamværet.

– Vi forstår ham ikke dersom vi ikke innser at innerst inne var han en troens mann.

Dronninggemalens motto var «Gud er min hjelper», og denne hang på prinsens faste sete i St. Georgs kapell som ligger ved Windsor.

– Hans tro var aldri dogmatisk eller sentimental, men den søkte forståelse og ble ofte undersøkt og stilt spørsmål ved. Men troen var ekte og varig, og den inspirerte og formet en livslang forpliktelse med siktemålet å gjøre verden til et bedre sted, sa han ifølge Church Times.

Biskopen la til at den avdøde prinsen ikke ville ha likt å bli framstilt som en helgen. Han kunne være skarp, særlig mot det han oppfattet som noe pompøst.

– Han var feilbarlig som alle mennesker. Men ulikt de fleste var han en av ganske få som forble trofast mot et indre åndelig kompass. Han hadde en følelse av å være kalt til å spille en rolle i å skape en Gudevillet verden, sa Conner.

Ortodoks arv

Som sønn av Andreas av Hellas og Danmark, ble prins Philip døpt ortodoks som liten. Selv om han konverterte til Den anglikanske kirken for å kunne gifte seg med prinsesse Elizabeth, beholdt han nære bånd til Den ortodokse kirke.

Etter at faren døde ble hans mor, Alice av Battenberg, ortodoks nonne. Hun var niese av storhertuginne Elisabeth, som anerkjennes som en helgen i Den russisk-ortodokse kirken.

På 90-tallet skal prinsens interesse for sin ortodokse arv ha blitt vekket til live igjen, og han møtte flere ortodokse prester.

Den tidligere erkebiskopen av York, John Sentamu, uttalte på sin side til The Yorkshire Post at både han og dronningen var grunnfestede kristne.

– Dronningen og jeg er så sterke i Jesus Kristus, skal prinsen ha sagt.

ORTODOKS OLDEMOR: I 2018 besøkte prins William sin oldemors grav i Jerusalem.

Trenden blir også bekreftet hos Legevakten i Arendal.

Der kommer det stadig vekk inn russ som må behandles for rus-skader, ifølge Agderposten.

Marthe Brochmann
Marthe Brochmann er russepresident i Tvedestrand. Hun har flere nære venner som bruker narkotika.
Russejenter i Tvedestrand
Hun og de andre i russebilen er bekymret for all kokainbruken blant russen.
Marthe Brochmann og Tomine Støle Tegdan
– Jeg kan jo ikke stå der og være mammaen deres. Men de vet hva jeg mener om det, sier Marthe.

– Snakk med ungdommen

Vi er bekymret etter meldinger vi får om at rusbruken har økt og at det er tyngre stoffer som i større grad blir brukt. Det sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis- Rusfeltets samarbeidsorgan

Hun unner russen en skikkelig fin feiring. Men er urolig for at de skal ta igjen to år med festing etter pandemien.

Det kan få katastrofale konsekvenser. Vi oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommen sin om risikoen ved bruk av narkotika, og til å ta vare på seg selv og andre i russetiden, sier Hansen.

Tar avstand fra narkotika

Powered by Labrador CMS