Prins William hedret Holocaust-ofrenes minne
– Det er nå min generasjons ansvar å huske de forbrytelsene som ble begått under Holocaust. Dette er et ansvar jeg tar, sa den britiske tronarvingen.
Prins William er hertug av Cambridge og nummer to i arverekken i det britiske kongehuset, etter sin far prins Charles. Denne uken fikk han oppleve både det tradisjonelle og det moderne Israel.
På søndag startet William Midtøsten-reisen i Jordan. Der ble han tatt imot av Jordans kronpris Hussein bin Abdullah. William snakket varmt om de historiske båndene mellom Jordan og Storbritannia, og skrøt av det Jordan har gjort for palestinske og syriske flyktninger.
Første kongelige i Israel
Mandag ettermiddag dro prins William videre til Tel Aviv. Han ble dermed den første fra den britiske kongefamilien på et offisielt besøk til Israel.
Det har vært flere kontroverser rundt Williams rundreise til Israel og Vestbredden. I programmet til prinsens reise står det at han skal besøke Vestmuren, også kjent som klagemuren, i dag. Vestmuren ble i programmet omtalt som en del av «det okkuperte palestinske territoriet». Flere israelske politikere har reagert på dette, og et medlem av Israels nasjonalforsamling kaller det en forvrengning av historien.
Bor kongelig
Under oppholdet i Israel bor hertugen av Cambridge på King David Hotel. Femstjernershotellet,som ligger i Jerusalem, var tidligere hovedkvarteret til britene da de styrte over området Israel nå ligger i. USAs president Donald Trump bodde også på King David da han besøkte Israel i fjor. Det er vanlig at statsledere og kongelige velger på hotellet, som av mange blir ansett som Israels beste.
Yad Vashem
«Det har vært en dypt rørende opplevelse å besøke Yad Vashem. Det er nesten umulig å fatte denne grusomme hendelsen i historien. Hvert navn, hvert fotografi og hvert minne som er bevart her er en påminnelse på det tragiske tapet det jødiske folket led», skrev William i boken.
Møtte Holocaust-overlevende
På Yad Vashem møtte prinsen også to Holocaust-overlevende. Paul Alexander (80) og Henry Foner (86) ble begge reddet under aksjonen Kindertransport. Dette var en storstilt redningsaksjon fra britiske myndigheter som gjorde at 10 000 jødiske barn ble reddet fra Nazi-Tyskland og nabolandene. Disse ble dermed reddet fra Holocaust.
– Det er nå min generasjons ansvar å huske de forbrytelsene som ble begått under Holocaust. Dette er et ansvar jeg tar, sa prins William.
Rettferdige blant nasjonene
Yad Vashem har en ærestittel for personer som hjalp jøder under andre verdenskrig. De blir av senteret utnevnet som rettferdige blant nasjonene. Det var planlagt at prinsen skulle besøke treet satt opp til minne om sin oldemor Alice av Blattenberg, men prinsen valget i stedet å besøke graven hennes. Hun fikk ærestittelen rettferdige blant nasjonene i 1993. Prinsesse Alice gjemte og reddet tre jøder i Athen.
Sameksistens
– Jeg så deler av Israels fremtid da jeg møtte gutter og jenter fra forskjellige samfunnsgrupper, som ble forent gjennom deres kjærlighet for fotball, sa William i sin tale i Tel Aviv.
Hertugen av Cambridge brukte også talen sin til å fortelle hvor mye Storbritannia har til felles med Israel.
– To åpne samfunn, som blomster av talent, innovasjon, mangfold og fortreffelighet.
William avsluttet talen med å snakke om at båndene mellom Storbritannia og Israel var sterkere enn noen gang.
– Det er rekordstor handel mellom oss, vi har et godt samarbeid i forskning og teknologi, og i arbeidet med å holde våre innbyggere trygge, sa prinsen.