– Problemet har vært for få registrerte katolikker

– Problemet for den katolske kirke er at medlemslistene som gir grunnlag for statsstøtte inneholder for få navn, ikke for mange.

Publisert Sist oppdatert

Slik oppsummerte den tidligere økonoimisjefen i Oslo Katolske Bispedømme (OKB) kirkens syn på påstandene om at de har mottatt for mye penger fra det offentlige.

Saken startet i Oslo Tingrett mandag og fortsetter ut uken.

Den sentrale problemstillingen i saken er om det var innenfor loven å bruke telefonkatalogen for å finne og registrere medlemmer i den katolske kirke. Økoniomisjefen, som er tiltalt i saken sammen med Oslo Katolske Bispedømme, avviste bestemt at det var han som hadde tatt initiativ til å bruke «telefonkatalogmetoden».

Han ble først kjent med praksisen da det begynte å komme inn klager fra enkeltpersoner som var oppført som medlemmer i den katolske kirke i Norge uten at de var bekjennende katolikker. Det var rundt årsskiftet 2011/2012.

Aktors spørsmål

Dag to i rettssaken ble innledet med at aktor Kristian Jarland fortsatt sin utspørring av den tidligere økonomisjefen, som også fungerte som daglig leder i bispedømmet.

På spørsmål fra aktor, svarte den tiltalte at de i telefonkatalogene lette etter personer med polsk-klingende navn, eventuelt også med navn fra Litauen. Mennesker fra Latin-Amerika var også aktuelle som mål for medlems-letingen.

Tiltalte svarte at omlag 90 prosent av befolkningen i Polen er katolikker og at over 80 prosent i Litauen tilhører samme kirkesamfunn. I Latin-Amerika varierer tallene fra land til land, fra alt i mellom 50 til 99 prosent katolikker.

Sjekket ikke

Fra vitneboksen forklarte den tiltalte mannen at de ikke hadde tatt kontakt med noe advoktafirma for å sjekke lovligheten med «katalogmetoden» da han ble kjent med den pågående praksisen.

– Men i ettertid har vi spurt flere om dette, og vi tok kontakt med en vi mente var uhildet og god på forvaltningsrett. Vi fikk en betenkning fra høyestrettsadvokat Arne Fliflet, påpekte den tidigere økonomiansvarlige, som mente at Fliflets utredning støtter hans og kirkens syn i denne saken.

Han påberopte seg også en argumentasjon fra daværende kosulent, og tidligere ekspedisjonssjef i kirkedepartementet, Ole Herman Fisknes i forbindelse med forarbeidene til loven om støtte til trossamfunn. Den tiltalte mente at heller ikke Fisknes mente at det kirken gjorde var ulovlig.

Personvernet

Den tiltalte forklarte at kirkens bekynring i denne saken hele tiden hadde dreid seg om personvernhensyn, ikke om de hadde gjort noe galt i forhold til nivået på statsstøtten.

– Det som var bekymringen var krenkelser av personvernet i forhold til personopplysningsloven og om vi hadde behandlet sensitive opplsyninger på en feil måte.

– Det var også en bekymring for kirken rykte. Som trossamfunn må vi virkelig respektere menneskers religiøse overbevisning, sa mannen i vitneboksen.

Gikk av

Den tidligere økonomilederen ble gjort oppmerksom på bruken av «telefonkatalogmetoden» via en e-post fra kirkens it-ansvarlige, Vidar Eide. Han skrev en mail til den tiltalte i mars 2012 som lød slik:

– På tide å slutte med telefonkatalogregistreringen mens leken er god?

Tiltalte svarte:

– Sitter og tenker på det. Skal ta det opp med konsultokollegiet ved første anledning.

Til det repliserte Eide i en ny e-post:

– Det er faktisk mulig å gjøre dette på en redelig måte. Man bare ringer til folkene først. Det tar litt lenger tid, men ærlighet varer lengst. Deessuten kan man få med seg familien som ikke står i telefonkatalogen på kjøpet.

En tid etterpå sa Vidar Eide opp stillingen sin på grunn av alle telefonene han fikk fra mennesker som mente de var feilaktig registrerte som medlemmer i den katolske kirken.

Powered by Labrador CMS