Illustrasjonsfoto: Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN

Professor: – Dette har vi øvd på

En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske legen som er smittet av ebola i Sierra Leone.

Publisert Sist oppdatert

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Idet hun lander på den militære delen av Oslo lufthavn, står en spesialdesignet smitteambulanse klar for å ta henne imot.

Isolasjonsavdeling

Deretter blir kvinnen fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, der hun skal få behandling.

– I utgangspunktet er det ingen standard behandling. Det finnes dog medikamenter – ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes antistoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Han legger til at nordmenn ikke har noen grunn til å frykte smitte.

– For det første er sykdommen i en fase som ikke er veldig smittsom. Det er andre er at det tas forholdsregler under overføringen på Gardermoen og videre til sykehus, sier Olsvik til Nordlys.

Fjernparkering

Lasse André Vangstein, pressekontakt ved Oslo lufthavn, sier til NTB at flyet med den ebolasmittede kvinnen ikke vil komme i kontakt med noen av bygningene på Gardermoen.

– Flyet lander på vår rullebane. Så vil det kjøre til en fjernparkeringsplass som ikke er tilknyttet noen terminal eller andre byggverk. Der vil pasienten bli hentet og kjørt vekk i ambulanse, sier Vangstein.

Ifølge VG vil pasienten etter alt å dømme bli mottatt ved CBRNe-senteret på Ullevål sykehus. Der er spesialtrent helsepersonell til stede for å ta imot ebolapasienter.

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Powered by Labrador CMS