Professor: – Helt uakseptabelt å sende asylfamilie ut
UNE mener familien Johnson Collin trygt kan returnere til Sri Lanka. Det avviser professor Iselin Frydenlund.
Familien Johnson Collin sitter i kirkeasyl i Finnsnes kirke på syvende året. De våger ikke å gå ut i frykt for å bli tatt av norsk politi.
UNE avslo deres søknad om opphold allerede i 2010 fordi de mente at familien ikke var tilstrekkelig involvert i Tamiltigrene til at de hadde krav om beskyttelse.
UNE mener fortsatt det er trygt for den tamilske familien å reise tilbake til Sri Lanka.
Det synes Iselin Frydenlund, professor ved MF vitenskapelig høyskole, det er vanskelig å forstå. Hun har forsket på vold under Sri Lankas borgerkrig og følger nøye med på situasjonen i landet.
– Det vil være helt uakseptabelt å sende folk tilbake til Sri Lanka nå, sier Frydenlund.
Stor bekymring
Etter at Sri Lanka fikk ny president i 2019, har mye gått i gal retning.
Den nye presidenten, Gotabaya Rajapaksa, var hærfører under regjeringen som forfulgte og drev folkemord på tamiler i 2009.
– De har ingen interesse i å få et rettsoppgjør etter krigen eller straffeforfølgelse generaler for mulige krigsforbrytelser. Generalene som deltok i krigen har nå blitt utnevnt til prominente posisjoner i statsapparatet det siste året, sier Frydenlund.
Koronaåret 2020 har ikke gjort situasjonen bedre.
– Presidenten har utvidet sine fullmakter og styrket sin posisjon radikalt.
Dette går spesielt utover religiøse minoriteter som muslimer og etniske minoriteter som tamiler.
I parlamentet er det nemlig lite representasjon av minoriteter.
– De fleste internasjonale observatører uttrykker stor bekymring for situasjonen, sier Frydenlund.
– Ikke trygt
UNE, lagmannsretten og tingretten tror ikke at familien Johnson Collin hadde en så nær tilknytning til Tamiltigrene (LTTE) som familien hevder. De mener at familien derfor ikke har grunn til å frykte en retur.
– Kan det hende at asylfamilien tar feil. At de ikke har grunn for å være redd for en retur?
– Jeg kan ikke kommentere selve denne saken, men vil på generelt grunnlag si at personer med en sånn bakgrunn ikke reiser tilbake til Sri Lanka. Ingen gjør det. Sri Lanka er en stat hvor vi vet det er grove brudd på menneskerettigheter. Det er knyttet til krigen og hvordan LTTEs soldater og antatte støttespillere har blitt behandlet etter krigen. Det er en risiko å sende dem tilbake, sier Frydenlund.
– Men UNE mener det er trygt?
– Jeg lurer litt på hvor de henter sin informasjon fra. Hvordan kan de være sikker på det? Hele forskermiljøet og det internasjonale diplomatkorpset er veldig bekymret for det som skjer. Sri Lanka er ikke trygt. Det er ikke forsvarlig å sende noen tilbake nå.
– Høy risiko
Hun peker på den internasjonale aktøren på konfliktanalyser, Internasjonal crisis group, som plasserte Sri Lanka på sin såkalte «watchlist» for 2020.
Her er Sri Lanka et av ti land hvor man mener det er svært høy fare for alvorlig vold eller borgerkrig.
– Hva tror du kan komme til å skje med familien hvis de sendes tilbake?
– Jeg kan ikke si at denne familien kommer til å bli drept eller torturert. Jeg kan bare si at det vil innebære en høy risiko å sende dem tilbake med tanke på det politiske klimaet som er nå. En risiko jeg mener man ikke kan ta, sier hun.
Kartet viser. Tabellen viser.
Har vurdert den politiske situasjonen
I en e-post til Dagen avviser UNE at de bygger sin avgjørelse på gammel informasjon.
– UNE bygger alltid på oppdatert informasjon når beslutninger fattes. Siste avgjørelse i denne saken er datert 13. januar 2020, skriver Ingun Halle, avdelingsleder i UNE.
Hun skriver videre at UNE bygger sin informasjon på Landinfo, som er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.
– Vi bygger også på informasjon fra blant annet vår egen ambassade, andre lands myndigheter, samt informasjon fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty, UNHCR og Human Rights Watch, skriver Halle.
– Har UNE tatt i betraktning den politiske situasjonen Sri Lanka befinner seg i nå?
– I UNEs siste avgjørelse har vi foretatt en oppdatert vurdering av situasjonen på Sri Lanka, inkludert den politiske situasjonen.
De mener at det ikke er slik at det å være tamil i seg selv tilsier at man risikerer forfølgelse.
Til Høyesterett
Familien har, via sin advokat, brakt saken til vurdering i Høyesteretts ankeutvalg. De vil ta stilling til om saken skal fremmes for Høyesterett.
– Når rettsprosessen er avsluttet, vil UNE ta stilling til den siste omgjøringsanmodningen familien har sendt inn. I den behandlingen vurderer vi også eventuelle endrede forhold, skriver Halle.