Professor krever at aviser tar tilbake påstander om kristen skole
Professor Ola Grytten mener mediene har feilinformert om hva som er fakta i saken rundt ansettelseskrav ved Sjøholt folkehøgskole.
I november fikk Indremisjonsforbundet grønt lys for å starte opp folkehøgskole for 16-åringer på Sjøholt i Ålesund kommune. I januar skrev Bygdebladet at lærere og ansatte ved skolen måtte skrive under på at de ikke kan leve i homofilt parforhold, få barn utenfor ekteskapet eller bli skilt.
Nyheten har vært mye omtalt i media.
Sjokk
Ola Grytten, professor ved Handelshøgskolen, skriver i et innlegg i Sunnmørsposten 12. februar at det var med sjokk han leste nyheten og at han derfor måtte sjekke skolens verdidokument for å se om det var riktig det som sto i media.
«Jeg leste det flere ganger, og til min overraskelse var ikke noen av disse ansettelseskravene nevnt. Jeg tok derfor kontakt med indremisjonens hovedkontor utenfor Bergen for å få tilgang til det refererte dokumentet. Men fikk vite at det var utgått for sju år siden, og ikke gyldig lenger. Jeg ba derfor om å få tilgang til det gamle verdidokumentet. Der var situasjonsbeskrivelser av samfunnet med familieoppløsningstendenser, men heller ikke der noe om slike ansettelseskrav.»
God arbeidsgiver
Grytten skal ha gått grundig til verks og tok også kontakt med generalsekretær Erik Furnes. Han skal ha fortalt at ImF ikke har reglene som er omtalt og at de har fraskilte, enslige forsørger og personer født utenfor ekteskap blant sine ansatte.
I etterkant har professoren snakket med personer i de ulike kategoriene som bekrefter at de opplever ImF som en god arbeidsgiver.
I innlegget skriver Grytten at dette bør bli en sak for Pressens Faglige Utvalg, hvis ikke Bygdebladet og andre medier kommer med et dementi.
Vurderer klage
Medieleder i Indremisjonsforbundet, Petter Olsen, sier i en kommentar til Dagen at de har vurdert å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg, men at de har tenkt at det ikke er klokt å bruke kreftene på det nå.
– Hvilken belastning har denne saken vært for Indremisjonsforbundet?
– Den har først og fremst vært en belastning for rektor og styreleder som er tett knyttet til skolen. I tillegg har den lagt et press på oss som har måttet håndtere saken, sier han.
Reidar Opsal, redaktør i Bygdebladet, svarer slik når Dagen spør om det kan være aktuelt å komme med en dementi.
– Absolutt ikke.
– Hvorfor ikke?
– Vi mener at vi ikke har drevet med feilinformasjon. Vi mener at vi har alt vårt på det tørre når det gjelder hva som står i verdidokumentet. Det underbygges ytterligere i verdidokumentet for tilsatte i organisasjonen, mener han.
Opsal forteller at de har snakket med generalsekretær Erik Furnes ved flere anledninger og at de har hatt møter med stedlig skoleleder og styreformann.
– I disse samtalene har vi fortalt hvorfor vi har kjørt denne saken som vi har gjort og hva vi har bygd den på.
Bygdebladet har hatt to kritiske saker knyttet til verdidokumentet. Fra 2012 har de skrevet minst ti artikler, ifølge redaktøren. Alle skal ha vært positive.
– Vi har heller ikke vært kritiske på lederplass, legger han til.