VIL BEHOLDE: Presteboligen i Fusa står tom etter at sognepresten sluttet og den nye presten blir boende i nabokommunen. Menighetsrådet vil beholde prestegården og viser til at den har lang historie og kulturelle røtter og inngår i et helhetlig kirkelig landskap.

Protest mot at presteboligen kan bli solgt

Om én måned forsvinner presters boplikt. I Fusa vil menighetsrådet beholde presteboligen.

Publisert Sist oppdatert

1. september er det slutt på boplikt for prester i Den norske kirke. Nå skal det tas stilling til fremtiden for presteboliger over hele landet.

I Fusa i Hordaland har menighetsrådet lite til overs for at presteboligen deres kan bli lagt ut for salg, melder lokalavisen Os og Fusaposten.

Kan bli omkamp

Menighetsrådet i Fusa vedtok i april at de fremdeles ønsker at presteboligen skal være tjenestebolig. De viser til det generelle boligmarkedet i Fusa, at huset ligger attraktivt til, at prestegården har lang historie og kulturelle røtter og inngår i et helhetlig kirkelig landskap.

LEDER: Ingen kirke uten Bibelen

Seniorrådgiver Olav Røssaak i Opplysningsvesenets fond sier at han er kjent med uttalelsen fra menighetsrådet, men har ingen kommentar utover det. OVF eier boligen.

Menighetsrådsmedlem Roald Samnøy stiller seg undrende til et eventuelt salg.

– Det begrunner jeg med at boligen ligger ved hovedkirken, og sognepresten har alltid bodd der. Har vi en attraktiv bolig til god pris, er det større sjanse for å få prester til å søke hit senere. Hvis det blir et salg, kan det bli problematisk å få en sokneprest hit. Det er lite gunstig å ha presten boende et annet sted, forteller Samnøy som understreker at han ikke uttaler seg på vegne av menigheterådet.

Roald Samnøy antyder også til at saken ikke nødvendigvis er ute av verden om boligen blir lagt ut for salg.

– Da tror jeg vi vil gå til omkamp, sier han.

Færre søkere

Boligen står tom etter at sogneprest Roar P. Strømme har gått over i ny stilling som spesialprest i Bjørgvin bispedømme og nytilsatt sogneprest Einar Ekerhovd blir boende i nabokommunene Os.

Strømme er bekymret for at det blir vanskelig å få prester til ledige stillinger når de ikke har bolig å tilby søkeren.

– Det vil ikke være positivt for rekrutteringen blant unge prester heller, om vi selger disse boligene, sier Roar P. Strømme.

Om boligen likevel skulle bli lagt ut for salg ønsker ikke Strømme at hvem som helst skal flytte inn.

– Jeg ønsker ikke å ha den ut på privatmarkedet. Jeg håper den på en eller annen måte blir tatt vare på. Ikke bare på grunn av rekrutteringen, men også av kulturhistoriske grunner, slår Strømme fast.

Ser ikke konsekvensene

Boligombud for Presteforeningen i Bjørgvin, Atle Otto Moe, mener det ikke er heldig at en prestebolig kan bli solgt mot soknets vilje. Har mener de som bestemmer gjør en stor feil som de selv ikke ser omfanget av.

– Faktum nå er at boplikten er avviklet, og jeg tror ingen i kirken ønsket noe så dramatisk. Nå handler det om hvilke boliger som må beholdes på grunn av rekruttering og av kulturhistoriske hensyn. For min egen del beklager jeg det som har skjedd, og jeg tror de som har bestemt dette har gjort noe ingen ser konsekvensene av. Det er uheldig at presten blir boende rundt på andre steder enn ved menigheten sin.

– Hvilke konsekvenser vil et eventuelt salg av presteboligen få?

– Personlig tror jeg opphevelse av boligplikten er så dramatisk at det kommer til å forandre menighetene i både bygd og by. Prestens lokale tilhørighet kommer til å opphøre. Om det ikke er boplikt i en bolig, kan man heller ikke ha boplikt i et sokn eller prosti. Da kan presten bestemme selv hvor han eller hun vil bo, på lik linje med ansatte i andre sammenhenger. Om presten i Fusa ønsker å bo i Os, Fana eller et annet sted, blir det opp til presten uten at noen kan si noe på det. Det betyr at presten og prestens familie i fremtiden ikke blir en del av og lokalmiljøet slik praksisen har vært før. Nå erkjenner jeg at saken er over og tapt, forteller Atle Otto Moe, som tror flere prester er interessert i å kjøpe presteboligen de bor i hvis de har råd til det.

Vil beholde mange boliger

Opplysningsvesenets fond (OVF) eier over 400 presteboliger rundt i Norge, inkludert boligen på Fusa. Seniorrådgiver Røssaak bekrefter overfor Dagen at eiendommen ikke er lagt ut for salg, og er fremdeles i fondets eie. OVF skal nå se på alle alternativer før presteboliger blir lagt ut for salg.

– Vi har tanker for alle boligene våre. Ingen bolig er besluttet solgt før den er lagt ut for salg, og før en eiendom legges ut for salg så vurderer vi alle alternativer. Mange av våre presteboliger vil fortsette å være presteboliger. Svært mange av disse er i tillegg fredet og har stor kulturhistorisk verdi. Flere ligger på steder hvor det vil være behov for bolig til prest, mens andre boliger vil være uaktuelle å beholde. En annen mulighet er å leie de ut som boliger i påvente av behov for ny prestebolig, forteller Røssaak i OVF.

Powered by Labrador CMS