Protesterer mot kjønnsundervisning - får støtte fra hele landet
– Flertallet er enig med meg, sier Ingelinn Lossius-Skeie som trekker barna ut av skolen i protest mot at de ble undervist om «hen».
Partiet De Kristne-politikeren Ingelinn Lossius-Skeie fra Lillesand har fått nasjonal oppmerksomhet etter at hun i forrige uke besluttet å holde de tre barna sine hjemme fra skolen fordi sønnen fikk undervisning om «hen».
– Sønnen min (9) kom hjem fra skolen og sa: «Mamma, det var helt forferdelig. De sa at det ikke bare finnes «han» og «hun», men også «hen». At jenter og gutter bare er utseende.»
– Da ble jeg lettere sjokkert, forteller Agder-politikeren til Dagen.
Lossius-Skeie forteller at hun skrev ned det niåringen fortalte, og sendte en e-post til rektor.
– Jeg søkte om vi kunne få fritak fra å bli undervist om «hen», men det kunne vi ikke, fikk jeg beskjed om. Og rektoren støttet det læreren hadde sagt.
– Ingen enkel avgjørelse
– Hvorfor vil du ikke at barna dine skal lære om «hen»?
– De må gjerne lære om kjønn og kjønnsidentitet, det er jo helt naturlig. Men de skal ikke bli introdusert for en tredje kjønnskategori i skolen. Ordet «hen» står ikke nevnt i læreplanen. Det er i strid med biologi og vitenskap, mener lillesandkvinnen.
Hun trekker også frem at Stortinget både i 2017 og igjen i februar 2021 avviste forslaget om å innføre «hen» som et tredje kjønn i Norge.
– Å holde sine barn borte fra skolen er et sterkt virkemiddel. Var det en enkel avgjørelse å ta?
– Nei, det var ingen enkel avgjørelse. Det var jo ikke noe vi i utgangspunktet ønsket å gjøre. Men vi mener at det var et riktig valg å ta. Jeg synes det er skummelt når vi skal begynne å lære barna våre om dette. Det er finnes bare to kjønn, sånn er det.
Mottatt massiv støtte
Lossius-Skeie legger ikke skjul på at det har vært en tøff kamp å ta.
– Det var vært en mediestorm. Det har gått i ett siden forrige uke, forteller hun.
Likevel forteller sørlendingen at hun har mottatt massiv støtte. Da Fædrelandsvennen skrev om saken på Facebook, ble det full fyr i kommentarfeltet.
– Men de fleste støttet meg jo. Det var veldig kult å se. Det har blitt synlig for meg hvor mange som faktisk er enige med meg.
– Folk ringer meg fra hele landet. Jeg har fått støttetelefoner fra Bærum og Tromsø og Flekkefjord og overalt. Jeg får meldinger og telefoner fra tidligere fylkesmenn og tidligere politimenn og forretningsmenn og lærere og husmødre.
– Hva sier de?
– De sier «Tusen takk for at du tør. Vi er mange som er enige med deg. Stå på videre.» Sånt gjør meg glad. De skriver at de er glade for at jeg tar den belastningen. Da blir det lettere for andre å gjøre synlig hva flertallet faktisk mener om dette, sier hun, og legger til at det ikke bare er kristne som støtter henne.
– Jeg får også mange meldinger fra ikke-kristne som er helt enig med meg. De er lei av all flaggingen og lei av foreningen FRIs agenda. Det er godt å se.
«Blir trist på dine barns vegne»
Men ikke alle er enige med Lossius-Skeie. Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad, mener Lossius-Skeie representerer en gammeldags intoleranse.
«Når hun reagerer på at barna hennes lærer om hen i skolen, og obsternasig som et skolebarn selv, drar barna sine ut av klassen i protest, så representerer hun - få», skriver Blågestad i en kommentar i Fædrelandsvennen.
En annen Lillesand-innbygger ved navn Farrah Løvdal deler også sine synspunkter i et leserbrev til Fædrelandsvennen. Hun skriver at hun er «en stolt mor til et barn født i feil kropp med diagnosen transseksualisme».
– Problematisk å lære opp barna slik
Elisabeth Meling er kontaktperson i Skeivt Kristent Nettverk, et nettverk av LHBT+-personer med bakgrunn fra ulike kristne kirkesamfunn. Meling var tidligere engasjert i barne-, ungdoms og lovsangsarbeid i flere pinsemenigheter I Norge. Meling er selv transperson.
– Jeg ble født med en guttekropp, men kjente på en «mismatch» mellom kropp og min indre kvinnelige kjønnsidentitet fra jeg var seks år gammel. Dette fortrengte jeg i 30 år, frem til det ikke gikk lengre. Jeg endret juridisk kjønn fra mann til kvinne for tre år siden, sier Meling til Dagen.
– Hva tenker du om at noen tar barna ut av skolen for å slippe å lære om «hen»?
– Jeg synes det er problematisk, da barna blir lært opp til å se på transpersoner som noe nedgradert. Samtidig så er ikke-binære transpersoner nok den gruppen under transpersoner-paraplyen som opplever mest å bli uglesett, sier Meling, som ikke vil mene noe om hvor mange kjønn som finnes totalt.
Meling tror det er mange kristne som er enige med Lossius-Skeie, men at hun likevel ikke representerer flertallet i Norge.
– Lossius-Skeie forteller at hun mottar massiv støtte fra både kristne og ikke-kristne i dette spørsmålet. Overrasker det deg?
– Vi vet at det er forskjellige tanker om disse temaene både blant kristne og ikke-kristne, så det overrasker meg ikke, men jeg tror ikke flertallet er enig med Ingelinn, sier Elisabeth Meling.