Vil vekk: Folk vifter med reisedokumenter ved et sjekkpunkt nær den internasjonale flyplassen i Kabul.

Prøver desperat å komme seg ut av Afghanistan

Kristne har gått i dekning og skrudd av mobilen.

Publisert Sist oppdatert

Terrorangrepet mot flyplassen i Kabul torsdag, gjør at mulighetene for å komme seg ut av Afghanistan innen fristen 31. august krymper dramatisk.

Nettstedet «Religion Unplugged» har snakket med flere unge afghanere som forteller at livet raskt har endret seg etter at Taliban grep makten.

En av dem er «Jalal» (21), som bor sammen med kona si i Khost, den største byen i det sydøstlige Afghanistan.

Han forteller at de ikke kan forlate hjemmet sitt, fordi alle veier ut av byen er sperret. Naboer har fortalt ham at Taliban går fra dør til dør og spør rett ut om noen er kristne. Jalal og kona har konvertert til kristen tro i hemmelighet og vil ikke fornekte troen. Han er nå desperat etter å komme ut av landet.

– De kommer til å drepe meg. De sjekker hvert eneste hus. Vær så snill og hjelp meg ut av landet, sier han.

Kristne i Afghanistan

Afghanistan er nummer to på Åpne Dørers liste over verdens verste trosforfølgere, bare slått av Nord-Korea.

Alle kristne i Afghanistan er ekstremt utsatt for forfølgelse. Det er umulig å leve åpent som en kristen.

Antall kristne er svært usikkert. Kilder oppgir mellom 2000 til 10.000.

Alle kristne er konvertitter fra islam. De fleste er under 40 år.

I dekning

David Paiman er pastor for en dari-talende menighet i USA og veileder for kristne ledere i Afghanistan. Han har selv familiemedlemmer som har gått i dekning. Selv om de har gyldige visum, kommer de seg ikke ut.

I et intervju med Mindy Belz, redaktør i World Magazine, forteller Paiman at afghanske myndigheter kjente identiteten til noen av de kristne.

Han tror dette er grunnen til at enkelte kristne nå har fått trusselbrev fra Taliban, der det står at gruppen vet hvem de er og hva de gjør.

Afghanske kristne var vant til å leve med trusler, lenge før Taliban grep makten. De har møttes i største hemmelighet i hjemmene eller gjennom digitale fellesskap. Nå er mulighetene for å ha digital kontakt begrenset.

Mange kristne afghanere holder seg hjemme med avslåtte telefoner, for at de ikke skal tiltrekke seg oppmerksomhet.

Paiman ber om forbønn for dem som ikke kan dra.

– Å se amerikanske tropper evakuere amerikanere, mens vårt eget folk lider så hardt, gjør vondt, sier han.

Ifølge Mindy Belz har minst et par hundre kristne kommet seg over grensen til nabolandene Iran og Pakistan.

Øyenvitner

Mange av dem som nå forsøker å flykte, er for unge til å huske Talibans forrige styre. I korte kommentarer til nettstedet «Religion Unplugged» beskriver de hvordan terroren som de før bare hadde hørt om, rykker stadig nærmere.

«Abed» (24) forteller at han så et titalls Taliban-medlemmer slå en gutt i hjel i landsbyen der han bor i Kandahar.

«Nageenah» (27) kjenner til en kvinne som ble skutt, fordi Taliban anklaget henne for prostitusjon. Hun kledte seg på en måte de syntes var uanstendig. Det var de hele.

– Forholdene blir verre, minutt for minutt, forteller Nageenah.

«Maalik» (26) som bor i Tyskland deler informasjon som han har fått fra slektninger i Kabul om en kvinne som ble henrettet i Jalalabad fordi hun kjørte alene.

Talibans løfter

Taliban lovet på pressekonferansen 17. august at de ikke ville hevne seg på noen.

De lovet også at de ville akseptere kvinners rettigheter, og de garanterte pressefrihet – så lenge det var i samsvar med «nasjonale verdier».

Den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) er blant dem som er ytterst skeptiske til Talibans løfter.

«Godt dokumenterte meldinger om husransakelser, summariske henrettelser, tvangsekteskap, forsvinninger og drap på mennesker fra etniske minoriteter, gjør at løftene fremstår tvilsomme», heter det i en uttalelse.

CSW hevder enkelte overgrep er så grove at det kan være snakk om krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.

FNs høykommisær for menneskerettigheter har oppfordret verdenssamfunnet om å garantere sikre korridorer for flyktninger og migranter, å utvide asyl- og bosettingsprogrammene for denne gruppen og å stoppe deportasjon av afghanere umiddelbart.

Christian Solidarity Worldwide støtter denne oppfordringen.

– Vi vil oppfordre til internasjonal støtte til alle afghanere som trenger humanitær hjelp, uttaler de.

Organisasjonens president, Mervyn Thomas, ber samtidig om at de mest sårbare gruppene må prioriteres, og at humanitær hjelp må gis til alle, uavhengig av etnisitet, kjønn, religion og tro.

Dagen retter: I første versjon av saken sto det at «Christian Today melder at 1200 kristne er evakuert fra Afghanistan i en redningsaksjon.» Dette ble fjernet da opplysningen viste seg å være usikker. Artikkelen ble oppdatert kl 13.00.

Powered by Labrador CMS