PST har snakket med 200 personer etter 22. juli

To­talt har Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) til nå mot­tatt tips på rundt 1.000 per­soner.

Publisert Sist oppdatert

Etter 22. juli har PST hatt per­son­li­ge sam­ta­ler med rundt 200 per­soner som det har kom­met inn be­kym­rings­mel­din­ger på.

To­talt har Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) til nå mot­tatt tips på rundt 1.000 per­soner, skri­ver VG.

Ikke alle mel­din­ger har gjort det nød­ven­dig å ta di­rek­te kon­takt. Det opp­lys­te po­liti­over­be­tjent Hans Pet­ter Tom­ter under forsk­nings­kon­fe­ran­sen på Po­liti­høg­sko­len.

Hans jobb i PST er å fore­byg­ge ter­ror og kri­mi­nel­le hand­lin­ger. Tom­ter øns­ker imid­ler­tid ikke å opp­ly­se om noen av sam­ta­le­ne har ført til at det har blitt opp­ret­tet straffe­sak eller annen re­ak­sjon mot ved­kom­men­de.

- Den ene som er vil­lig til å gå langt i å utøve vold - det er han eller hun vi skal finne. For­hå­pent­lig­vis gjør vi i PST også noe rett, sier Tom­ter til VG.

Sam­ta­le­ne med de 200 per­sone­ne skjed­de enten pri­vat, i det of­fent­li­ge rom eller hos PST i Ny­da­len i Oslo.

- Slike sam­ta­ler, hvor vi ser ved­kom­men­de rett inn i øyne­ne, har mye for seg. Det er eks­tremt vik­tig å snak­ke med og an­svar­lig­gjø­re dem det gjel­der. Slike fore­byg­gen­de sam­ta­ler er noe av det vik­tigs­te PST gjør i dag, sier Tom­ter.

Er­fa­rin­ge­ne med å inn­le­de dia­lo­ge­ne er, iføl­ge Tom­ter, vel­lyk­ket.

- Som regel viser det seg at ved­kom­men­de har et behov for hjelp, noe vi selv­sagt bi­står med. Vårt mål er å få ved­kom­men­de til­ba­ke til det «nor­ma­le» Hvis vi ikke grei­er det, har vi fei­let, sier Tom­ter.

Powered by Labrador CMS