PST: – Kristne sommerstevner bør ta terrortrussel på alvor
Kristne samlinger er ikke spesielt utsatt for terror, men Politiets Sikkerhetstjeneste mener alle arrangører bør ha terrortrusselen i bakhodet.
Tidligere i vår har det vært stor oppmerksomhet knyttet til avviklingen av 17. mai-feiringen i hovedstaden, med massiv politiinnsats i forkant av barnetoget. Bakgrunnen var den økte terrortrusselen og Islamsk Stats oppfordringer om å slå til mot store folkemengden.
Tusenvis av mennesker
Flere av de kristne sommerstevnene samler årlig tusenvis av mennesker. Også her bør arrangørene tenke gjennom hva de gjør for å hindre terrorister å slå til, mener Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
– Kristne sommerleirer er ikke et fokusområde for PST, men alle større arrangementer også av denne typen er noe lokalt politi håndterer. Vi mener at man i hvert fall bør ha tenkt gjennom sikkerhetstrusler knyttet til større arrangementer. Det er mange scenarioer man kan tenke seg, men terror er et scenario man bør tenke på, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.
«Vi har nå et bekymringsfullt trusselbilde som vi legger til grunn i våre trusselvurderinger. Da har vi sagt at i en tomåneders periode har vi økt sannsynlighet for terror, men vi vil ikke peke ut noen mål.»
Bekymringsfullt
Han understreker at dette ikke er en jobb politiet kan gjøre for dem.
– Det er først og fremst arrangøren som må gjøre det, sier Bernsen.
– Gjør den økte terrortrusselen dette mer aktuelt?
– Vi har nå et bekymringsfullt trusselbilde som vi legger til grunn i våre trusselvurderinger. Da har vi sagt at i en tomåneders periode har vi økt sannsynlighet for terror, men vi vil ikke peke ut noen mål.
Se også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Alvor
Et av Norges største kristne sommerstevner er Skjærgårds Music and Mission på Risøya i Tvedestrand. Arrangøren sier de tar terrortrusselen på alvor.
– Vi har utvidet og forsterket sambandet vårt og hatt møter med alle festivalene og politiet i distriktet. Det er veldig få tiltak vi kan innføre på forhånd, men vi har en dialog med politiet som blant annet handler om kommunikasjon mellom festivalene. Det kan blant annet dreie seg om observasjoner av personer som kan mistenkes for å være i en risikogruppe, sier daglig leder Jarle Storebø.
– Politiet jobber aktivt med dette?
– Ja, men det er nesten umulig å sikre seg hundre prosent. Vi kommer ikke til å innføre bombesjekk eller liknende inne på øya, men vi har et team på rundt 50 personer som jobber med sikkerhet og som er klar over terrorfaren. Det vi har sagt, er at det er viktig at vi kan kommunisere raskt om hva som skjer på den ene siden av øya til andre deler av området. Så har vi en vanlig risikoplan for samling og evakuering, men det dreier seg om mye mer enn bare terror.
– Får dere henvendelser fra folk som er bekymret?
– Det har kanskje vært et par telefoner hvor det kommer slike spørsmål. Da svarer vi at vi har vært i kontakt og dialog med politiet og at vi har folk som jobber med sikkerhet og er mer på vakt overfor dette enn før.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));