Politiets handoutbilde av Bastian Vasquez (t.h.) er tatt i Syria i 2013. De tre andre er ukjente. Foto: Politiet / NTB

PST: Vasquez kjempet for den best rustede og mest fryktede gruppen i Syria

Nusrafronten var den mest kjente, mest fryktede og best rustede i Syria da Bastian Vasquez dro for å delta i krigen. Noen uker senere kom kona etter.

Publisert Sist oppdatert

Den nå tiltalte kvinnen (30) opplyste og bekreftet i retten at hun var godt kjent med hvordan fremmedkrigeren hun hadde giftet seg med, bidro med til krigføringen i Syria og hvem han kjempet for. Hun var også tydelig på at hun selv var radikalisert, blant annet gjennom sin tilknytning til den norske, islamistiske organisasjonen Profetenes Ummah, hvor norsk-chilenske Bastian Vasquez var en av de mest framtredende lederfigurene.

– Jeg hadde radikale tanker på den tiden og var ganske positiv til voldelig jihad, sa kvinnen da hun forklarte seg i saken som går for Oslo tingrett.

Seniorrådgiver Mario Esmaili i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortalte i retten torsdag formiddag at blant de rundt 300 ulike opprørsgruppene i Syria langs grensen til Tyrkia på starten av 2013, var det én som skilte seg tydelig ut – al-Qaida-filialen Jabhat al-Nusra, best kjent i Norge som Nusrafronten.

Gruppens mål var å opprette et islamistisk emirat i Levanten, med sharia som lovgivning.

Det var denne Vasquez sluttet seg til da han dro til Syria mot slutten av 2012, og som han hyppig fortalte om virksomheten til i kommunikasjonen med tiltalte hjemme i Norge. Blant annet drev han med utplassering av veibomber og vold.

Terrorlistet i 2012

Nusrafronten – som formelt ble etablert av den irakiske al-Qaida-filialen i 2012 – var den som hadde flest medlemmer med lang erfaring fra jihadistisk krigføring, det var den best utrustede og den mest kapable opprørsgruppen.

Av minst 50 selvmordsangrep i Syria i perioden etter etableringen i slutten av 2012, tok organisasjonen ansvaret for 41, framgikk det av vitneprovet til Esmaili.

Med evne til å gjennomføre krigshandlingen bak fiendens linjer og en krigstaktikk ulikt den man hadde sett i Syria tidligere, fikk Nusrafronten raskt oppmerksomhet i vestlige medier. Et års tid etter etableringen i januar 2012 var organisasjonen oppført på terrorlistene til både USA og FN.

– Tiltalte har forklart at hun kjente til Jabhat al-Nusra før hun dro til Syria, og hun fant ut at det var en gruppe som var tilknyttet al-Qaida, sa vitnet i Oslo tingrett torsdag formiddag.

Dette var organisasjonen fremmedkrigere flest sluttet seg til da de dro for å kjempe i Syria i 2012 og på starten av 2013. Bare noen måneder senere - på forsommeren 2013 - meldte de aller fleste utlendingene overgang til det daværende ISIL.

Meldte overgang til IS

Ifølge Politiets sikkerhetstjenste (PST) skjedde det fordi Nusrafronten ønsket en annen type medlemmer – folk med teologisk kunnskap, jihadistisk erfaring og en regional tilhørighet.

– ISIL hadde ingen slike krav, poengterte Esmaili.

– Når tiltalte forteller at Bastian Vasquez i april og mai sier han har sluttet seg til IS, men at det var hemmelig inntil videre, stemmer det godt med min oppfatning av situasjonen på bakken i Syria i denne perioden, sa vitnet.

Den 30 år gamle kvinnen nekter straffskyld etter tiltalen for deltakelse i en terrororanisasjon, IS. Hun er ikke tiltalt for deltakelse i Jabhat al-Nusra. Forbudet i straffeloven mot deltakelse i en terrororganisasjon trådste først i kraft sommeren 2013.

– Kvinnene var viktige bidragsytere til IS, primært for å gi trøst og moralsk støtte til sine ektefeller, men også for å produsere etterkommere til kalifatet, sa PST-vitnet.

Han kunne også langt på vei skrive under på tiltaltes beskrivelser av kvinnenes rolle under IS.

Hele befolkningen i det såkalte kalifatet var under svært streng sosial og religiøs kontroll – spesielt kvinner var regulert og kontrollert ned til minste detalj. Det var regler for hvilken beskaffenhet stoffet det heldekkende plagget nikab skulle sys av, at skohælene ikke måtte lage lyd og forbud mot forførende gange.

Powered by Labrador CMS