SOSIALE MEDIER: Bildet viser et gender swap-filter på TikTok.

Psykiatrisk sykepleier frykter smitteeffekt blant unge til å skifte kjønn

Mener at det skapes et glansbilde i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Kathrine Benedikte Larsen (45) er psykiatrisk sykepleier. I en kronikk i fagbladet Sykepleien roper hun et varsku mot at det blir trendy å skifte kjønn.

– På Tiktok og YouTube florerer det av videoer av kjønnsforvirret ungdom. Disse videoene er med på å skape et glansbilde av det å skifte kjønn... Dette har skapt en smitteeffekt, skriver Larsen.

Hun peker på Kunnskapsløftet 2020 som ga føringer for undervisning om kjønn og seksualitet.

– Organisasjonen FRI bidro villig med sin kunnskap til denne læreplanen. Det er en kunnskap som ikke er tuftet på evidens, men et trossystem, etter mitt skjønn, skriver Larsen.

Tilbakemeldinger

Larsen publiserte kronikken sin tirsdag og har fått mange tilbakemeldinger.

– Det har vært ufattelig mange positive tilbakemeldinger, e-poster og sms-er, fra intensivsykepleiere, doktograsdsstipendiater, psykologspesialister og andre fagfolk fra hele Norge. Alle type fagpersoner skriver til meg og takker.

Kjønnsinkongruens

Kjønnsinkongruens er en medisinsk diagnose som beskriver en situasjon der en persons kjønnsidentitet ikke samsvarer med registrert kjønn ved fødsel, det som i medisinen kalles biologisk kjønn.

En del av de med kjønnsinkongruens har også kjønnsdysfori, som er et uttalt ubehag knyttet til manglende samsvar mellom fødselskjønn og kjønnsidentitet.

Oslo Universitetssykehus

Har du fått noen kritiske tilbakemeldinger?

– Ingen til meg personlig, bare i kommentarfeltene. Det er jo litt rart, men utrolig flott for meg. Så jeg sitter med en følelse av at det var riktig av meg å skrive kronikken.

Les kronikken her.

Strengere i Sverige enn i Norge

Det er lettere å få kjønnsbekreftende behandling i Norge enn i Sverige.

I 2020 ble de norske reglene for behandling av pubertetsblokkere og kjønnsbekreftende hormoner oppdatert.

Psykiatrisk utredning er ikke lenger et krav for barn og unge før behandling og de over 16 år skal kunne få behandling uten samtykke fra foreldre.

Etter at Sverige så en dobling i antall tilfeller med kjønnsdysfori, har man bestemt seg for å stramme grepet.

Ifølge Socialstyrelsen har veksten vært størst blant tenåringsjenter.

Rikshospitalet i Norge melder også om at økningen blant tenåringsjenter er større enn blant guttene.

Spørsmål i ny rapport

Aldri før har flere ønsket kjønnsbekreftende behandling, ifølge en rapport fra Undersøkelseskommisjonen, som ble lagt frem i fjor, skriver Aftenposten.

De siste ti årene har det vært en økning fra 50 til 70 henvisninger per år i perioden 2007-2010, til 400–600 henvisninger for å skifte kjønn per år i perioden 2018–2021.

I fjor ble det registrert rundt 500 henvisninger om kjønnsskifte blant barn og unge.

Rapporten fra Undersøkelseskommisjonen stiller blant annet spørsmål om alle barn og unge som er usikre på sitt kjønn, får forsvarlig helsehjelp.

Powered by Labrador CMS