Putin beskylder Obama for fiendtlig innstilling
Russlands president Vladimir Putin beskylder USAs president Barack Obama for å være fiendtlig innstilt til Russland, og sier at konflikten i Ukraina kan true global stabilitet.
I et intervju med den serbiske avisa Politika onsdag hevder Putin at sanksjonene som USA og EU har innført mot Russland på grunn av Ukraina hemmer alle forsøk på en fredelig løsning.
– Vi håper våre partnere forstår hvor uansvarlig det er å forsøke å presse Russland, og at de husker risikoen som krangling mellom atommakter kan innebære for den strategiske stabiliteten, sa en offensiv Putin foran et kort besøk i Serbia.
Respons på tale
Kommentarene hans var delvis en respons på Obamas tale i FN nylig om at Russlands aggresjon i Ukraina er en trussel på linje med ebola og jihadistene i IS.
– Sammen med begrensningene som er lagt på hele sektorer av vår økonomi, er det vanskelig å kalle en slik innstilling noe annet enn fiendtlig, sa han.
Forbindelsene mellom Russland og USA er på sitt dårligste siden den kalde krigen på grunn av Russlands okkupasjon av Krim og aktive støtte til separatister i Øst-Ukraina.
Ukraina og Vesten beskylder Russland for å ha sendt regulære militære styrker inn i Ukraina til støtte for separatistene, men Russland avviser anklagene.
I intervjuet anklaget Putin USA for å blande seg inn i Russlands affærer. Han sa at USA provoserte fram krisen i Ukraina og deretter la skylda på Russland.
– Washington støttet aktivt Maidan-protestene og begynte å legge skylda på Russland da deres protesjeer i Kiev med rabiat nasjonalisme vendte en betydelig del av Ukraina mot Russland og kastet landet ut i borgerkrig, var Putins analyse.
Ber om dialog
Putin, som møter Ukrainas president Petro Porosjenko i Milano fredag, oppfordret myndighetene i Kiev til å innlede en «nasjonal dialog» og vurdere grunnlovsendringer for å få slutt på konflikten.
Putin gjentok at Russland er rede til å reparere forholdet til USA, men bare hvis russiske interesser tas i betraktning.
Søndag ga Putin ordre om å trekke tilbake 17.600 soldater fra grenseområdet mot Ukraina, noe som tolkes som et utspill som tar sikte på å overtale Vesten til å revurdere sanksjonene.