RETT FØR ATTENTATET: 58 år gamle Suri hadde ifølge lokale medier politibeskyttelse etter å ha hisset på seg mange sikher med det de oppfattet som sterkt nedsettende uttalelser. Likevel ble han drept på kloss hold.

Radikal hinduleder skutt og drept

Den radikale hindulederen Sudhir Suri, som ledet gruppen Hindu Shiv Sena, er drept i et attentat i byen Amritsar nord i India.

Publisert Sist oppdatert

– Angriperen kom til stedet og skjøt og drepte ham foran øynene på folk, sier en talsmann for indisk politi. Drapsmannen ble pågrepet, men identiteten er ikke kjent.

58 år gamle Suri hadde ifølge lokale medier politibeskyttelse etter å ha hisset på seg mange sikher med det de oppfattet som sterkt nedsettende uttalelser.

I 2020 ble Suri pågrepet etter at rasende medlemmer av sikh-samfunnet i India og utlandet anklaget ham for å ha hetset deres tro i sosiale medier. I juli ble han pågrepet på nytt av samme grunn.

Amritsar er hjem for sikhenes helligste sted, Det gylne tempel.

80-tallsfenomen

Suri blir beskrevet som en radikal Hindutva, som er et fellesbegrep for den fremvoksende hindunasjonalismen i India. Hindutva-ideologien oppsto tidlig på 1900-tallet, men fikk først større betydning mot slutten 1980-årene.

Den såkalte Ayodhya-saken førte til ytterligere spenning mellom hinduister og muslimer. I byen Ayodhya, som begge parter anser som en hellig by, ønsket hinduistene å bygge et tempel til ære for guden Ram der man mente at Ram ble født. Derfor befant det seg en moske. Det oppsto store opptøyer og drap mellom indiske hinduer og muslimer.

I valget som fulgte i 1990 fikk det hindunasjonalistiske partiet BJP 58 representanter i den indiske nasjonalforsamlingen, opp fra to ved valget før.

I dag regner man med at Hindutva-ideologienpreger den indiske regjeringen og statsminister Narendra Modi i stor grad, noe som har ledet til vanskeligere kår for minoriteter som kristne.

Hindutvas kampsaker

Hindutva-grupper legger vekt på å verne om «hinduiske verdier», og er blant annet i mot den rådende indiske ordningen med forskjellige lover for de forskjellige trossamfunn i landet når det gjelder ekteskap, arv og familie.

De har gått imot særbehandling av religiøse minoritetsgrupper, som muslimer.

Gruppene går også gjerne imot vestlig innflytelse, som kristen misjon overfor hinduer eller «uhinduiske skikker» som valentinsdagen.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS