Radikal islam på fremmarsj i Kenya
Det kan virke som at terroristen Hassan Abdi Dhuhulow fra Norge og hans medsammensvorne har lykkes. Etter terrorangrepet på Westgate i fjor er radikal islam på fremmarsj i Kenya.
I Majengoslummen i Nairobi er gatene gjørmete etter at det har regnet i flere dager. Det finnes ikke asfalt. De fleste bor i skur med blikktak. Befolkningen er nesten utelukkende muslimer, for det meste somaliere og kenyanske konvertitter til islam.
Kontrastene til kjøpesenteret Westgate kunne vanskelig vært større. Det ligger i et av byens rikmannsstrøk, med brede gater som slynger seg om godt innmurede hus, husene til utenlandske frivillige organisasjoner, ambassader, diplomater, næringsdrivende og forretningsfolk fra alle mulige deler av verden.
Tilbake i Majengo. Riyadhmoskeen troner alene i landskapet, en høyreist, hvit moskebygning. Dette er selve nervesenteret for radikal islam i Kenya. Nairobi er en øst-afrikansk metropol, også i høyeste grad for radikale islamistbevegelser. En journalist jeg snakker med kjenner moskeen og moskeens ledelse godt.
– Alle terrorangrep som har funnet sted i Kenya har noe med denne moskeen å gjøre, sier han.
Søndag 21. september 2014 var det ett år siden terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Historiene fra de som var på innsiden, er dramatiske. (Video fra NRK):
LES OGSÅ: Vår tids martyrer
Mistet jobben
Men medlemmene av moskeens styre som jeg snakker med over et glass bananjuice i en liten bod noen hundre meter fra moskebygget avviser kontant at de har noe med den islamistiske Al-Hijragruppen å gjøre, også kjent som «Muslim Youth Center». Flere av medlemmene står riktignok nevnt i en FN-rapport som medlemmer av gruppen.
– Jeg mistet jobben på grunn av den rapporten, sier en av de yngre mennene jeg snakker med.
Han smiler. Vi kommer ikke så mye lenger. Representantene for moskeen forklarer at de ikke vil snakke med journalister, fordi alt de sier blir vridd og vendt på. Men jeg blir vist en madrassa, en skole for Koranundervisning.
– Er det liksom her vi underviser terrorister?, spør en av de unge mennene som viser oss rundt. Også han har blitt anklaget for å være medlem av terrorgruppen Al-Hijra. Jeg blir tatt med opp i tredje etasje i moskeen. Derfra kan vi se utover slumområdene. Moskeen eier store deler av områdene her og har inntekter fra utleie av boder, som selger varer til de som bor her. Det er et maktsymbol.
Et år etter terrorangrepet i Westgate, som angivelig ble ledet av norsk-somalieren Hassan Abdi Dhuhulow (23) er det ingenting som tyder på at radikal islam har mistet sitt fotfeste i regionen. Eller at de radikale islamistens posisjon er truet. Snarere tvert i mot.
LES OGSÅ: Ti drept i nytt angrep i Kenya
Terrorister
Tilbake i bysenteret i Nairobi treffer jeg en annen muslimsk organisasjon. Kontorene er beskjedne, men gruppen får støtte blant annet fra den amerikanske ambassaden i landet.
– Ekstremistene er få, men de er standhaftige og jobber hardt. Og de har mye penger, sier Abdul Hamid Sakar fra organisasjonen Kenya Muslim Youth Alliance. Navnet er til forveksling likt Kenya Muslim Youth Center, det engelske navnet til den fryktede Al-Hijragruppen, men budskapet er et helt annet. Abdul Hamid Sakar og hans organisasjon prediker først og fremst gjensidig toleranse mellom muslimer og den kristne majoritetsbefolkningen i landet.
Inn på kontoret kommer en kvinne kledd i hijab, plagget som dekker håret og ørene. Hun serverer afrikansk te og samosa, kjøtt fritert i deig.
- Vi prøver å skape et alternativ til ekstremismen, sier han. Men han innrømmer at det ikke er lett. Problemet er ikke bare at de radikale er svært dedikerte. Også kenyanske myndigheter gjør jobben til Sakar vanskelig. I stedet for å sørge for at terrorister får en rettferdig rettergang, skjer det alt for ofte i Kenya at vanlige muslimer får unngjelde. Operasjonen Salama Watch ble igangsatt etter Nairobi-terroren. Som et resultat ble flere tusen somaliere uten lovlig opphold arrestert. Mange ble deportert. Men også mange med identifikasjonspapirene i orden ble pågrepet, bare fordi de så ut som muslimer. Og deportasjonene av somaliere skaper vondt blod og mistillit mellom muslimene og kenyanske myndigheter.
Ekstremister drept
Den mistilliten er svært følbar i kystbyen Mombasa. Her er flertallet muslimer, moskeene preger bybildet og overalt ser man tegn med arabisk skrift. Etter Westgate-terroren har flere radikale islamistledere blitt skutt og drept.
1. april var turen kommet til Sheikh Makaburi. En kjent og kontroversiell leder av Masjid Musa-moskeen i det muslimske slumområdet i Mombasa. Denne moskeen er regnet som nervesenteret for byens radikale islamister. Makaburi var en tilhenger av Osama bin Laden og mente at angrepet på Westgate-kjøpesenteret var «ett hundre prosent rettferdig».
Imamen i 50-årene var på vei ut av en domstol der flere yngre medlemmer av moskeen sto tiltalt for å ha deltatt i radikale islamistaktiviteter. Ukjente angripere skjøt ham på kloss hold, kroppen ble pepret med kuler. Selv hadde han sagt at det bare var et spørsmål om tid før han ville bli drept av Kenyas Anti-terrorpoliti.
Han er bare et av flere ofre de siste årene. I Mombasa mener mange det er myndighetene som står bak drapene på radikale islamister.
– Mye tyder på det. De gjennomføres på samme måte og ofte på samme sted, sier Hussein Khalid. Han mener at myndighetenes antiterroroperasjoner skaper flere, ikke færre radikale islamister.
– De siste månedene har mange ungdommer reist til hellig krig i Somalia. De ser ikke noe håp her.
LES OGSÅ: Somalia frykter hevnangrep fra al-Shabaab
Løsrivelse
I kystområdene har også muslimer begynt å tenke tanken om løsrivelse fra den kenyanske staten. De siste årene har det blitt opprettet grupper som kjemper for løsrivelse og en egen muslimsk stat. Ikke alle er nødvendigvis motivert av radikal islam, men har et sterkt fokus på muslimsk identitet. De mener at før britene kom var det ikke noe Kenya. Muslimene langs kysten styrte seg selv og hadde tettere kontakt med landene på den arabiske halvøya enn med det afrikanske innlandet, som ble betraktet som primitivt. Muslimene styrte seg selv. Men etter uavhengigheten har dette endret seg. Nå er det muslimene som er minoriteten i Kenya, selv om de er i flertall her i Mombasa.
– Husk at vi aldri har ønsket å være en del av Kenya. Det kenyanske myndigheter nå driver med er institusjonalisert rasisme, sier Khelef Khalifa, direktør for den muslimske gruppen Muhuri. Mannen i 50-årene er kledd i en tradisjonell, fotsid kjortel og har et halvlangt skjegg. Han er tydelig stolt av sin muslimske identitet.
– Personer blir drept, til og med arrestert, uten lov og dom. Dette skjer bare med muslimer.
Lite gehør
Men muslimenes anklager mot kenyanske myndigheter møter lite gehør i Nairobi. Inne i et kontor i et av departementene på Kenyatta avenue, hovedgaten i det travle bysenterer, møter jeg en høytstående representant for regjeringen. Han vil ikke at vi skal bruke navnet hans. Men han mener at operasjonene myndighetene har satt i gang virker.
– Det virker, det har roet seg nå, det er færre angrep og mindre uroligheter enn det var for bare noen måneder siden. Og la oss være ærlige: Alle terrorangrepene som har funnet sted i Kenya har vært utført av muslimer.