Raftoprisen 2017 til Parveena Ahangar og Imroz Parvez
Kashmir-konflikten påfører sivile en hverdag i frykt. Parveena Ahangar og Imroz Parvez får Raftoprisen for sin kamp for siviles rettigheter i Jammu og Kashmir.
Kashmir-området har vært gjenstand for konflikt mellom India og Pakistan i 70 år, siden landene ble uavhengige i 1947. Begge land mener de har krav på hele regionen.
Internasjonalt søkelys på konflikten mellom landene fortrenger oppmerksomheten rundt sivilbefolkningens rettssikkerhet. I den indiske delstaten Jammu og Kashmir lever sivile i en hverdag preget av overvåking, tortur, forsvinninger, rettsløshet og en eskalerende militarisering.
– Ved å tildele Raftoprisen til menneskerettspionerene Imroz Parvez og Parveena Ahangar, oppfordrer vi indiske myndigheter til å legge mer til rette for ikkevoldelig menneskerettighetsarbeid i delstaten, sier lederen av Raftopriskomiteen Lise Rakner til NTB.
Mistet sønnen
Ahangar er grunnlegger og leder av organisasjonen Association of Parents of Disappeared Persons (foreldreforeningen for forsvunne personer – APDP), som arrangerer fredelige protester og tilbyr praktisk assistanse til de etterlatte. Hennes 17 år gamle sønn ble bortført i 1991.
– En del av meg tror fortsatt at han skal komme hjem en dag, sa Ahangar til Bistandsaktuelt i 2013.
Hun har gitt volden og overgrepene mot sivilbefolkningen et ansikt. Det er særlig tvangsbortføringer, mellom 8.000 og 10.000 siden slutten av 1980-tallet, som er hennes kampsak. Når menn forsvinner vilkårlig og uten dokumentasjon, får de etterlatte kvinnene ingen formell status som etterlatte eller enker og har derfor ikke rett til kompensasjon og velferdsstøtte fra staten, de kan heller ikke arve eiendommer og bankinnskudd.
Likhet for loven
Imroz Parvez er advokat og en ledende intellektuell stemme, som bruker juridiske virkemidler for å sikre befolkningen grunnleggende menneskerettigheter og likhet for loven. Organisasjonen han har grunnlagt og leder, Jammu Kashmir Coalition of Civil Society, arbeider for menneskerettigheter og ikkevoldelige løsninger, opplyser Raftostiftelsen. I sitt arbeid har Parvez selv blitt offer for vold fra både milits og myndigheter.
– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å insistere på at India holder fast ved sin demokratiske grunnlov, sin rettsstat og å kreve at India respekterer menneskerettighetene. India har ikke signert FNs konvensjon mot tortur og umenneskelig behandling. India har heller ikke ratifisert den internasjonale konvensjonen for å beskytte personer mot tvangsforsvinninger, sier Rakner.
Raftoprisen deles ut søndag 5. november på Den Nationale Scene, Bergen.