Rapport: Dette er verdens farligste land for kristne
– Vi vet at mange kristne ble drept på kort tid, sier Åpne Dører-leder.
I 20 år har Nord-Korea ligget øverst på Åpne Dørers forfølgelsesliste. Etter Talibans kupp har Afghanistan rykket forbi.
– Kristne menn ble tatt til fange, torturert og forsøkt presset til å gi informasjon om andre kristne. Så ble de drept, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.
Informasjonen kommer fra organisasjonens afghanske kilder. Noen av dem har flyktet. Andre er fremdeles i landet.
– Det gjør enormt inntrykk å høre hvor vanskelig det er i Afghanistan nå, sier Askeland til Dagen.
Konvertitter
De aller fleste afghanske kristne er konvertitter. I islam regnes de som frafalne. Dette er forbundet med stor skam og regnes som en kriminell handling.
Selv mens det var vestlig nærvær i Afghanistan, var det dødsstraff for å bli en kristen.
Etter Talibans stormangrep i august i fjor, er det ifølge Åpne Dører blitt enda mye verre.
Fra dør til dør
Askeland forteller at hans første refleks da han så rapportene fra Afghanistan, var å fortelle mest mulig, så det kunne bli kjent hvor ille det var.
Etter ønske fra lokale kristne, er Åpne Dører likevel svært forsiktig med hva de sier.
– Vi vil ikke at informasjonen skal bli misbrukt av Taliban, sier Askeland.
Derfor opplyser ikke organisasjonen hvor mange kristne det finnes i landet. Bare at der er «tusener». De er også forsiktige med å rapportere om konkrete hendelser.
På generelt grunnlag kan de si at kristne må regne med å bli drept, hvis troen deres blir oppdaget.
– Dette gjelder særlig menn, sier Askeland.
Kristne kvinner har mindre sjanse for å bli drept, men desto større sjanse for å bli tatt som krigsbytte og solgt til prostitusjon.
Taliban skal ha fått tak i offentlige registre og etterretningsmateriale som gjorde det mulig å identifisere kristne.
Askeland forteller også at Taliban har gått fra dør til dør for å finne kristne.
– Dette vet vi med sikkerhet, sier han.
UD bekymret
I 20 år bidro Norge med militære styrker til NATO i Afghanistan. De siste norske soldatene forlot landet 30. august 2021.
UD sier i en e-post til Dagen at de er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i landet.
– Er regjeringen kjent med at kristne konvertitter har store problemer i Afghanistan etter at Taliban tok makten?
– Vi har begrenset tilgang på informasjon om situasjonen i Afghanistan, men menneskerettighetssituasjonen gir grunn til stor bekymring. Dette gjelder blant annet forholdene for tros- og livssynsminoritetene, skriver statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) og tilføyer:
– Det gjelder dessverre all religion som ikke er i overensstemmelse med den formen for islam som Taliban bekjenner seg til.
– At Norge overtok formannskapet i Sikkerhetsrådet ved nyttår, gir muligheter. Hva vil Norge gjøre for å hjelpe kristne og andre utsatte minoriteter i Afghanistan?
Vad Petersson presiserer at norsk utenrikspolitikk er tydelig og gjenkjennelig, også under presidentskapet i Sikkerhetsrådet.
– Det er viktig med beskyttelse av sivile, ikke minst utsatte grupper. Tros- og livssynsminoriteter vil i enkelte sammenhenger og land være blant disse. Vi var for eksempel med og arrangerte et uformelt møte med sikkerhetsrådsmedlemmene om tros- og livssynsminoriteters rettigheter i konfliktsituasjoner i fjor, opplyser han.
– Som såkalt «pennefører» for Afghanistan i Sikkerhetsrådet arbeider Norge for at vedtak og uttalelser inneholder omtaler som styrker menneskerettighetene, inkludert minoriteters rettigheter, skriver Vad Petersson.
Nord-Korea
Det er ikke fordi situasjonen er blitt bedre i Nord-Korea, at landet nå har sunket ned til andre plass på Åpne Dørers liste over verdens verste kristenforfølgende regimer.
Forfølgelsen i Nord-Korea er ifølge Åpne Dørers årsrapport, World Watch List, verre enn noen gang. De melder at flere kristne er arrestert og at huskirker er lagt ned.
«Arrestasjon er det samme som å bli sendt til en av de brutale omskoleringsleirene, som få slipper levende ut fra», heter det i rapporten.
Det er likevel bare små marginer som skiller de to landene på toppen av listen. En detaljert utregning av poeng bestemmer plasseringen. Nord-Korea får i år 96 poeng. Afghanistan får 98, fordi de scorer to poeng høyere i kategorien «vold».
En av syv
Åpne Dørers årsrapport viser at forfølgelsen av kristne øker i verden i dag.
Ifølge organisasjonen lever 360 millioner kristne med sterk forfølgelse eller diskriminering på grunn av troen sin. Tallet tilsvarer én av syv kristne.
Dette er en økning på 20 millioner fra i fjor, og er det høyeste Åpne Dører har registrert siden de begynte å føre statistikk for 29 år siden.
– Jeg er veldig bekymret over rapporter om at mange kristne og andre troende i dag blir forfulgt for det de tror på, uttaler statssekretær Eivind Vad Petersson. Han tilføyer:
– Selv om tallene er usikre, vet vi at de er høye. Så mange som 80 prosent av verdens befolkning lever i land med begrenset tros- og livssynsfrihet. Det betyr at tros- og livssynsfriheten er en betydelig menneskerettighetsutfordring i verden i dag.
Afghanistans naboland
Åpne Dørers rapport opplyser at mange afghanske kristne har flyktet ut på landsbygda eller til flyktningleirer i naboland, der forholdene er nesten like ille som i hjemlandet.
Alle disse landene; Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Pakistan, er også på forfølgelseslisten.
– Vi har vært involvert i flyktningleirer i flere av disse landene og har også hatt kontakt med FN for å ivareta flyktningene, sier Morten Askeland.
Han forteller at de fleste kristne afghanerne holder en lav profil i disse leirene, for å unngå å bli sendt tilbake.
– Særlig kvinnene er svært utsatt for overgrep, sier han.
Talibanisering
Talibans seier i Afghanistan kan ha fått konsekvenser langt ut over landets grenser, viser rapporten.
«Kabuls fall har nøret opp under en følelse av uovervinnelighet blant jihadist-grupper over hele verden. Gruppene tror at Vesten ikke vil reagere når de ekspanderer», heter det.
Åpne Dører advarer mot «talibanisering». De har registrert en økning av islamistisk vold i land som Nigeria, Mali, Den sentral-afrikanske republikk og Burkina Faso.
I Nigeria alene er 4.650 kristne blitt drept i rapport-perioden. Dette er 79 prosent av alle kristne som ble drept i hele verden i dette tidsrommet.
Flere flyktninger
En konsekvens av talibaniseringen er at flere kristne drives på flukt.
– Dette er en sterk trend, sier Askeland og nevner igjen Nigeria som eksempel.
– I Nord-Nigeria er 470 kirker forlatt i rapporteringsperioden. Stadige voldelige angrep gjør at folk ikke tør å reise hjem igjen.
«Etter hvert som jihadistiske grupper destabiliserer land, kan vi forvente flere kristne på flukt», advarer Åpne Dører.