Rapport viser at kirken beskyttet en serieovergriper. Nå har erkebiskopen trukket seg
Advokaten John Smyth utsatte over hundre unge gutter for overgrep i regi av Den anglikanske kirke. Nå har erkebiskop Justin Welby trukket seg etter mye kritikk de siste dagene.
Vinteren 2017 avslørte avisen The Daily Telegraph og TV-kanalen Chanel 4 at John Smyth – som da var 75 år – hadde utsatt en rekke unge gutter for grove overgrep.
En av dem som fortalte sin historie var biskopen Andrew Watson.
– Slagene jeg fikk i det beryktede hageskuret var voldelige, uutholdelige og sjokkerende, sa Watson som også fortalte om en venn som forsøkte å ta livet sitt etter en tilsvarende episode i et hageskur på eiendommen til Smythe.
Nå har en rapport på 250 sider avdekket at over 100 ofre ble utsatt for «fysiske, seksuelle, psykologiske og åndelige angrep».
Rapporten fastslår at erkebiskop Justin Welby – som var en venn av Smyth – kunne og burde gjort mer da han fikk informasjon i 2013 om overgrepene. Det fikk flere til å kreve at han trekker seg som erkebiskop.
Tirsdag ble det klart at han velger å trekke seg. Det har konge Charles, som formelt er kirkens overhode, akseptert.
Statsministeren svarer
En rekke medier har de siste dagene hatt en bred dekning av rapporten – omtalt som «Makin-rapporten» – som ble lagd på oppdrag av erkebiskopen av Den anglikanske kirken. Denne går metodisk igjennom en rekke historier om overgrep begått av John Smyth, og kirkens håndtering av de involverte. Arbeidet er blitt ledet av Keith Makin.
Også statsminister i Storbritannia, Keir Starmer, ble bedt om å kommentere om erkebiskopen burde trekke seg.
«Det er mer en sak for kirken enn for meg», var svaret hans.
Men innad i kirken ble oppfordringene flere og flere. En underskriftskampanje fikk raskt støtte fra over 11 000 som mente at erkebiskopen burde trekke seg.
«Homoseksuell sadistisk aktivitet»
John Smyth tok jussutdannelse på 70-tallet i England og arbeidet som advokat. Han var også aktiv i den evangelikale grenen av Den anglikanske kirken. Blant annet var han leder på sommerleirer for gutter.
Rapporten dokumenterte at han i denne perioden utsatte flere titalls unge gutter for det en psykolog omtaler som «homoseksuell sadistisk aktivitet».
Rapporten hevder også at kirken allerede i 1982 kunne ha grepet resolutt inn overfor Smyth. Det skyldes at flere, inkludert en prest, ga skriftlig informasjon om flere overgrep. Rapporten fastslår at flere nøkkelpersoner da bidro til å tildekke informasjonen slik at den ikke gikk videre.
Konsekvensen ble at politiet aldri fikk informasjon som kunne gitt grunnlag for etterforskning mot Smyth.
Druknet gutt
I 1984 flyttet Smyth til Zimbabwe hvor han startet en kristen organisasjon, Zambesi Ministries, som blant annet arrangerte kristne sommerleirer.
Rapporten dokumenterer at han også i Afrika begikk mange og grove overgrep – og også at organisasjonen fikk økonomisk støtte fra kristne i England. En av de som ga noe støtte fra erkebiskop Justin Welby.
I 1997 ble en ung gutt funnet druknet på en sommerleir. Det førte til at Smyth ble arrestert. Han insisterte på at hendelsen var en ulykke. Men etter hvert fikk han ikke forlenget opphold i Zimbabwe og flyttet til Sør-Afrika i 2001.
Avsløringene av hans mange overgrep i 2017 førte til at politiet i England startet etterforskning.
«Dessverre fikk aldri hans ofre oppleve at han ble stilt til juridisk ansvar for sine overgrep,» konstaterer rapporten. Smyth døde brått i Sør-Afrika i 2018.
Serieovergriper
«John Smyth er uten tvil den serieovergriperen knyttet til Church of England (Den anglikanske kirke, red adm.) som har begått flest overgrep», konstaterer Keith Makin som har ledet utarbeidelsen av rapporten som nylig ble offentliggjort.
Rapporten legger til at overgrepene «strakte seg over en lang tidsperiode (fra midten av 1970-tallet nesten fram til hans død i august 2018), i tre forskjellige land og involverer minst 115, og kanskje så mange som 130, gutter og unge menn».
Navnet til dagens erkebiskop for den anglikanske biskop, Justin Welby, er nevnt hele 149 ganger i rapporten. 68-åringen kjente Smyth også før han i 2013 ble kirkens øverste leder.
Beklaget manglende inngripen
Helt siden 2017 har Welby fastholdt at han ikke ante noe om overgrepene til Smyth før han, og andre i kirkens ledelse, fikk informasjon i 2013.
Men den ferske rapporten hevder at Welby viste «liten interesse» for fortellingene om overgrepene da han ble kjent med disse. I etterkant har han beklaget at han ikke gjorde mer for å forsikre seg om at politiet ville bli informert.
Men for noen har ikke det vært godt nok. Helen-Ann Hartley, som er biskop i Newcastle, har uttalt at Welby burde gå av fordi han «tillot overgrep å fortsette» mellom 2013 og 2018.
Samme oppfordring kom fra Mark Stibbe, en kjent og produktiv kristen forfatter i England. Han står også fram i et ferskt intervju med Chanel 4 – kanalen som i 2017 avslørte John Smyths mange overgrep – og forteller at han selv var en av ofrene.