Rawabi mangler både vann og vei
En avtale mellom PA og Israel om å koble byen Rawabi til Israels vannledning har ført til sterke reaksjoner fra bosettere i området. Ingen har flyttet inn i byen som var lovet klar til innflytting 1. april i år.
I oktober i fjor hadde Dagen en større reportasje om den gigantiske nye palestinske byen som bygges i åsene nord for Ramallah, og som skal huse opp til 6.000 familier eller 20.000 mennesker.
Men planene om innflytting for de første familiene 1. april 2014 har gått i stå på grunn av mangel på vann og uferdig veiforbindelse fram til byen. Nå reagerer israelske bosettere på en avtale om vannleveranser til Rawabi.
Vannmangel
Å få knyttet Rawabi til vannledningsnettet har vært hovedsak i den felles Vannkomiteen mellom israelske og palestinske representanter de siste årene. På grunn av uoverensstemmelser mellom de to partene har komiteen ikke møttes på lenge.
For en måned siden sa den palestinske byggherren Bashar Masri at han utsetter utbyggingen av byen på grunn av problemer med israelske myndigheter når det gjelder vannforsyningen og bygging av en tilførselsvei til Rawabi.
Lavere tempo
Pressetalsmann Jack Nassar hos utbyggeren Massar International bekrefter at tempoet for byggearbeidet i Rawabi er redusert.
– Det har vi gjort inntil vanntilførselen er sikret, men vi vil sette fortgang i planene så snart dette problemet er løst. I tillegg har vi problemer med jødiske bosettere i området og med den økonomiske støtten til prosjektet, opplyser Nassar til Dagen.
Han sier utsiktene til en snarlig løsning er svært gode. Det er bygget et nytt vannreservoar nær byen Umm Safa, og planen er å bygge en rørledning derfra til Rawabi.
Jack Nassar sier byen i tillegg trenger en breiere vei med forbindelser til lokale palestinske veier i området.
Mindre salg
I overkant av 700 familier har kjøpt leiligheter i den nye palestinske byen, og planen er at de første skal flytte inn i løpet av de neste tre-fire månedene, ti måneder senere enn først planlagt.
Prisen for leiligheter varierer fra 65.000 til 110.000 US-dollar (400.000 – 700.000 kroner), som er langt over gjennomsnittet på det palestinske markedet, men lavere enn i Israel.
Utbyggingen av Rawabi blir sett på som et av de største og viktigste prosjektene som De palestinske myndigheter (PA) står bak.
– Vi vil vise verden at også vi kan lykkes med noe, uttalte den den palestinske foretningsmannen Bahar Masri da Dagen besøkte byggeplassen i oktober 2013.
Jack Nasar sier til Dagen at salget av leiligheter vil øke når de første familier er flyttet inn og vanntilførselen er på plass. Med rundt 20.000 innbyggere når byen er ferdig utbygt, blir behovet for vann stort.
En vannledning vil måtte gå gjennom Område C på Vestbredden som Israel kontrollerer. Det setter imidlertid israelske bosettere seg kraftig imot. De ser på den nye byen som en sikkerhetstrussel.
Fordi kostnadene ved byggingen av byen som beløper seg til rundt én milliard dollar, for en stor del skjer med penger fra Qatar, har aviser på høyresiden i Israel kritisert regjeringen på det kraftigste for deres ja til bygging av denne byen i hjertet av landet. Også høyreorienterte Knessetmedlemmer er negative til det store palestinske prosjektet.
Minister for infrastruktur, Silvan Shalom, som også er øverste ansvarlige for vannmyndighetene i Israel, skal i følge nettstedet YnetNews ha pålagt sine representanter i Vannkomiteen å si ja til vanntilførselen til Rawabi på betingelse av at de jødiske bosetterne også får tilført nok vann.
En ansatt i ministeriet opplyser de har blitt enige om et kompromiss med palestinerne i saken, mens siviladministrasjonen for territoriene (COGAT) hevder problemet fortsatt er under utredning.
Leder for de palestinske vannmyndigheter, Mazen Ghnaim, sier avtalen med Israel ikke inneholder noen kompromisser.
– Påstander fra israelsk side om at det skulle være noen forbindelse mellom levering av vann til Rawabi og til bosettingene, er tull og løgn, sier Ghnaim.